»» ««

Wadi Lahami- bázis a sivatag szélén

Vörös-tenger
2/3. oldal


Első reggel nem keltünk nagyon korán. Kibújva vackainkból a tengert bámultuk, következő kalandjaink színhelyét. De miért is utazik az ember olyan sokat, hogy itt merülhessen? Nos, a bázis közvetlenül egy hatalmas kiterjedésű zátonyrendszer előtt fekszik a parton, melynek közismert neve Fury Shoals. Nagyjából két tucat különböző merülőhelyet kínál, köztük Abu Galawa, Sha’ab Claudia és Sah’ab Malahi zátonyait. Ezek egy déli, mélydéli szafariról talán ismertek, így nevük nem hangzik rosszul. Annyi előnyünk nyilván van a szafarihajókkal szemben, hogy ők nem merészkednek a zátonyrendszer "belsőbb" helyeihez, zodiacjaink viszont bármely pontra biztonsággal és könnyedén odaérnek. Ja, mert ugye a merülések itt mindig zodiackal zajlanak. Napi négy. A bázis előtti homokos öblöt nem érdemes merülni, nem is lehet. Az inkább a sznorisok, a fürdőzők és a szörfösök pályája. A merülőhelyeket a bázis három szektorra osztotta a zodiacos transzferidőket figyelembe véve: a házi zátony a parthoz legközelebb eső 5-6 hely, aztán a középső szektor többnyire a korábban már említett helyekkel, és van egy extra belső szektor olyan zátonyokkal, mint például a delfinjeiről híres Satayah. A hármas zóna tényleg nagy távolságra van, erre kisebb összeget rá kell fizetni annak, aki itt akar merülni, illetve ide szerveznek 1-2-3 napos miniszafarikat egy közepes szafarihajóval, szintén extra ráfizetésért.

A merülések ideje 60 perc, maximum mélység 40 méter, a dekós merülés kerülendő. A legközelebbi komolyabb kórház egyébként Marsa Alamban van, míg dekókamrát Marsa Shagra Village-nél találhatunk. A Red Sea Diving Safari vendégei 7 euro helyszínen fizetendő díj fejében biztosítottak dekóbalesetek esetére, ám ez nem kötelező, akinek van saját biztosítása, az is jó.

A merülések rendje a következő volt: reggeli után a napi első kettő vezetett merülés volt, azaz jöttek velünk a csónakban helyi guide-ok. A vezetés általában annyiban merült ki, hogy nagyjából látókörön belül tartották a csapatot, de mindenki mehetett amerre látott, és bogarászhatott kedvére. Ezek a merülések a belső, távolabbi szektorokat célozták meg. Iszonyat sebességgel haladtunk a cél felé, ami megterhelő lehet a hátnak és nem árt erősen kapaszkodni! Meglepi, hogy a két merülés közt, a parttól való nagy távolság miatt, nincs kijövetel, hanem a zodiacokban múlatjuk az időt. Kapunk frissítőként teát vagy kávét, kis süteményt. Ivóvíz bőséggel van a csónakban. Szép komótosan átszerelünk, beszélgetünk, esetleg sznorizunk és bizony vigyázunk, hogy le ne égjünk. A második merülés után aztán vissza a bázisra, és ebéd, utána pihenés. A délutáni merülés már nem vezetett. Párokba rendeződünk, azok kisebb csoportokba és irány a zátony, de ilyenkor már a house reef merülőhelyeit célozzuk. Utána döglés, majd készülődés az éjszakaira, ami kb. este 6 körül indul. Szintén zodiackal, a Torfa nevezetű helyre, szintén vezető nélkül. Akár jön vezető, akár nem, a merülések előtt briefinget tartanak a srácok. Egyébként az éttermi részen két tábla lógott a falon. A nagyobbikon a másnapi merülőhelyek kézzel rajzolt térképeit lehetett szemügyre venni, a kisebbiken a csoportbeosztásokat, a zodiacok és a merülésvezetők nevéhez rendelve. A házi zátonyok vázlatos térképét a beöltözések helyén függesztették ki. Felárért egyébként a délutáni és éjszakai merülésekhez lehet igényelni helyi vezetőt. A vacsora az éjszakai merülés után van mindig, azaz általában bevárják a merülőket és egyszerre eszik a csapat.

Apropó, étkezés. A szafarihajókon megszokott módon napi háromszori főétkezés, illetve egy délutáni nasi tartozik az ellátáshoz, de mint említettem, az első két merülés közt is szolgálnak fel frissítőket a zodiacban. Víz, tea, kávé és szénsavas üdítők korlátlanul fogyaszthatóak. A gyümölcslevek, a jégkrémek és az alkohol (helyi sör) fizetős. A főétkezések itt nem svédasztalosak: egyféle kaja van, az azonban mindig bőséges. Délben egy főétel van, utána gyümölcs. Vacsorára leves, főétel és desszert. "Pincér" szolgálja fel az asztalodhoz az étkeket. Lehet repetázni, illetve reggelihez célszerű otthonról szalámikat hozni, hogy felturbózzuk a kalóriát. Nekünk megfelelt a sok péksütemény reggelire. Finoman főznek, a vacsihoz járó desszertek igazi csemegék, érződik a francia management hatása...

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 72. kovax 2009 nov 02. 13:21  
az én memóriám is javuljon meg? :) akkor véged.....
 71. Vanek 2009 nov 02. 10:04  
Tehát a politikusnő egy kész paradoxon. :)
 70. pygmy 2009 nov 02. 08:08  
örülök, hogy már nem a hajó a téma. akarja a fene reklámozni. annak is, hogy a hétvégén meglett a gyógyszered, melynenk segítségével eljutottál a nem emlékszem pontosantól a kifejezetten emlékszemig:) vizsgálóbizottság? inkább télleg ugorjunk!
nem a Szolnoki Búvár SE szervezésében utaztunk... (ettől még kedvelem őket)
 69. bohóchal 2009 nov 01. 23:59  
Csak néhány gondolat még, noha az egész történet nem jelentős.
Az, hogy mások is vannak a helyszínen, emiatti bosszankodásra nem emlékszem, gájd-kiáltozásra sem: hogy átúsztál, azt is csak akkor vettem észre, amikor már a hajón láttalak. Én se tudtam, hogy kié a hajó, csak láttam, hogy magyar (itt olvastam róla, hogy kié is, ezért örülök, hogy egy általam megfelelőnek tartott csapaté). Nem a hajóról írt véleményeddel van bajom.
Arra viszont kifejezetten emlékszem, hogy megrőkönyödtem, amikor kérdésemre, hogy kié a hajó és kik vannak rajta, válaszod lekicsinylő volt, búvárklub-tagokról nem volt szó, ismerősökről se, örömködés se volt egy szál se. A helyszínen nem is tulajdonítottam a dolognak jelentőséget, csak itteni, teljesen eltérő hangvételű hozzászólásod akadt a torkomon és ösztökélt megjegyzésre. Nem csúsztatás: újmagyarul szólva nekem "ez jött le" a történetből.
A cikkedhez pedig, amely kimerítő volt, nem sok írnivaló van, jó összefoglalás (bár, ha már hasogatjuk a szőrt, a szolnoki csapatba se beleszaladtunk, hanem csatlakoztunk hozzájuk). Én összességében véve azt kaptam a túrától, amit vártam: puritán (néha tényleg túl puritán) körülményeket, cserébe viszont szép merüléseket, csendet és szép természetet, nem lepusztított helyszíneket, tömegnyomort egy-egy szirtnél meg szállodában.
Na, ugorgyunk.
 68. Garfield33 2009 okt 31. 22:09  
A 3. sornál megakadtam.
Maradjunk abban, hogy úrinők nincsenek.
A további 67 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés