»» ««

A PADI merülésvezető

(Hirdetés)
1/4. oldal

A hivatásos búvárkodás első lépcsőjét, a Divemaster szintet és az eléréséhez vezető utat mutatjuk be a PADI cikksorozatának következő részében.

Ahogy a PADI cikksorozat bevezetőjében is említettük, a mentőbúvári szint elérése után megnyílik a hivatásos, vagy professzionális búvárkodás világa is számunkra. A búvárkodást hivatásszerűen űzők számára az első lépcsőfok a Divemasteri, röviden DM, magyarul Merülésvezető (esetleg helytelenül búvármester).

A Merülésvezető képesítéssel hivatásunkká válhat a búvárkodás, és ezáltal munkát vállalhatunk búvárboltban -bázison, esetleg búvárhajón. Bevezető cikkünkben bemutattuk általánosságban, mit jelent a Merülésvezető (javasolt az elolvasása ezen cikk előtt), most pedig megvilágítjuk az így megnyílt lehetőségeket, bemutatjuk a tanfolyamot, képet adunk annak menetéről, ezzel is segítve a Merülésvezetői végzettséggel szemezők döntését.

Ki is valójában a PADI Merülésvezető?
MerülésvezetésA Merülésvezető vezetői képességekkel rendelkező búvár. Egyszemélyben alapos ismerője a búvárkodás elméleti, és gyakorlati fogásainak, irányító személy, aki segít a merülésünk megtervezésében és a merülőhely élővilágának megismerésében, támogató a váratlan problémák megoldásában. Búvártúrák koordinátora, hasznos segítője a búvároktatónak a tanfolyamok során, ha kell mentőbúvár, ha kell elsősegélynyújtó, de ha úgy adódik képzett eladó, talpraesett segítő egy búvárboltban vagy bázison. Példakép és mindig elérhető segítség a hobbi búvárok számára.
Az az oktató, aki kiállít egy Merülésvezető képesítést nekünk ezzel elismeri a tudásunkat, egyúttal meghív a professzionális búvárok szűk társaságába. A tanfolyam során az oktatónk már nem csupán tanár, sokkal inkább egy mentor, aki, mint egy jó nagybácsi, segíti utunkat egy új, eddig ismeretlen ösvényen - a PADI professzionális búvárok útján.

Mire jogosít minket a PADI Merülésvezető vagy divemaster végzettség?
Ezzel a képesítéssel segédkezhetünk búvároktató mellett a búvárképzésben. Munkánk az oktató számára megkönnyíti az oktatást, és lehetővé tesszük számára a legtöbb esetben, hogy több tanulóval foglalkozzon, mint egyedül.
A Merülésvezető segít a logisztikai feladatok elvégzésében: igen, például a palackot és felszerelést cipeli, előkészíti ha szükséges, felügyeli és segíti a tanulókat víz felett illetve alatt. Segédkezik az oktatásban például a több személyes készségek bemutatásában, vagy egy-egy lemaradó tanulóval külön gyakorolhat készséget, hogy a többi leendő búvár az oktatóval addig tovább léphessen. Már a kezdő tanfolyam bizonyos részeiben is túrát vezet a tanulók számára, egyszóval aktívan támogatja, segíti az oktató munkáját. Legértékesebb tulajdonsága az előrelátás, amellyel a problémákra, felmerülő esetleges feladatokra már korán, a helyzet bonyolódása előtt reagál, ezzel gördülékenyebbé teszi az oktatást.

A Merülésvezető másik, talán legismertebb feladata a végzett búvárok számára történő merülésvezetés. Ez az, amivel a legsűrűbben találkozik a végzett búvár, a PADI Discover Local Diving. A Merülésvezető ad számunkra eligazítást a merülőhelyről -ismert angol nevén briefinget tart-, melynek során akár térképpel is megtámogatva egy orientációt ad a búvárok számára a merülőhelyről, a merülésről, használt eljárásokról. Esetenként maga is aktívan részt vesz a merülésben, de legalábbis annak biztosításában - ez a munka jellemzően a búvárbázisokon és hajókon történő munkavégzés része.

PADI Merülésvezetőként néhány programot önállóan is megtarthatunk, vezethetünk. Egyike ezeknek a már említett PADI Discover Local Diving, továbbá a PADI Discover Snorkeling (felszíni légzőcsöves élménytúrák vezetése) és a PADI Skin Diver (légzőcsöves búvárkodás). Az igen sokoldalú PADI Scuba Review program során segíthetjük felfrissíteni a régen merült búvárok tudását, de hasznos lehet a búvárok toborzásában és megtartásában is. A PADI Discover Scuba Diving program során egy hasznos elméleti anyag megismerése után az érdeklődők felügyelet alatt kipróbálhatják, milyen a készülékes búvárkodás, így eloszlathatjuk tévképzeteiket, félelmeiket, és egy jól sikerült program után komoly valószínűsége van, hogy a vendég későbbiekben, mint tanuló jelentkezik.
Amint látható, a Merülésvezető már vizsgázott (vagy épp tanfolyamot végző) készülékes búvárokkal foglalkozik, vagy olyan laikusokkal, akik nem légzőkészülékes tanfolyamot végeznek, hanem csak ismerkednek a víz alatti világ csodáival. Nagyon fontos megjegyezni, hogy légzőkészülékes oktatást Merülésvezető nem végezhet!

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4

Merülőhelyek

Fishhead

Maldives

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés