»» ««

Cápaenciklopédia: a selyemcápa

Tudomány
2/2. oldal


Albumhoz klikk a képre.
A selyemcápa gyorsúszású, és elsősorban nappal aktív vadász. Táplálékrendjébe főleg nagytestű nyílt-tengeri csontoshalak, tüskésmakréla-félék (Carangidae) és tonhalak (Thunnidae) tartoznak, de például rendszeresen zsákmányol nyílt vízi, pelágikus rákféléket is. Egyik kedvenc prédája a sárgaúszójú tonhal (Thunnus albacoros). A selyemcápa időnként maga is a nomád, vándorló kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) zsákmányává válik.

A selyemcápa igen gyakran népes csapatokban vadászik. A csoport tagjai koordináltan terelik, bomlasztják a halrajokat, majd a szétkergetett csontoshalakat egyesével vadásszák le. A selyemcápa oppurtunista vadász, zsákmányolási taktikáját képes a préda menekülési/védekezési taktikájához adaptálni. Ez a tulajdonsága, a koordinált társas vadászati módszerekkel együtt, a faj magas intelligenciáját bizonyítja. Nyílt-óceáni faj, amely csak ritkán közelíti meg a partvidéket. Csak olyan, partközeli vizekben figyelhető meg, mint például a Vörös-tengeren, ahol a self hiányzik, vagy nagyon keskeny, és a part közvetlenül a nagy mélységekbe szakad. A felszíntől legfeljebb 500 méteres mélységig hatol le. Nomád cápafaj, amely nagy távolságokra vándorol.

Elterjedtsége, etológiai jellemzői, veszélyességi fokozata

A selyemcápa világszerte elterjedt a meleg-mérsékelt övi, illetve a trópusi-szubtrópusi tengerekben. A legnépesebb populációikat a trópusi vizekben azonosíthatjuk. Különösen nagy egyedszámú selyemcápa populációt találhatunk az Indiai-óceán nyugati térségében, valamint a keleti, illetve nyugati atlanti trópusi övben. A Golf-áramlat meleg vizének köszönhetően, az amerikai partvidéken északon egészen New Jersey-ig felhatol. A Csendes-óceán keleti területén viszonylag gyakori Baja Kaliforniától a Galapagosz-szigetekig, de a pacifikus térség trópusi övében mindenütt előfordulhat. Érdekes tény, hogy jelenlétét sikerült már a Földközi-tenger keleti medencéjéből is kimutatni. (Igen ritkán, de megfigyelhető a Vörös-tenger egyiptomi partvidékén is, ahol elsősorban Ras Mohamednél, és az Elphinstone zátony vizein bukkanhat fel alkalmanként.)

A selyemcápa szociális faj, nem egyszer több száz egyedből álló, népes kongregációkba állnak össze. E népes csapatok gyakran hosszú távolságra kísérik a különböző fogascet-félék (Odontoceti) csoportjait. Különös előszeretettel kísérik a gömbölyűfejű delfineket, vagy más néven a pilótabálnákat (Globicephalae melas), de többször megfigyelték a csipkés pörölycápa (Sphyrna lewini) rajok, és a selyemcápák együttes vándorlását is.

Inkvizitív, igen kíváncsi, de gyakran agresszív cápafaj. Agresszív magatartása miatt az emberre potenciálisan veszélyesnek tekintjük. A búvárokra nézve főleg nagyobb csapatban jelent fokozott kockázatot a jelenlétük. Csupán azért nem szerepel a hagyományos "rosszfiúk", a nagy fehér, a tigris, a bika, és az óceáni fehérfoltú cápa társaságában, mert az előbbi fajokhoz képest, sokkal limitáltabb a selyemcápával történő víz alatti randevú esélye.

Merülőhelyek

Amerikai Egyesült Államok
Texas, Flower Garden Banks, szezon: május-október

Bahama-szigetek
New Providence Island, Shark Buoy, szezon: egész évben

Mexikó
Baja California, Revillagigedo (Socorro) Islands, szezon: november-május

Costa Rica
Cocos Island, szezon: egész évben, a cápaészlelés legjobb időszaka június-augsuztus

Kuba
Júcaro, Jardines de la Reina, szezon: egész évben

Ecuador
Galapagosz-szigetek, Wolf és Darwin Island, szezon: egész évben, legjobb a meleg, nyári hónapokban

Szudán
Sha’ab Rumi, szezon: május-szeptember

Képek, szöveg:
Dr. Elter Tamás
PADI Instructor, az American Elasmobranch Society tagja,
MARINE LIFE SHARK PROJECT
www.marinelife.hu


Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Quita El Banna

Sudan

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés