»» ««

Döglött cápából készül az új cápariasztó szer

Tudomány

Több évtizednyi kutatómunka eredményeit természetből ellesett trükkel kiegészítve amerikai kutatók kifejlesztettek egy cápariasztó szert, amely saját adataik szerint a világ leghatékonyabb ilyen megoldása lehet.

Az amerikai kutatók által kifejlesztett vegyület vízbe kerülve pánikreakciót vált ki a tengeri ragadozókból. Az A-2 néven emlegetett szer fő alkotórészét döglött cápákból nyert kivonat adja, idézte a CNN Eric Strout, az Oak Ridge Shark Lab kutatóintézet alapítójának szavait.

Végre működik

Ha a hatóanyag vízbe jut, az a cápákban egyfajta menekülési ösztönt aktivál. A Bahamákon végzett tesztek során a kutatóknak sikerült tucatnyi cápát szétzavarni, annak ellenére, hogy véres húscafatokkal csalogatták őket a közelbe.

"Végre valami olyan van a kezünkben, ami valóban működik, de további kutatásokra is szükség van" - jelentette ki Samuel Gruber, a Miami egyetem cápaszakértő tengerbiológusa. A második világháború óta folytatott kutatásokban a különböző lúgok és állatok természetes védelmét ellátó anyagok sorban elbuktak.

Tovább vizsgálódnak

Az A-2 eddigi tesztjeiben bebizonyosodott, hogy a készítmény négy cápafajnál hatásos: a karibi szirti cápa (Carcharhinus perezi), a feketeorrú cápa (Carcharhinus acronotus), az atlanti-óceáni dajkacápa (Ginglymostoma cirratum) és a citromcápa (Negaprion brevirostris) esetében.
További vizsgálatok szükségesek az A-2 óriás fehércápára (Carcharodon carcharias), lándzsafogú cápára (Isurus oxyrinchus) és a fehéruszonyú cápára (Carcharhinus longimanus) gyakorolt hatásának elemzésére.
Samuel Gruber szerint a riasztó vegyület alighanem kémiai hírvivő anyagot tartalmaz, amely azonnali menekülési reakciót vált ki. A most következő kísérletekben mintegy tucatnyi molekula közül próbálják kiválasztani a hatást kiváltó egyet.

Megmarad a halfej

Négy unciányi (118 milliliter) A-2 képes elriasztani a cápákat a zsákmányuk mellől. Percenként néhány cseppnyit adagolva órákra elkerülik a vízben ázó halfejet.
A kutatók az eredményeiket az amerikai hal- és hüllőszakértő társaság májusi konferenciáján ismertették. A bemutatónak részét képezték olyan fényképfelvételek, amelyeken a menekülni próbáló cápák hevesen felkavarják a vízfelszínt.

Megérzik a hullaszagot

A halászok és a kutatók már korábban felfedezték, hogy a cápák nyomban távolmaradnak, ha megérzik döglött társuk szagát. A további vizsgálatokat követően a szert paradox módon éppen a cápák védelmére alkalmazhatják.
Az ipari halászatban ugyanis sikere lehet, ha képes távol tartani a vontatóhálókba rendszeresen belegabalyodó ragadozókat. A hatóanyag ezen túl egyszer a szörfösök, búvárok és fürdőzők védelmét is szolgálhatja.

[ Index ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Boulder City

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 19m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés