»» ««

Búvárverda: Dacia Logan

Egyéb
2/2. oldal


Kívülről kimondottan pofás
Motorikusan
a tesztautónkban egy 1.5 literes, közös nyomócsöves Renault dízelmotor kerregett. 68 lóerős és nem mai darab, viszont ennek köszönhetően egyrészt nincsenek gyermekbetegségei, másrészt ez még az a motor, amin egy műszaki érzékkel némileg megvert ember még felfedezi, mi micsoda, ellentétben a mai motorok teljes burkolásával, ahol egy gyertyacseréhez (már a benzineseknél) szakszervízt kell hívni, komputerrel. Állítólag agyonütni sem lehet, szervízesek sem sűrűn látják, tehát jó kis robosztus darab, ellenben hangos, főleg alapjáraton és hidegen.
A járgányt közúton elfogadhatóan mozgatja, autópályán viszont 130-at nem nagyon akarja az ember túllépni. Menne szegény még egy keveset, de annyira nem esik jól neki, hogy jóérzésű sofőrnek nincs szíve ott hajszolni, és előzni is inkább lendületből kell. Véleményem szerint alulmotorizált a Logan, az MCV-ben egyébként már 86 lovas az 1.5 diesel, az sem egy ménes, de azért mégiscsak ... A váltó rendben volt az alig kétezer kilométert futott tesztautónkban, rugózása pedig meglepően jól nyelte el a durva úthibákat. Persze Romániában sem a tükörsima aszfalt a jellemző (ahogy nálunk sem), nem csoda hát, hogy erre azért felkészültek.

Albumhoz klikk a képekre.
Összességében
úgy tűnhet, nem írtam dicshimnuszt az autóról, akár azt is gondolhatná a nyájas búvárolvasó, nem tetszett, pedig de. Miért? Nos először is azért, mert a helyén kell kezelni az autót. Arra lett tervezve, hogy elérhető árú legyen azoknak, akik csak egy járművet keresnek, ami elviszi őket és a családot A pontból B pontba. Akik nem státusz szimbólumot akarnak venni, nincsenek extra igényeik, de egy új, megbízható és elég nagy autót szeretnének maguknak. Benne van minden, ami fontos, hiszen a fő biztonsági kiegészítők és az alap komfort elérhető. Emellett elfér benne a két gyerekes család, a csomagtartóban pedig elég hely várja a cuccokat.
Kívülről még nem is néztük, pedig azt kell hogy mondjam, ez az az aspektusa az autónak, ami valójában elragadó. Nem kirívóan szép, nincs formabontó újdonség, de nagyon rendben van. A Dacia Logan kívül-belül egyszerű, az üzenete világos: a francia nagytestvér nem akart konkurenciát a drágább tipusainak.
Nagyjából annyit mondhatnának mellé: "Ez egy egyszerű, de minden alapvető igényt kielégítő autó, viszont odaadjuk kettő millió forintért. Ha jobb kárpitot, több extrát, GPS-t, turbódízelt és hasonló finomságokat akarsz, tessék, itt a Renault-t."
A bevezető kérdésekre a válasz tehát:
román gyártás, de francia technológia és Renault motor. Ráadásul szó sincs róla, hogy a Logan "legózást" igényelne. Ezt már nem kell vásárlás után összerakni, mint az átkosban a Daciákat, mert egyben van, nem nyüszög, nem hullik szét. Ez a Dacia már felnőtt autó, köze nincs a régi cucilista márkához: ha valaki járművet keres alacsony áron, jó ár-érték aránnyal, nézzen körbe a Dacia fronton.

Albumhoz klikk a képre.
Ja és még valami, személyes élmény.
Több, ennél sokkal drágább tesztautó volt már nálam, de egy tekintetben ez volt eddig a rekorder: a legtöbb érdeklődőt ez vonzotta. Parkolóban, benzinkúton jöttek oda vadidegenek, hogy ez az új Dacia? Mennyibe kerül, mi a véleményem? És őszintén szólva a tágabb értelembe vett családom is ez hozta lázba, eddig is megnézték a rokonok a járgányokat, de ez volt az első, amit vezetni is akartak, és tényleg aprólékosan megvizsgálták, pedig sok, ezerszer izgalmasabb autó volt már nálam. Talán mert ma, egy átlag családnak ez a realitás?

Búvárpraktikum szemszögéből nézve a Dacia Logan Arctic 1.5 DCi
Szemnek kellemes külső, puritán belső, alapvető szükségleteket kielégítő felszereltségű autó, picit alulmotorizálva, csomagtere viszont kellemesen nagy, fogyasztása pedig szuper.
Bányatavi kirándulásainkhoz a csomagtartóban kettő, nagy jóindulattal három búvár számára elég palackot és komplett felszerelést elszállít, de csak ha ügyesen pakolunk. Csomagtartótálcával vagy más védőeszközzel készüljünk, ha koszos, nedves felszerelést szállítanánk, de különösképpen nem kényes a burkolata. Földesútra alkalmas, egészen nagy a hasmagassága.
Adriai útjainkra ezzel az autóval három (palack nélküli) búvárral elindulhatunk. Autópályán ne próbáljuk lenyomni a közlekedő társakat gyorsulási versenyben, de legalább a trafipaxtól is kevésbé kell tartanunk. A gyári adatok szerinti 4.5 literes fogyasztás szintén segíteni fog a száguldás iránti vágyunk enyhítésében. Szedánoknál esővédelemről nem beszélhetünk a csomagtérajtó tekintetében.

- Sz.K. -

A gyakorlatilag minden extrával felszerelt dízel tesztautónk listaára 3.3 millió forint, de 2 millió forinttól már megkapjuk benzin motorral és szerényebb felszereltségi csomaggal.

Tesztautónk adatai: Dacia Logan 1.5 Arctic 1.5 DCi
1461 ccm soros, négyhengeres, common rail dízelmotor
Maximális teljesítmény: 68 LE / 4000 rpm
Maximális forgatónyomaték: 160 Nm / 1700 rpm
Elsőkerék-hajtás, ötfokozatú kéziváltó
Végsebesség 158 km/h
Gyorsulás 0-ról 100-ra 15 s
Gyári fogyasztások:
Város: 5,1 l/100 km
Országút: 4,3 l/100 km
Vegyes: 4,5 l/100 km
Hosszúság: 4290 mm
Szélesség: 1723 mm
Magasság: 1511 mm
Tengelytáv: 2634 mm
Üres tömeg: 1065 kg
Csomagtartó: 510 liter
Gumiméret: 185/65 R15
Üzemanyagtartály: 50 liter

A tesztelésben nyújtott segítségért szeretnénk köszönetet mondani a Renault Hungáriának, a Dacia magyarországi forgalmazójának.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 25. kovax 2009 ápr 24. 21:33  
melyik fórumba is tévedtem? (ne duddmeg: a legszebbek a szeműveges nők:-)
 24. VasMacska 2009 ápr 24. 21:14  
Most, hogy mondod, tényleg:)
 23. Garfield33 2009 ápr 24. 21:00  
Hmm, a Commandante szokott általában az utas lenni  :-)))
 22. pygmy 2009 ápr 24. 20:58  
csinálná meg ezt egy Trabantban...
 21. Vanek 2009 ápr 24. 20:58  
És ehhez mit szól a kommandante?! (:-))
A további 20 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés