»» ««

Merülések Mexikóban: Cenoték

Utazási élmények
2/3. oldal


(c) Rogelio Mier
Cenote alulnézetből
Legnépszerűbb cenote merülőhelyek
a Maya Riviérán találhatók Cancun és Playa del Carmen üdülővárosok közelében. Dél felé haladva -a teljesség igénye nélkül- a következők:
Az egy rendszerhez tartozó Cenote Chac Mool és másik bejárata a Cenote Kukulcan, mely ideális első cenote merülésekre, mivel ez van a legközelebb Playa del Carmnehez és Cancunhoz, így nem túl hosszú az utazás, valamint van benne minden: tágas járatok, gyönyörű napfény játék (ha süt a nap), levegős terem, cseppkövek és három különböző bejárat.
A következők, az egy másik rendszer részeit képező Chikin-Ha és Ponderosa vagy Jardin del Eden. Cseppkő képződményekben viszonylag szegények, viszont a bejárataik környezete csodálatos. Nem búvároknak is nagy élményt jelenthet a hűvös vízben úszkálni, vagy a magasan a víz felé hajló sziklákról ugrálni.

A gyakran Tajmahal ként emlegetett Tajma-Ha-nak (mayául: szentelt víz) semmi köze az indiai palotához. Gyönyörű barlang, inkább gyakorlottabb búvároknak ajánlom több, viszonylag sötét része miatt.
Cenote Dos Ojos (két szem) és a mögötte húzódó barlangrendszer, a több mint 62 kilométeres hosszával, jelenleg a harmadik leghosszabb víz alatti barlang a világon. Cenote (cavern) merülésekre és cenote sznorkelezésre is kiváló. Minden része tele van cseppkövekkel, járatai hatalmasak, tágasak és a max. 8 méteres vízmélység szép hosszú merüléseket enged meg.

Cenote Calavera (koponya) avagy A végzet temploma Tulum mellett található, a cobai országút mellett. A vízbejutás egy kalandos, kb. 4 méteres ugrás amiből az következik, hogy a kimászás kevésbé mókás a rozoga vaslétrán... Cseppkövek alig vannak, de az édes- és sós víz határon kialakult oldásformák nagyon különlegesek.
Gran Cenote a Sak Aktun (fehér barlang) rendszer (171 km, második leghosszabb) része. Talán a legszebb mind közül. Falait, főtéjét mindenhol hófehér cseppkövek borítják. A bejárat környéki rész szorkelezésre is alkalmas.
Végül Aktun-Ha vagy Car Wash - mivel pár éve még a tulumi taxisofőrök ide jártak kocsijaikat mosni. A kis tóhoz hasonlító cenote valóságos trópusi akvárium, tele halacskákkal és ékszerteknősökkel. A cavern részbe folyásiránnyal szemben juthatunk be, fix vezetőkötél nincs, ezt a merülésvezetőnek kell behúzni. A nagy, a csersavas víztől barnára színeződött cseppkő oszlopok közül visszanézve fantasztikus látványt nyújtanak a bejáratban fekvő fatörzsek, ágak.

(c) Rogelio Mier
Chac Mool
Választani nehéz. Nincsenek jobbak vagy rosszabbak. Mindegyik egyedülálló, de mégis hasonlóak. A felsoroltakon kívül van még jó tucatnyi cavern merülésre alkalmas barlang a közelben, valamint nagyjából száz, amit csak barlangi búvárok látogathatnak. Nem hogy egy búvártúra, egy élet nem elég ahhoz, hogy végig nézegessük őket.

A cenote merüléses program általában korán indul. Legalábbis én ezt szoktam javasolni minden velünk merülő búvárnak. Érdemes reggel 7 óra körül elindulni a szállodából, akár reggeli nélkül. Út közben lehetőség van egy gyors kávéra a szendvicsesnél, ahol beszerezzük az ebédként szolgáló különböző felvágottakkal és -természetesen- csípős csilivel töltött bagetteket.
A teli palackok felvétele után lekanyarodunk a főútról egy rázós, gödrös földútra és perceken belül megérkezünk. Sűrű bozóterdő közepén vagyunk egy kis tisztáson, hajónak, tónak, tengernek, ...víznek, vagy bárminek ami általában a búvárkodáshoz kötődik, semmi nyoma. Kb. 50 méter séta, néhány lépcső és elénk tárul a bejárat. Kristálytiszta víz, egy viszonylag kicsi tó jellegű képződményben, melyet sziklafalak ölelnek körül. "Itt fogunk merülni? Merre indulunk? És ott beférünk?" - hangzanak a szokásos kérdések.
Valóban, a felszínről nem érzékelhető se a víz mélysége, se a víz alatt húzódó járatok, termek mérete. Részletes eligazítás után visszasétálunk a kisbuszhoz és megkezdjük a felszerelés összerakását. A neoprén ruhát csak utoljára vesszük fel, mert a felszíni hőmérséklet már korán reggel is 30 fok felett van. Amikor mindenki elkészült, lebattyogunk a vízhez és csobb... A felszínen még egy gyors felszerelés ellenőrzés, meghatározzuk az egyes búvárok fordulási nyomását a harmadszabály alapján, felállítjuk a sorrendet és mehetünk. Süllyedünk.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 29. aron5 2009 sze 13. 08:40  
nem a buszra, a költségekre gondoltam :) amúgy érdekel majd az útvonal terv
 28. Bunny 2009 sze 13. 00:13  
Miért, gondolod amerikába buszos körútra mennék? Ott még a kutyák is autóval járnak.
 27. aron5 2009 sze 12. 19:36  
csak ha valaki betársult a roliba, hpgy megosszák  költséget :)
 26. Garfield33 2009 sze 12. 19:31  
És ha talált egy jó szponzort?
Különben is, nem azt mondta, hogy nem tudna elmenni Dorogra, csak azt, hogy sajnálja rá a lóvét  :-)
 25. kovax 2009 sze 12. 18:05  
valahogyan azért eljutott (lehet hogy a kerités mellett látott roli az övé volt?:-)
A további 24 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Drljanda / Kompkikötő

Croatia (Hrvatska)

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés