»» ««

A PADI Oktatói vizsga

(Hirdetés)
1/4. oldal

A PADI-sorozat befejező cikke rendhagyó, most ugyanis nem egy tanfolyamról, hanem "csupán" egy vizsgáról lesz szó.

A PADI OWSI búvároktatói tanfolyamról szóló cikkünkben már említettük, hogy a képesítést megszerezni vágyók számára a vizsga az addigi szintektől eltérő módon történik. Mielőtt rátérünk a vizsga eseményeire, nézzük meg, miért van erre szükség.

PADI IDC breafingA PADI a világ legnagyobb búvároktatási rendszere, és komoly figyelmet szentel a minőségbiztosításnak. Jó példa erre, hogy a tanulók időnként kérdőívet kapnak az elvégzett tanfolyam után, amely válaszai alapján a PADI ellenőrizni tudja oktatói munkáját. Betartják-e a szabványokat, standardokat, megfelelően képviselik vajon a rendszer filozófiáját? A minőségbiztosítási politika szerves része, hogy a PADI az első önállóan is oktatásra jogosult szint, az OWSI oktatói minősítés kiadását saját hatáskörében tartja.

A OWSI előtti tanfolyamok tanulóit a tanfolyamot tartó oktató minősíthette, kezdve a kezdő búvártól egészen a segédoktatóig. Az OWSI oktató esetén a tanfolyam végeztével jelentkezni kell egy úgynevezett Instructor Examination (IE), magyarul oktatói vizsgára, és annak sikeres elvégzése után lesz a jelölt OWSI oktató.

Az oktatói vizsga (IE) a PADI által rendezett két napos esemény, amelyet a PADI Examiner képesítésű alkalmazottja tart. Magyarországi IE esetén Angliából érkezik a vizsgáztató, országunk ugyanis a PADI International régiójába tartozik, melynek központja Bristolban, az Egyesült Királyságban található.
Az IE jellemzően egy konferencia teremben, előadóban, de semmiképpen nem az OWSI tanfolyamot tartó iskolák helységében zajlik, ezzel is hangsúlyozva, hogy ez egy független esemény, költségeit is a PADI állja. A vizsga során nem lehet elvárás, hogy mindenki professzionális módon beszéljen esetünkben angolul, és a vizsgáztatónak sem kell magyarul tudnia. A vizsgalapokat mindenki anyanyelvén kapja meg, a kommunikációt pedig tolmácsok segítik. A vizsgák nem mindennaposak, 2009-ben Magyarországon például összesen kettő (egy június végén volt, egy pedig október elején lesz) időpont van. Emiatt jellemző, hogy azokra más országból is érkeznek oktató jelöltek, így nem ritka, hogy a vizsgáztató mondatai után 2-3 nyelven is folyik a tolmácsolás, igazi nemzetközi hangulatot kölcsönözve az eseménynek.

Az IE első napjának reggelén a vizsgáztató tájékoztatást ad a két nap programjáról, menetrendjéről és nem utolsó sorban a vizsga költségeiről. Ez idáig ingyenes, ahogy tréfásan meg szokták jegyezni, aki tovább marad, az már vállalja az IE költségeit. Az első nap a PADI-nál már megszokott papírmunkával folytatódik, valamint mindenki megkapja a személyre szabott dossziéját, amely tartalmazza a vizsgafeladatait mind az elméleti, mind a gyakorlati bemutatókra vonatkozóan, és minden egyéb vizsgával kapcsolatos információt, így fel lehet készülni azokra.

A papírmunka után két elméleti vizsga következik, az ún. Dive Theory, amely során a búvárkodás elméleti alapjairól tesz bizonyságot a jelölt. Fizika, fiziológia, dekompressziós elméletek, felszerelés és környezet az öt témakör, ami ebbe a csoportba tartozik, és amelyekről a merülésvezetői tanfolyamon már vizsgázni kellett. A kérdések ikszelős jellegűek, így sokszor azonnal eldönthető a kérdés, míg sok esetben csak hosszas számolás után tudjuk megválaszolni. Az öt témából 60 kérdés van, amely megválaszolására maximum másfél óra áll rendelkezésre, és csak számológépet, valamint merüléstervező táblát (RDP), PADI kereket vagy e-RDPml-t lehet használni.

A második elméleti vizsga a Standardek és előírásokra vonatkozik, ez gyakorlatilag az Oktatói kézikönyv ismeretét hivatott ellenőrizni, azon keresztül, hogy mennyire vagyunk tisztában a PADI előírásaival. 50 kérdés, szintén másfél óra, és használható hozzá a kézikönyv papíron vagy elektronikusan laptopról futtatva. Itt szintén ikszelős módszer van, de az Oktatói kézikönyv felépítésének komoly ismerete nélkül a 2.5 perc kérdésenként bizony édeskevés. Aki nem vette elég komolyan a felkészülést, a Segéd és OWSI oktató tanfolyamon kapott házifeladatokat, itt könnyen elvérezhet, ugyanis a kérdésekre a választ a legritkább esetben tudja a jelölt fejből, és tippelni sem könnyű. Meg kell keresni a vonatkozó részt, és néha bizony egy-egy szó dönt arról, melyik a tökéletes válasz.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4

Merülőhelyek

Anga Faru /Shark Nursery

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés