»» ««

Szobor a mélyben

Külföld

Egy rendőrségi búvár talált rá a nagyjából évtizede ellopott alkotásra.

(C) Grosse Pointe War MemorialAz eset az Egyesült Államokban történt, amikor a Detroit folyó szinte nulla látótávolságú vizében gyakorlómerülést végrehajtó rendőrségi búvárok egyike, Michael Carpenter őrmester a hat méteres mélységben valami különöset vett észre az aljzatba ékelődve. Egy női arcot és egy kart látott maga előtt, és bízott benne, hogy egy szoborra bukkant- szerencsére igaza volt. Egy hét múlva tértek vissza a búvárok, hogy újból megvizsgálják a szobrot. Kiderült, hogy a majdnem két méter magas bronz alkotás, ami egy meztelen nőt ábrázolt, még 2001-ben tűnt el a Grosse Pointe War Memorial katonai emlékhelyről.

Mark Weber, az emlékhely igazgatója nagy örömmel fogadta a hírt a százezer dolláros szobor előkerüléséről. Amennyiben visszakerül majd, védettebb helyen fogják őrizni. A nyolc éve történt lopás után már kénytelenek voltak kültéri alkotásokat másolatokra cserélni, ugyanis a profi elkövetők abban az időben több hasonló tettet hajtottak végre. A negyed tonnás alkotás ellopása eleve arra utalt, hogy gondosan megtervezték az akciót. Azt még ma sem tudják, hogy kik voltak a tolvajok, mert a nyomozás eredménytelenül zárult, de legalább a lopott szobor visszakerülhet eredeti helyére.

A hosszú idő, amit a szobor a víz mélyén töltött, szinte kizárja hogy további nyomokra bukkanjanak. A kiemelés során öt búvár működött közre, és a parti őrség hajójára húzták fel a szobrot. Carpenter őrmester arról számolt be, hogy a szoborra tekerve egy kábeldarabot talált, amit talán egészen a partig húztak a tolvajok, hogy később újra megtalálhassák a szobrot. Arra sincs még magyarázat, hogy Harriet Whitney Frishmuth alkotását miért dobták a vízbe, hiszen a cél minden bizonnyal inkább az eladás volt. Meglehet, hogy ehhez egyszerűen túl értékes volt, és nem találtak olyan embert, aki vállalta a kockázatát a megvásárlásnak. Bármi is volt az ok, a búvárok szerencsés véletlen folytán ráakadtak és így visszakerülhet eredeti helyére. Mindenesetre már nem ez az első alkalom, hogy a rendőrség búvárai értékes leletekre bukkantak a folyó mélyén, hiszen régi fegyverek, ágyúk is kerültek már így elő.

[ A Grosse Pointe News nyomán ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés