»» ««

Óriás tintahalak inváziója

Külföld

Kaliforniában új kaland várja a búvárokat: Humboldt kalmárokkal merülhetnek éjszakánként.

Az akár másfél méteresre és 45 kilósra megnövő, hatalmas és agresszívnak tartott tintahalak ezerszámra bukkantak fel San Diego közelében, sekély vizekben. Néha tömegesen vetődnek partra is, de az utóbbi időben inkább azért beszéltek róluk többet, mert a gyanútlan búvárokat is megrohanták, csápjaikkal tapogatták maszkjaikat, kameráikat.

A "vörös ördög" becenevet viselő állatfaj elsősorban Mexikó környéki mélyebb vizekben él, és az őket itt tanulmányozó búvárok gyakran csak védőfelszerelésben mernek közéjük merészkedni. Jellemzően azonban a tinthalak túl nagy mélységben vannak ahhoz, hogy a búvárok láthassák őket. A tudósok még nem tudják miért bukkantak fel ezek az állatok ilyen tömegben Kalifornia környékén. Kisebb számban már megfigyelték őket egészen északon, Alaszkánál is, de ennek oka bármi lehet, a globális felmelegedéstől egészen a táplálékmennyiség csökkenéséig. A mostanihoz hasonló tintahal-rajzás már volt 2002-ben és 2005-ben is. Újbóli felbukkanásuk óta néhány búvár inkább nem is megy a víz alá.

A búvárok közül az egyik parton maradó azzal indokol, hogy a szavannán sem sétálna be egy csapat oroszlán közé. Azt is hozzátette, hogy barátai szerint viszont élete nagy kalandjáról marad így le. Az egyik lelkes búvár, Shandra Magill arról mesélt, hogy ő bizony nem is tudott ellenállni a kihívásnak, és egy alkalommal tucatnyi színes, szinte villozó színváltoztatásokkal kommunikáló kalmárral merült, amik egészen közelről, kíváncsian nézték a búvárokat. A következő éjszaka viszont már máshogy alakult a kaland, az egyik nagy állat hátulról, teljesen váratlanul rárontott, megragadta Shandrát a karjánál és elkezdte vonszolni, miközben lámpáját is kiszedte a kezéből. Amikor aztán az állat elment, a búvár azt sem tudta hirtelen, merre van fenn és lenn, és rémülten úszott kifelé a vízből. Más búvárok is beszámoltak hasonlóan kellemetlen élményekről, a tintahalak a maszkjaikra, felszereléseikre tapadva vizsgálták meg őket, ráadásul mozgásuk kiszámíthatatlan és roppant gyorsan cikáznak.

Egy másik, tapasztalt búvár arról mesélt, hogy a videókamerája lámpáinak bekapcsolásakor azonnal jönnek a Humboldt kalmárok, és némelyikük a lámpát is igyekezett megszerezni. A merülésein készített filmet feltette az egyik videomegosztóra is.

A búvárok közül a bátrabbak azért többségében igyekeznek kihasználni a lehetőséget, noha még az is előfordul, hogy a merülőpárak is teljesen máshogy vélekednek a tintahalas merülésről: míg az egyikük merül, a másikuk inkább marad a parton. Ahogy az egyik kalandvágyó búvár fogalmaz, amíg valami nagy bajról nem hall hírt, addig lesz olyan bolond, hogy újra és újra visszamenjen a tintahalak közé éjszaka.


[ Mercopress ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. Luciferin 2009 júl 19. 15:43  
Dehonnem, a honorárium felét...
 8. Ibolya 2009 júl 19. 13:06  
:-)))))))igaz,de amit utána kapna azt nem tenné zsebre..
 7. Jules 2009 júl 19. 13:02  
Miért, miért? Mert jól eladható egy ilyen felvétel... :-)
 6. Ibolya 2009 júl 19. 13:01  
láttam én is és nem értettem miért hagyja kínlódni a társát a videós,miért nem segített neki....elég ijesztő szitu volt..én sem venném szívesen,ha egy ilyen "szépség" körbenyalábolna és a társam csak nézné:-((
 5. shark 2009 júl 19. 10:49  
Mindenkit szeretek a fórumon, Te sem vagy kivétel...Egy nagyméretű kalmár, vagy nyolckarú, ha a búvár fejére tapad, komoly veszélyforrás lehet. A csendes-óceáni vörös polip például elkapja a nála kisebb cápákat is. A seattlei helyi operátorok szerint, ha az óriás octopus megtapogat, teljes nyugalomba kell maradni, nem szabad mozogni, és nyugodtan kell tűrni, ha végigsimít a karjaival. Persze, ez is csak egy potyka az Architheuthis-hoz képest, amely a kinyújtott fogókarjaival elérheti a 18 méteres hosszúságot...
A további 4 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés