»» ««

Merülés közben alszanak az elefántfókák?

Tudomány

Egy új vizsgálat szerint, a vándorló, északi elefántfókák lassan lefelé sodródnak, hogy az óceáni mélységekben pihenjenek.

Kaliforniai szaporodási helyeikről a Csendes-óceán középső részén és Alaszka környékén lévő telelőhelyeikre vándorló fókák, kettő-nyolc hónapot töltenek a vízben egyetlen megállóhely nélkül. A durván 3200-4800 kilométeres út alatt nincsen szárazföld, amire fel lehetne mászni, a tengerfenék pedig sokszor kilométerekkel a felszín alatt helyezkedik el. A tengeri emlősök fárasztó útja miatt számos kutató gondolkodott már azon, mikor és hogyan alszanak az elefántfókák?

Hosszú ideje ismeretes, hogy epikus migrációik során, a fókák ismétlődő merüléseket hajtanak végre 300 méterre vagy még mélyebbre. Most, fiatal elefántfókákkal végeztek vizsgálatot, melynek során kiderült, hogy ezen merülések némelyike alatt, az állatok hátukra hengerednek, és hagyják, hogy testük süllyedjen. Az emlősök a lefelé sodródás során imbolyognak, és testük gyakran keringő útvonalat követ a fenék felé - mondja Russel Andrews alaszkai kutató. "A faágról lehullott levélre emlékeztetnek, mely a felszín felé tartva ide-oda rebbennek". A céltalan sodródás eme lassú periódusai azt sugallják a kutatóknak, hogy a fókák pihennek, és talán alszanak kicsit.

Más tengeri emlősökről - mint a bálnák és delfinek - úgy hiszik, mozgás közben alszanak úgy, hogy agyuknak egyszerre csak egyik felét "kapcsolják le". Ezek az állatok a felszín mentén lebegnek, éberek maradnak a ragadozókkal szemben, míg agyuk másik fele pihen. Ám az elefántfókák ritkán töltenek néhány percnél több időt a felszínen vándorlásaik során, és soha nem is figyelték meg náluk laborvizsgálatok során ugyanazt az egyféltekés agyi aktivitást, mint a delfineknél és bálnáknál. "Az elefántfókák nyilvánvalóan nem tudnak egyszerre pihenni és éberek is maradni, így arra a következtetésre jutottunk, hogy alternatív megoldást alkalmaznak" - mondja Andrews.

Ennek vizsgálatára a Yuko Mitani vezette csoport, a kaliforniai Año Nuevo menedékből, hat fiatal fókát adatgyűjtőkkel szerelt fel. Ezeket a készülékeket úgy tervezték, hogy rögzítsék az állatok sebességét, mélységét, hőmérsékletét, háromdimenziós mozgását és tartózkodási helyszíneit. A fókákat aztán a rezervátumtól 35-70 kilométerre elengedték, majd nyomon követték visszafelé tartó útjukat, mely az állatoknak egy-öt napig tartott. "Szerencsénkre, miközben hazafelé úsztak, ugyanazt az ismétlődő, mélymerülő viselkedést mutatták, mint amit csendes-óceáni vándorlásuk során" - mondja Andrews.

A merülések némelyike során a címkék felfedték, hogy a fókák a falevelekhez hasonlóan sodródtak a fenék felé. Mitani csapata úgy hiszi, ez a süllyedéses módszer lehetővé teszi, hogy az állatok anélkül pihenjenek, hogy túl gyorsan és túl messze zuhannának. A mélységben történő alvás Mitani szerint egyfajta védekező mechanizmus lehet. Olyan technika, mely lehetővé teszi, hogy a fókák a vízoszlop azon részén pihenjenek, ahol kevesebb a ragadozó.

[ Delta ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés