»» ««

Versenyfutás a turistákért

Adria

Reklámakciókkal, adókedvezményekkel és az árak csökkentésével igyekeznek megtartani Kelet- és Közép-Európa országai a válság közepette a külföldi turistákat.

Horvátország és Montenegró számára különösen nagy a tét: náluk a GDP 20-25 százaléka az idegenforgalomból származik.

Horvátországban tavaly rekordszintű, több mint hétmilliárd eurós bevételt hozott az idegenforgalom, 2009-ben azonban a gazdasági válság miatt 5-20 százalékos csökkenésre számítanak. A kormány attól tart, hogy az idegenforgalom nagyobb viszszaesése esetén a büdzsében szereplő 2 helyett akár 4 százalékkal is csökkenhet a GDP. Ennek megakadályozására azt tervezik, hogy a nyári szezonra feloldják a vízumkényszert Oroszországgal és Ukrajnával, sőt esetleg Kínával, Indiával és más ázsiai országokkal szemben is. A szállodák és éttermek helyzetét a helyi idegenforgalmi adók csökkentésével igyekeznek javítani, és 2010-ben az áfa csökkentése is szóba jöhet. (Mellesleg tovább folytatódik az autópálya-építési program, és ebben az évben egyszerűbbé vált a kiskorúak belépése, nem kell a szülői engedélyt hitelesített fordításként is bemutatni.)

Bulgária is feni a fogát az orosz turistákra, ezért szóba került, hogy ha nem is függesztik fel velük szemben a vízumkényszert, a szófiai kormány átvállalja a vízum díját. Bulgáriába a téli szezonban 15-20 százalékkal kevesebb külföldi jött, mint egy évvel korábban, és a nyáron még nagyobb csökkenéstől tartanak. Ennek dacára a bolgár kormány hosszú távú idegenforgalmi stratégiájában dinamikus növekedés szerepel. A bevételeknek 2008-2013 között 2,5 milliárdról 7,9 milliárd euróra kellene emelkedniük, és az országnak a kulturális, vidéki, golf-, vadász- és gyógy-idegenforgalom terén is nagyhatalommá kellene válnia.

Montenegró terveiben szintén kulcsszerepet játszik a minőségi vendégkör megnyerése, ez megkülönböztethetné az országot a tömegturizmusra építő horvát szomszédoktól. Predrag Nenezic idegenforgalmi miniszter ezért helytelennek tartja, hogy a szállodák és éttermek 10-30 százalékos árcsökkentésekkel igyekeznek túlélni a válságot. A határokon azzal igyekeznek kiszűrni a "fapados" turistákat, hogy az autókat átkutatják, és legfeljebb egy napra való élelmiszerkészlet behozatalát engedélyezik.

[ VG.hu nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés