»» ««

Beszámoló az SSI újdonságairól

(Hirdetés)

Mint minden évben, idén is megrendezésre került az SSI éves fóruma, ahol több, fontos bejelentés is elhangzott az oktatási rendszer jövőjéről.

A fórumot Szabó -Latosinszky Attila, az SSI magyarországi képviseletének vezetője nyitotta meg, aki elsősorban az oktatási rendszer újdonságairól, eredményeiről beszélt a jelen lévő búvároktatóknak.

A bevezetőből megtudhattuk, hogy az SSI mára már minden országban központi irodával rendelkezik, és az idei év alapján a rendszer kereteink belül adták ki a világon a legtöbb minősítő kártyát.

Az SSI a jövőben is fontosnak tartja, hogy az rendszer oktatói a legmodernebb, és legjobb minőségű képzést kapják, és nyújtsák a búvárok számára, hiszen az SSI a legdinamikusabban növekvő búvároktatási rendszer a világon. Ennek elérésére a 2010-es évben újabb fejlesztésekre kerül sor.

Az elkövetkezendő év egyik újítás a DAN Biztosítási Program. A nemzetközileg legnépszerűbb búvárbiztosítási szervezet speciálisan az SSI oktatók számára kialakított egy kedvező üzleti modellt. Emellett a búvárok számára az eddigi éves biztosítás mellett rövidebb időszakra is elérhetővé válik a DAN búvárbiztosítás.

A rendszer oktatási struktúrájának átalakulása talán a legfontosabb változás a búvárok, de főképp a búvároktatók számára. Az SSI a teljes Istructor Manual-t magyarul oktatói kézikönyvet az elejétől a végéig átdolgozza. Nem ráncfelvarrás, vagy frissítésre hanem egy teljes átdolgozásra kerül sor. Ennek következményeként a kézikönyv rövidebb, érthetőbb, versenyképesebb és megjegyezhetőbb lesz. A teljes revízió során kikerülnek belőle az információ ismétlések, az esetleg többféleképp értelmezhető megfogalmazások.
Természetesen, ahogy a magyar SSI oktatók már megszokhatták, amint az angol végleges változat elkészül, a magyarországi képviselet azonnal elkezdi a fordítást, és a megújult anyagot ingyen, elektronikusan elérhetővé teszi a rendszer oktatói számára.

Az elmúlt időszak tapasztalata alapján a halálos búvárbalesetek legnagyobb részében egy alapvető elsősegélynyújtó tudással az áldozatok megmenthetőek lettek volna. Ezt felismerve, a biztonság növelése érdekében az SSI búvároktatói számára 2010-től kötelező az Elsősegélynyújtó Oktatói képesítés megszerzésére, amit természetes az SSI kedvező upgrade tanfolyamokkal támogat. Ez nem csak az leendő új oktatókra, hanem a már minősítéssel rendelkezőkre is vonatkozik. 2010-ben a Búvároktatói minősítés megújításra csak az Elsősegélynyújtó Oktatói képesítés megszerzése után van lehetőség.

Az SSI megújulásánal jelét az SSI megjelenéseiben is észrevehetjük, fokozatosan bevezetésre kerül az új logó, amely háttérben egy stilizált földgömb látható. Emellett az összes tananyag, minősítő kártya, multimédiás kiadvány is fokozatosan arculatot vált. Azonos design kerül az összes tankönyvre, amely specialitásoknál harmonizál a DVD, a minősítőkártya C-card kialakításával is.

A specialitások tananyaga egségesen egy könyvből, egy interaktív több nyelvű DVD-ből, és az egyedi c-card-ból áll. Kötelező a minimum 2 nyílt vízi merülés, az írásbeli záróvizsga viszont fakultatív lett.
Bevezetésre került az Ecological Diver elismerési program, amivel az SSI az oktató és a tanuló környezetvédelmi elhivatottságát kívánja elismerni. Az ingyenes elismerő kártyát az a tanuló kaphatja, aki rendelkezik Shark Diver, Halfelismerő, Reef Ecologyst vagy Naturalist specialitások közül legalább egyel, illetve részt vett egy un. Clean-up merülésen (ez magyarországon tótakarítás néven fut).
Haladó búvárok számára kiadható, ha a specialitásai közül az egyik a tökéletes lebegőképesség.

Megváltozott az SSI legigényesebb specialitásának, a Diver Stress & Resue tanfolyamnak a szemlélete. Minimum 2 elméleti rész, 3 medencéhez kötött vízi és 3 nyíltvízi rész kötelező, valamint a 2 éven belüli CPR és Elsősegély tanfolyam. Az oktatók részéről elvárás a mindenkori aktuális CPR és Elsősegély végzettség megléte.

Változik a Nitrox specialitás is. A merülési táblázat a leendő új tankönyvhöz már opcionális, az ugyanis mellékletként fogja tartalmazni.

Az SSI technikai vonalában, a TechXR-ben az eddigi széles tanfolyami választékot bővítendő hamarosan várható a Hypoxic Trimit tanfolyam is.

A hivatásos búvárok számára a rendszer felfrissítő programokat indít, de az új hivatásosok számára is változások lesznek. A menü alapú program megközelítés több rugalmasságot enged.

Bevezetésre kerül az un. Dive Guide szint, aki gyakorlatilag egy merülésvezető, aki például egy tengerparti búvárbázison a vendégeket vezeti. Részéről a legfőbb elvárás, hogy a biztonságos merülés vezetése mellett tökéletesen búvárkodjon, és kiválóan ismerje a merülőhelyeket.
Az új Divemaster szintet elérő búvár a Dive Guide képesítés mellett a búvárkodás elméleti tudásából ( fizika, fiziológia, dekompressziós elméletek, stb. ) is bővebb tapasztalatokat szerez a Science of Diving specialitással. Mivel ez egy specialitás, ez a tudás megszerezhető olyan hobbi búvárok számára is, akik nem kívánnak hivatásos pályára lépni, de érdeklődnek a búvárkodás elméleti háttere iránt.
A Dive Control Specialist vagyis a Divecon szint ennek következtében megváltozott, lehetőségei kibővültek. Önállóan oktathat elméleti és vizes modulokat is, de természetesen nem vizsgáztathat. Így a búvároktató számára az eddiginél még hasznosabb segítséget nyújthat az oktatások során, mint asszisztens oktató.

Az SSI Oktatói tanfolyam mostantól tartalmazza a Nitrox és Stress & Rescue specialitás oktatói szintet is. Újdonság, az SSI cross-over tanfolyam mostantól nem csak az első 10, hanem korlátlan számú igazolt specialitás oktatói kártya költségét is tartalmazza.

A rendszer változásai után Molnár György bemutatta az SSI ODIN rendszerének újításait, amely 2010-ben teljes átdolgozásra kerül. Ez a rendszer biztosítja az SSI hivatásos búvárai számára a legfontosabb adatokhoz való hozzáférést, digitális referál, vagy foglalási programok használatát, illetve mostantól a hobbi búvárok számára is bővíti a lehetőségeket.
Az ODIN rendszerén belül tárolhatjuk fotóinkat, a dokumentumtárban a fontos irataink másolatát, sőt az összes -akár más rendszerben megszerzett- búvár kártyánkat is. Felvihetjük a búvárfelszereléseink adatait, fotóját, a rendszer pedig figyelmeztet, ha valamelyik felszerelésünk szervízelése esedékessé válik. Rögzíthetjük merüléseinket, kedvenc divecentereinket bejelölve értesülhetnek azok tanfolyamairól, szervezett túráiról is. Az ODIN rendszer közösségi felhasználás irányába is nyitni készül, mint a Facebook.

SSI Hungary Kft.
Vas Gereben u. 4-6.
Budapest
1194

Tel:+36-1-2662661
Fax:+36-1-2664026

A cikk az SSI Hungary, az SSI magyarországi képviseletének támogatásával készült.
Kapcsolódó írásaink:


Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés