»» ««

Víz alatt a P29 testvérhajója is

Külföld

A Máltát alkotó szigetcsoport újabb tagja büszkélkedhet mesterséges zátonnyal mostantól.

A német Kondor osztályú aknaszedőkből kettő került a máltaiak tulajdonába, és több, mint egy évtizeden át voltak szolgálatban. A P29 nevet kapott hajót végül Málta északi részén, Cirkewwánál süllyesztették el, 2009 augusztusában pedig testvérhajója is követte. A P31 viszont kicsit távolabb van, Comino partjainál.

Az 1969-ben épült, 52 méter hosszú hajó a Malta Marine Foundation és a máltai turizmusért felelős hatóság együttműködése révén válhatott mesterséges zátonnyá. A munka első fele természetesen az volt, hogy minden, a környezetre potenciálisan veszélyes anyagot el kellett távolítani a hajóról. A sülyesztésnél arra is tekintettel voltak, hogy ne a tengeri fűvel benőtt részre kerüljön a roncs, hanem egy üres, homokos részre. A tervezett nyugvóhely sekély, nagyjából 20 méter mélységű, tehát minden képzettségi szinten jó merülési lehetőséget nyújt a búvárok számára.

A búvárok pedig továbbra is kedvelik Máltát. A tavalyi évben az adatok szerint 55,000 búvár érkezett a szigetcsoportra, és hogy sikerüljön fenntartani a vonzerőt, az új roncsok süllyesztését tartják az egyik kézenfekvő megoldását Máltán. Az angol búvárok mindenesetre szeretik a szigetet, a Diver magazin tavalyi szavazásán Egyiptom és a Maldív-szigetek mögött a harmadik legnépszerűbb úticélnak választották.

Videó a P31 elsüllyesztéséről:

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Málta-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Bells

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés