»» ««

Merülések Mexikóban: Cenoték

Utazási élmények
3/3. oldal


(c) Rogelio Mier
Albumhoz klikk a képekre.
Megszűnik a madárcsicsergés, a neoprén ruhát lassan átjárja kellemes hűvös víz
és elindulunk a fix vezetőkötél mellett. Most kezdik elhinni, hogy minden igaz volt amit a briefingben mondtam. Bár fentről nem látszott, a tér valóban hatalmas. Hátranézek, mindenki mögöttem, szépen libasorban. Visszanézve a bejárat felé a napsugarak óriási kék függöny hullámzó ráncainak tűnnek. Leírhatatlan látvány. A bal oldalunkon húzódó falat cseppkövek díszítik a mennyezettől az aljzatig. Tovább süllyedünk. 8, 9, 10 méter. A víz kezd kicsit homályos lenni. Elértük az édes és a sós víz határát. Hátranézek, teljes homály. Csak az engem követő búvárok lámpáinak fényét látom. Egyik barátom csak cukros víznek nevezi, mások olivaolajos/ecetes salátaöntethez hasonlítják. Jobb oldalon még mindig dereng a bejáraton át beszűrődő napfény. A vezetőkötél emelkedni kezd miközben átúszunk egy kanyon szerű kis szoroson, majd hamarosan a felszínen vagyunk egy teremben.
Majdnem teljesen sötét van, a mennyezeten csak egy kisebb lyuk van, ezen át szűrődik be fény és jön be az életet adó levegő. Körbevilágítunk lámpáinkkal. Mintha egy mesebeli erdőben járnánk. Az itteni fák valójában a felszíni fák gyökerei, melyek víz után kutatva utat törnek maguknak a mészkő repedésein át. Amint vizet érnek lefelé növekedésük megáll és kiszélesednek, hogy nagyobb felületen tudják felvenni a táplálékukul szolgáló folyadékot. Néhány fotó után elúszunk a felszínen a terem egyik sarkába, ahol több ezer vékony szalmacseppkő díszíti a főtét. Újabb fotók csattannak, majd ellenőrizzük a levegőkészletünket és tovább indulunk.

(c) Rogelio Mier
Cseppköves terem
Nagy cseppköves termen át haladunk
, melynek közepén egy kis állócseppkő csoport meredezik felfelé. A főtén és falakon mindenhol cseppkövek. Elúszunk egy 2 méter hosszú, 30-50 centi széles zászlócseppkő mellett, majd balra fordulva újabb fény kezd derengeni a távolban. Ennek irányába úszunk a megint emelkedő kötél mellett, majd hamarosan újra a felszínen vagyunk, de most egy másik cenotében.

Egy nagy leguán ijedten odábbáll amint meglátja kis csapatunkat. Az áthajló fal egyik sötét zugában lógó denevérek nem zavartatják magukat, nyugodtan alszanak. Csak 100 méterre vagyunk a merülésünk kiindulópontjától, de mégis olyan, mint ha egy egészen más világban járnánk. Egy utolsó levegő ellenőrzés és elindulunk vissza. Ahogy a hátunk mögött sötétedik a fény, úgy erősödik eredeti bejáratunknál. Az édes-, sós víz határzónából kibukkanva már élesen látszik, hogy honnan indultunk. Két perccel később már a felszínen vagyunk.

Mindenkinek tetszett, van aki esküszik, hogy ez volt élete legjobb merülése, pedig már járt pár helyen. Kimászunk, átszerelünk, szendvicset eszünk, jókedvű beszélgetés. Most érti meg mindenki, miért kellett olyan korán kelni. Az üres kis tisztás megtelt kisbuszokkal, autókkal amíg mi a víz alatt voltunk. "Ezek mind itt fognak most merülni???" Igen, de nem ott ahova mi megyünk másodiknak, remélhetőleg ott is egyedül leszünk még... Jellegében hasonló, de mégis teljesen más. Szavakkal leírhatatlan. Meg kell nézni!

Kamarás Norbert
www.divemexico.eu

Képek: Rogelio Mier, Kamarás Norbert
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Mexikó-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 29. aron5 2009 sze 13. 08:40  
nem a buszra, a költségekre gondoltam :) amúgy érdekel majd az útvonal terv
 28. Bunny 2009 sze 13. 00:13  
Miért, gondolod amerikába buszos körútra mennék? Ott még a kutyák is autóval járnak.
 27. aron5 2009 sze 12. 19:36  
csak ha valaki betársult a roliba, hpgy megosszák  költséget :)
 26. Garfield33 2009 sze 12. 19:31  
És ha talált egy jó szponzort?
Különben is, nem azt mondta, hogy nem tudna elmenni Dorogra, csak azt, hogy sajnálja rá a lóvét  :-)
 25. kovax 2009 sze 12. 18:05  
valahogyan azért eljutott (lehet hogy a kerités mellett látott roli az övé volt?:-)
A további 24 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Sheer West

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés