»» ««

Izgalmas leletek egy barlangban

Külföld

A Dominikai Köztársaság egy víz alatti barlangjában őskori tárgyakat és élőlények maradványait találták.

(C) Charles BeekerAz Indiana University régészei kifejezetten jó állapotban bukkantak a leletekre. Az amerikai kutatókat vezető Charles Beeker több tudományterület szakértőivel működik együtt a munka során. A most talált tárgyak és maradványok olyan korszakból származnak, ami nem volt ismet a kutatók előtt, tehát meg lehet tudni valamennyit a Nagy-Antillákat benépesítő első emberekről illetve az őket körülvevő élővilágról.

Charles Beeker elmondása szerint először nem is hitt a szemének: "Már az is lenyűgözött, hogy szinte teljes épségben bukkantuk rá egy emlős csontvázára, ám amikor egy emberi jelenlétre utaló tűzrakóhely maradványai tűntek fel, túl szépnek tűnt minden ahhoz, hogy igaz legyen. Miután a vizsgálatok igazolták a kőszerszámok korát, egyből elkezdtem tervezni a következő víz alatti expedíciót ide, ami talán az egyik legfontosabb őskori lelőhely lehet a Karib-térségben."

Beeker és társai, Jessica Keller és Harvey McDonald az édesvízzel telt Padre Nuestro barlangban 8-10 méteres mélységben találták a tárgyakat és a csontokat. Nem messze innen egy másik vízzel elárasztott barlangból, a Taino nevű népcsoporttól származó, és későbbről származó leletek kerültek elő- ők voltak az első amerikai bennszülöttek, akik az európai hódítókkal találkoztak.

A most felfedezett, sokkal régebbi tárgyak korát 4,000 és 6,500 év közé teszik a kutatók, míg a fellelt csontok 4-10,000 évesek lehetnek. Nagyon kevés olyan csontvázat találtak eddig a térségben, mint ezek, és az, hogy egy lelőhelyen voltak az ember által készített eszközökkel, segíthet feltárni az emberek és az azóta kihalt emlősök közötti kapcsolatot. A most találtak közül az egyik koponya egy, a szigetekről már eltűnt majomfajé lehet, és jóval kisebb a korábban felfedezett koponyáknál. A kutatók az USA-ban vizsgálják a csontokat, és talán újabb bizonyítékot szolgáltathatnak arra, hogy már több ezer éve is előfordult bizonyos fajok kihalása az ember megjelenésekor.

Az egyetem kutatói szorosan együttműködnek a Dominikai Köztársaság illetékeseivel, hogy megvédjék és feltárják az ország kulturális örökségét. Mint kiderült, a helyiek nagy örömmel üdvözölték a felfedezéseket, és a barlang, ami egy víztározó rendszer része, most már le van zárva, hogy a kutatások zavartalanul folyhassanak. A munkát pedig a helyi örökségvédelmi, múzeumi, turisztikai és természetvédelmi hatóságok bevonásával folytatják.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Dominikai Köztársaság-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés