»» ««

NatGeo Traveler: Egyiptom, Karib-térség

Egyéb

Két igényes útikönyv bővíti a választékát a búvárok körében népszerű országokról szóló írásoknak.

Felmerül időnként a kérdés, van-e még ma is létjogosultsága az útikönyveknek. Minden bizonnyal igen: hiába érhető el az interneten számtalan információforrás ingyen is, nincs mindenütt ingyenes wifi, és talán egyszerűbb is egy normális méretű könyvvel mászkálni, mint egy laptoppal. Persze ez csak akkor igaz, ha az a bizonyos útikönyv jó. Azért az internetnek hála, manapság már többet kell mutatnia a nyomtatott kiadványoknak is: nem elég, ha egy térképet közöl adott úticél templomairól. Régebben sok kiadványról el tudtam volna hinni, hogy vallástörténészek írják, mert szórakozóhelyekről, éttermekről, sportolási lehetőségekről egy szót sem írtak, viszont minden valláshoz kötődő hely részletes leírását megtalálhattuk bennük. A National Geographic Traveler könyvekben elég jól eltalálták az arányokat, a szokásos megnézendő dolgok mellett jut hely bőven praktikus információknak is. Mind a két könyvre igaz az is, hogy nagyon szépek a képek, és hasznosnak tűnnek a térképek.

Az Egyiptomról szóló könyv túlnyomó része azt ismerteti az országból, amit a búvárturisták alig ismernek. Igazság szerint bűntudatom is volt a könyvet lapozgatva, amiért a Nyugati-sivatag oázisai, Abu Szimbel vagy Szakkara régészeti lelőhelyei ennyi utazás után is kimaradtak. És még folytathatnám a felsorolást hosszan, akár ha csak Kairót nézem és az ott még meg nem nézett dolgokat. Elgondolkodtató, hogy mennyi világszinten is páratlan látványosság jutott ebbe az országba, és ebbe beleértem a rengeteg embert vonzó víz alatti világot is. Ráadásul a jó leírások és ismertetők még az olyan helyekről is mondanak újat, ahol már jártam, mint például a Királyok Völgye. Jó a felosztása a könyvnek, korrekten vannak tagolva régió szerint a látnivalók, és elég alapos munkát is végeztek a szerkesztők. Tetszik az is, hogy amikor indokolt, múzeumi térképpel segítik a jobb tájékozódást. Ezzel a könyvvel felszerelkezve tényleg neki lehet vágni az országnak. A Vörös-tengerről és a búvárkodásról szóló rész is korrekt, rövidsége ellenére. Végülis nem merülőhely-kalauzról van szó, és azt is el kell fogadjuk, hogy nem nagyon lehet Hurghada látványosságairól hosszan írni. Nagyon jó pont, hogy a könyvben a magyaros írásmód mellett megtaláljuk az angol vagy arab változatát is a helyneveknek, ez segítheti a tájékozódást a magyar kiírásokkal ritkán büszkélkedő egyiptomi látványosságoknál.

A Karib-térség című könyvnél sokkal kevésbé a személyes tapasztalataimra hagyatkozva kell némi ítéletet mondani. Alapvetően ez is egy jó könyv, nagyon sok hasznos infóval és a térség szinte összes helyének legalább rövid bemutatásával. (Ami kimaradt: Kuba, Haiti, valamint a tengeren innen nézve jellemzően karibinak vélt Bahamák és Bermuda.) Igyekeznek az egyes szigetekre vonatkozó helyi jellegzetességeket bemutatni, azaz kapunk némi képet arról, melyiken mit várhatunk- és mit nem. Az mondjuk nehezíti a választást, hogy az egyes bevezetők alapján mindegyik sziget "csodálatos és vonzó atmoszférájú", de ha alaposabban átolvassuk a vonatkozó fejezeteket, azért kiderülnek a legnagyobb különbségek. Azok ugyanis vannak, méghozzá elég jelentősek. Az egyik sziget homokos és lapos, a másik szinte csak egyetlen, a tengerből kiemelkedő hegycsúcs. Van, ahol szinte csak franciául beszélnek, máshol a spanyol, az angol, a holland az első számú nyelv. Az egyik hely a gazdag turistákra van berendezkedve, a másik helyen kis vendégházak várják az utazókat. A manapság egyre gyakoribb egyéni utazástervezéshez igencsak fontos információk ezek. Jó a könyv beosztása, olvasmányos a stílusa is. A könyv végén kifejezetten hasznos a tájékoztató rész, a beutazási feltételekről, az eljutás lehetőségeiről, éttermekről és szállodákról. Szinte minden szigetnél szó esik röviden a búvárkodási lehetőségekről is. Itt viszont ismét a fordítói lelemény lehet becsapós. Az már lassan tipikus, hogy oxigénpalackozás nélkül nem ússzuk meg, de ezúttal a sznorkelezés és a készülékes merülés fordítása jellemzően könnyűbúvárkodás és mélytengeri búvárkodás lett. Elvileg ez jelentéktelen ügynek tűnik, de feltételezésem szerint kevesen lennénk boldogok, ha elmenve a könyv által ajánlott "könnyűbúvár-paradicsomok" valamelyikébe, 2-3 méter mély lagúnákat találnánk falak és zátonyok helyett. Persze ez nem akkora ügy, hiszen ha odafigyelünk, akkor rájövünk mikor miről írnak a szerzők. Nekem mindenesetre nagyon szimpatikus volt a könyv a szép képeivel, tömör és lényegretörő leírásaival, kézzelfogható információival. Mivel hasonlóan jókat lehet mondani az Egyiptomról szóló könyvről, vélhetően a sorozat többi könyve is bátran ajánlható az utazóknak.

Egyiptom
Andrew Humphreys
Geographia Kiadó, 2009

Karib-térség
Nick Hanna, Emma Stanford
Geographia Kiadó, 2009

www.alexandra.hu
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Princess Alice Bank

Portugal

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés