»» ««

Tilos a merülés

Külföld

Kanada egyik jól ismert helyén tiltotta meg a búvárkodást a helyi önkormányzat.

by Ed BiermanLions Bay falu British Columbia egyik legszebb pontján van, és nagyon sok látogatót vonz minden évben. Ám a dolgok irányítása kezdett kicsúszni a helyiek kezéből, ezért drasztikus lépés mellett döntöttek: akár 10,000 dolláros büntetést kaphat minden nem helyben lakó búvár, ha a Kelvin Grove Beach Parkban merül.

Az önkormányzat meg is magyarázta a döntés okait. Állításuk szerint az 1400 fős lakossággal bíró falu lakói szeretik a vendégeket, de azt nem nagyon tolerálják, hogy a búvárok a merülések előtt-után a parkolóban öltöznek át. A szinte meztelenre vetkőzött búvárok ráadásul ott helyben végzik dolgukat, ami szintén nem tetszik nekik. A helyzetet fényképekkel is dokumentálták, és a valóságról a tanács két tagja maga is meggyőződött beszámolójuk szerint.

A búvárok viszont nem így látják a dolgokat. Glynn Miller, a vancouveri Pescadero Dive Club titkára egyenesen fasiszta jellegű döntésnek tartja a rendelet meghozatalát, hiszen korlátozza a búvárok szabad hozzáférését a vízparthoz. Szerinte nem jellemző a teljes vetkőzés, hiszen a legtöbb búvár szárazruhában merül ezért aláöltözetben érkezik, és a mellékhelyiségek hiánya miatt kényszerülnek a búvárok a fák között búvóhelyet keresni- ám a sétáltatott kutyák sem toalettbe mennek. Különösen azért fájdalmas a döntés, mert az élővilág roppant gazdag a Kelvin Grove mélyén található falon, akár a trópusi tengerekével összemérhető. Egyelőre vitatott az is, hogy volt-e lehetősége ilyen döntést hozni az önkormányzatnak, hiszen hatáskörük csak a víz fölé terjed ki, a tengerre nem.

A tanács egyik tagja azt mondja, a helyiek érdekében nem volt más választásuk, és azért nem vethettek ki újabb adót rájuk, hogy a nyilvános partszakaszra több mellékhelyiség és öltöző épüljön a búvároknak. Inkább azt javasolja, hogy a szintén érdekesnek számító Whytecliff és Porteau Cove merülőhelyekre menjenek a búvárok, és a Kelvin Grove maradjon meg rendezett (a szerk. megjegyzése: ami az ő rendeletük alapján a búvármentesnek felel meg) környéknek.

[ CDNN nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Káplán 2009 sze 06. 10:35  
Ezek szerint helyi buvar nyugodtan pucerkodhat es x..hat  ? ")
 2. Kékbálna 2009 sze 05. 10:10  
Jól van. A hülyeség nem csak magyar specialitás.

Az ugye egyik helyi lakosnak sem jutott eszébe, hogy:
- Merülési díjat kérjen a búvároktól, amiből haszna és infrastruktúra lenne
- Valaki ki vegye a parti részt. Csináljon korrekt infrastruktúrát és ezért pénzt kérjen

Ehh.

Ha a hülyeséggel világítani lehetne, megvakulnánk!
 1. Mirci 2009 sze 05. 08:32  
Ez olyan igazi demszkis megoldás... Itt Pesten már megszoktuk: tiltsunk meg mindent, abból nem lesz baj.
Nehogymá fejleszteni kelljen. Ahhoz gondolkozni kell, pénzt költeni, és mivel hülyék vagyunk, el is lehet rontani... az meg nagy gáz.

Merülőhelyek

Dirty Rock

Costa Rica, Pacific

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa mantarája nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés