»» ««

A Toplitzsee meg nem fejtett titka

Külföld

Miután környezetvédők szeretnének minden búvártevékenységet tiltani az osztrák tóban, talán soha nem is derül fény a rejtélyekre.

Ausztria számos magashegyi, hideg vizű tava közül az egyik leghírhedtebb a Topltizsee (Toplitz-tó). A környékbeli tavakhoz képest az ismertségét az adja, hogy a második világháború végén a náci Németország kísérleti központja működött itt és rengeteg víz alatti robbantást hajtottak végre, majd a legendák szerint 1945-ben a közeledő amerikai és orosz csapatok elől a tó mélyére rejtettek számos dolgot: arannyal és más kincsekkel megrakott ládákat, iratokat, fegyvereket. Ám ezek csak feltételezések, mindmáig nem lehet tudni, hogy mi került pontosan a félreeső salzkammerguti tóba. Beszélnek több milliónyi, a nácik által hamisított brit fontról, Oroszországból rabolt műkincsekről.

Az emberek kíváncsisága és kincs utáni vágyakozása természetesen óriási hajtóerőt jelent, így gyakorlatilag a háború vége óta folyamatosan tesznek illegális kísérleteket a kutatásra. Ám a mély, hideg tóban magányosan merülni nagy veszélyeket hordoz magában: 10 méter alatt már meglehetősen sötét van, 30 méteren jéghideg a víz nyáron is, és akkor még messze van a tó legmélyebb pontja, ami 103 méteren van. Különleges élővilága van a tónak, mivel 20 méter alatt nincs oxigén a vízben, ezért halak csak a felső, sekély részben élnek. Mélyebben oxigén nélkül is életben maradó férgek és baktériumok találhatóak, ráadásul itt a víz is sós.

A merülési kísérletek közül a gyakran emlegetettek közé tartozik az az 1963-as próbálkozás, amikor egy fiatal német búvár vesztette életét, akit volt SS-tisztek vezettek el a tóhoz. A Toplitzsee ekkor vált tiltott területté, de a hivatalos tiltás nem jelentette azt, hogy illegálisan ne merültek volna itt továbbra is. Ráadásul még biztatóan is hatott, hogy egy német képes magazin által finanszírozott kutatás az első kézzel fogható eredményeket produkálta, sok hamis brit bankjegy felszínre hozatalával. Persze a kincsvadászok nem erre vágytak, hanem aranyra, de a többség úgy volt vele, majd talán ő szerencsésebb lesz a korábbi próbálkozóknál. Úgy kalkuláltak, hogy az évtizedek során az iszapos aljzat maga alá temethette a ládákat, és talán csak jó helyen kell ásni a meggazdagodáshoz. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a németek egy titkos víz alatti barlangba rejtették a kincseket. A hivatalos, nagyobb volumenű kutatások során további tárgyak is előkerültek a nyolcvanas években, majd 2000-ben egy amerikai tévéműsor által finanszírozott projekt egy láda maradványaira bukkant, és újabb hamis pénzeket emeltek ki. Ezeket be is tudták vizsgálni, és a kiváló minőségű hamisítványok igazolták azt a történetet, hogy Hitler parancsára foglyokkal próbálták végrehajtatni a nagy pénzhamisítási akciót, amivel a brit és amerikai gazdaságot ingathatták volna meg.

A legutóbbi, engedélyt kapó próbálkozó a tó kincsének megtalálására a floridai Global Explorations nevű cég volt, aminek vezetője, Norman Scott meglehetős magabiztossággal nyilatkozott arról, hogyan fogják kiemelni a 150 millió dollárra rúgó értéket. A valóság viszont az, hogy pár tárgyon és a némi hamis pénzen kívül egyelőre nem igazolta senki az óriási kincs meglétét. A hatóság és a környezetvédők így aztán mindenféle merülési és kutatási tevékenység sok évre való megtiltását tartanák hasznosnak, hogy a tó élővilágát ne bolygassák fel a kincsvadászok. Állítólag még egy utolsó esélyt azért adnának, de csak egy olyan valakinek, aki a tófenék teljes, három dimenziós feltérképezését fel tudja vállalni- talán már nem is azért, hogy megtalálják a nácik rabolt kincsét, hanem éppen ellenkezőleg, végleg eloszlassanak minden alaptalan legendát.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Ausztria-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. békabúvár 2009 okt 12. 15:07  
A toplitz tavi legendák legbőségesebb általam olvasott összefoglalása Simon Wiesenthal a gyilkosok közöttünk járnak című műve, ami 1967-ben jelent meg, ő a következő eseményeket említette meg a tóval kapcsolatban:

- 1946-ban két nem azonosított személy amerikai dollárok hamisítására szolgáló kliséket emelt ki onnan egy ládában.
- 1950 júniusában 12 vasládát emeltek ki, magukat francia katonai búvárnak álcázó németek. A CIC nyomozása eredménytelenül zárult.
-1955-ig a toplitztavi német haditengerészeti kutatóbázis alkalmazottai közül 3 főt ért halálos baleset a környéken "hegymászás" közben különböző időpontokban.
-1963 október 5-én éjjel halt meg a tóban Alfred Enger osztrák búvár, akit egy Freiberger nevű SS tisz bérelt fel merülésekre. A halott búvár parton hagyott ruházatában talált pénztárcában 3 db 1905-ös verésű osztrák aranypénzt találtak - nem ez volt az első merülése a tóban -
- A baleset után az osztrák belügyminisztérium kutattatott a tóban de nem tették közzé a kutatás eredményét.
- Nem az elrejtett értékek képezték a tó legnagyobb titkát, a CIC egyes szakértői szerint állítólag ide lett elsüllyesztve abból a névjegyzékből egy példány, amely tartalmazta azokat a neveket, számlaszámokat, cégalapítási adatokat, amelyek igénybevételével a háború utolsó időszakában mintegy 750 millió és 1 milliárd dollár közötti összeget menekítettek ki a III.Birodalomból külföldre.

Ennyi legenda után a környezetvédők sem biztosan azok aminek látszanak:)






Merülőhelyek

Small Giftun / Police station

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés fal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés