»» ««

Safarista!

A búvárkodásról
1/3. oldal

Pár alapvető tudnivaló a búvárszafarikról, hogy életed legjobbnak ígérkező túrája tényleg a legjobb legyen.

Minden bizonnyal a búvárszafarik világa az egyik legjellegzetesebb a búvártúrák közt. Akik már voltak, többnyire nagyon kellemes, laza hangulatú, a búvárkodás szerelmesei számára létező legjobb lehetőségként tekintenek rá. Akik viszont még nem voltak ilyen úton, azok óvatosak és bizonytalanok. Ez a cikk azzal a céllal született, hogy megismertesse a hajón lakással egybekötött búvárkodásra vonatkozó alapismereteket.

Az első bizonytalansági tényező maga a hajó: hogy lehet itt lakni, élni napokon át? Nos, a szafarihajó olyan, mint egy úszó szálloda. Aki elvan a világ mindenféle részeinek hoteljeiben, az itt sem kap nagyon mást: jellemzően két ágyas kabint, saját fürdővel, wc-vel, és szinte mindenki számára elfogadható egész napos ellátást. Reggeli, ebéd, vacsora és nassolnivaló korrekt színvonalon, mellé pedig jár a korlátlan víz és üdítő- ez az elvárható szolgáltatás. Nyilván egy hétig a nyílt tengeren, folyamatosan mozogva a konyha személyzete kénytelen kompromisszumot kötni (így a vendégek is, nem luxusszálló színvonalát kell várni), de a legtöbb hajón igyekszik a legénység. Mivel a hajók alapterülete korlátozott, a kabinokban nem lehet táncolni, a fürdő is kicsi, de a lényeg, hogy van hol aludni és enni. Pont mint egy szállodában. Ráadásul itt is van udvarias személyzet- és garantált a kilátás a tengerre.

Azt a kérdést viszont nem lehet megkerülni, hogy ez a "hotel" folyamatosan mozog, hiszen tengeren van. Arra nézve nem nagyon lehet tippet adni, ki fogja bírni ezt, és kik azok a kevesek, akik biztosan nem, de többségében tisztában vagyunk vele ki lesz rosszul még a partra vetett gumimatracon is. Csodák nincsenek: aki tényleg biztos abban, hogy képtelen megbirkózni a tengeribetegséggel, ne menjen búvárszafarira. Ennyi. Van sok más lehetőség a merülésre. Azoknak, akik csak a nagyobb hullámzásban lesznek esetleg rosszul, nem kell lemondani az útról, mert vannak a nehezebb időszakon átsegítő gyógyszerek, például az egyiptomi favorit Dramenex. Mindenesetre ez a tényező hozzátartozik a szafarik realitásához, azaz ha szeles az idő, nagyok a hullámok, még harcedzett hajósok sem élvezik az utat, de semmiképpen nem ez a tipikus helyzet. Az útvonalat mindig a körülményekhez igazítják: ha a hajózás valahova nem biztonságos, másfele veszik az irányt. Amikor a hajó áll, mindig biztonságos, nyugodt és védett helyeken kötik ki.

A hajón az életritmus elég monoton. Merülés, evés, punnyadás- általában ezekből van sok a hajón. A merülésnél azért van előnyben a szafarizó, mert egyrészt parttól távoli pontokat is elér, másrészt megspórolja a hosszú transzfereket, mert nincs hotel-kikötő-merülőhely oda és vissza körút. Emiatt lehetséges többet is merülni: a napközbeniek mellett akár kora reggel is, még nem zsúfolt helyeken, akár éjszaka, amikor más arcát mutatja a víz alatti világ. A szafarikon is ott vannak a képzett vezetők, akik biztonságosan irányítják a merüléseket, tehát ebben sem nyújt többet vagy mást egy tipikus túra- sőt.

A szafarik esetében kritikus kérdés a társaság. Mindenképpen ajánlatos ismerősökkel utazni, még ha a hajón zajlik is az élet és lehet ismerkedni. Este jöhet a sörözés, sisa, sztorizás- van, aki a mozgalmasabb hangulat híve, míg más a nyugodtságot szereti. Szerencsére a kabinba mindig félre lehet vonulni, de azért jó, ha van sejtésünk arról kikkel leszünk egy hétig összezárva. A hajóról elég egyszerűen lehet előre informálódni, hiszen mondjuk a méretek nem titkosak. A nagyobb hajó jobban bírja a hullámzást, nagyobbak a kabinok, a terek is. Fontos a komfort, például van-e egyedi klíma. A legtöbbet a barátok véleményéből tudhatunk meg, de hamar ki fog derülni, a felszereltségnél többet számít a jó csapat. Persze az ideális a szép hajó, jó konyhával és kellemes társasággal. Ha még a búvárkodás is jól alakul...

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 112. OG-Lee 2009 sze 03. 13:06  
Szevaaaaaa!  Kezdő búvár, közel 100 merüléssel? :-)))
Te mé nem írogatsz ide. Szívesen látnánk (én).
 111. tebolyda 2009 sze 03. 09:18  
Rád is vonatkozik!!!!!!!
 110. tebolyda 2009 sze 03. 09:17  
Szeretlek ám Én is......
 109. Garfield33 2009 máj 24. 16:34  
Ja, így már értem. Én is mellőztem a forró vízben való ferdőzést...
 108. pygmy 2009 máj 24. 13:34  
irígykedsz? egyébként is szőke...
nálunk a melegvíz volt színes, a hideg nem, így én inkább hűvös vízben tusoltam le, legalább a törölköző tisztább maradt:)
A további 107 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Abington Reef

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés