»» ««

Új eredmények a Kossuth-barlangban

Magyarország

Az Amphora Búvár Klub tagjainak sikerült hosszú évek után túljutni egy kritikus ponton.

Már több évtizede ismertek a Kossuth-barlang vízzel telt részei, és a barlangi búvárok legutóbbi eredményeit a közelmúltban ismertették. Néhány éve kezdődött újra az Amphora Búvár Klub tagjainak feltáró munkája, akiknek a napokban sikerült átjutni egy járaton. A szifon másik oldalán pedig egy medence méretű tavat találtak, ami nagyjából 15 méter széles és majdnem 40 méter hosszú. Várhatóan tovább is folytatódnak a járatok, de ezeknek feltárása még a jövő zenéje.

Az ötvenes évek óta folynak kutatások a Kossuth-barlangban, de természetesen eleinte nem állt rendelkezésre az a tudás és búvártechnika, amivel komolyabb eredményeket lehetett volna elérni. A magyar barlangi búvárkodás folyamatos fejlődése szépen lassan több vízzel telt barlang feltárását eredményezte, így a Kossuthban is sikerült 50 méter hosszan beúszni. A nyolcvanas évek végétől a felszíni körülmények javulása miatt vált lehetővé a továbbhaladás. 1997-ben sikerült még messzebbre bejutni, de az expedíciót beárnyékolta egy sajnálatos tragédia, és ekkortól egy időn át szüneteltek a kutatások.

Az Amphora Búvár Klub oldala.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Bon (pastel Ridge)

Thailand

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés