»» ««

Az Oceanic és Sub Gear 2010 újdonságai

(Hirdetés)
2/2. oldal


Régi ismerős új köntösben
Az előadás második felében, Christian Holfelder a SeemannSub, Scubapro és Sub Gear Kelet - európai képviselője segítségével megismerhettünk egy új márkát a Sub Gear-t. Az új név az elkövekezendő nagyjából 16 hónapos átállás során az angol nyelvterület szlengjében kissé kétes értelmű Seemann brand-et fogja felváltani, ami egyúttal teljes termékskála cserével is jár, nem csak átcimkézés.
A három brand plusz az Uwatec a Johnson Outdoor tulajdona, ahol a 2010 éveben a platform alapú termékskála kialakítását tűzték ki. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a három leányvállalat csak azt gyártja, amiben a legjobb: a búvárkomputer gyártás mostantól kizárólag az Uwatec-ben történik, reduktort a Scubapro fogja készíteni, és így tovább. Ezzel elérik, hogy a termékekben mindenki a lejobb tudását adja bele, viszont megszünik a párhuzamos fejlesztés. Megmaradnak természetesen az ismert Scubapro és Uwatec márkák, amelyek a felső kategóriára fognak koncentrálni, míg a Sub Gear az un. mainstream termékeket fogja jelölni.

Először a Sub Gear Aruba elsőlépcsőjét ismerhettük meg, ami egy nem kiegyensúlyozott, nyitott, ám a teflonbevonatú rugónak köszönhetően hidegvízben is használható 4 közép és 2 magasnyomású csatlakozóval ellátott elsőlépcső, kapható Din 300 bar és INT kivitelben is. A rutinos búvároknak rögtön szemetszúrt a kísérteties hasonlóság a több milliós darabszámban eladott szinte elpusztíthatatlan, és a búváriskolák kedvenceként ismert MK-II elsőlépcsővel. Ez nem véletlen, ez már a platformalapú gyártás hozománya, egyébként szervízkit szinten is kompatibilis az említett scubapro termékkel.
Albumhoz klikk a képre.
A Sub Gear Aruba márkanevű másodiklépcső Orthodontic csutorával érkezik, szintén hidegvizes merülésre is alkalmas, downstream szelepes, fix venturi lapos. Természetesen octopus is lézetik belőle, sárga gyűrűvel és hosszabb, sárga csővel. Közeli szálak fűzik a scubapro R295-öshöz.
Ez a reduktor set a belépő szintet képviseli, ami valószínűleg az iskolák, bázisok nagy kedvence lesz a jövőben, tekintve, hogy a Sub Gear reduktorok ára a Scubapro alá lesz pocizionálva nagyjából 20%-kal. Emellett az azonos szervízkiteknek köszönhetően a világ legeldugottabb pontján is találuk már most is alkatrészt hozzá, ha elromolna.

A Sub Gear Cayman már kiegyensúlyozott elsőlépcső, a teflonbevonatú rugó szárazkamrában mozog, hidegvízre is alkalmas, krómozótt polírozást kapott. 4 közép, és 2 magasnyomású kimenete van, és T felépítésű, kapható Din 300 bar és INT kivitelben is. Nagy teljesítményű, képes ellátni akár két búvárt is teljesítmény csökkenés nélkül. A gyártó tesztje szerint légzésellenállása 0.78 J/liter, 62.5 liter/ perces átfolyásra képes akár 50 bar palacknyomás estén is, szervízkitje és tulajdonsága a scubapro MK16-tal azonos.
A Sub Gear Bonaire másodiklépcső már szabályozható venturie lapos, szintén hidegvízben is tesztelt orthodontic csutorás.
A Sub Gear Cayman másodiklépcső már pneumatikusan kiegyensúlyozott, nagyteljesítményű szeleptechnológiával rendelkezik, szabályozható venturie lapos, szintén hidegvízben tesztelt orthodontic csutorás, közeli rokona a scubapro S555-nek, szervízkit is azonos.

Régi külső megújult belső
Bemutatásra került a világújdonság Sub Gear XP-AIR, ami egy jeladós, nitroxos búvárkomputer. Kinézetében kísértetiesen hasonlít az Uwatec Smart-Z computerre, ami nem meglepő, hiszen a burkolata onnan érkezett, és egyébként az Uwatec készíti, viszont a belső tartalma teljesen különbözik. Modernebb, teljesen megújult elektronika lapul az ismert külső alatt, amit nyomásállóság miatt szilikonolajjal töltöttek fel.
A komputer képes 1.5 méteren belül található Sub Gear és az Uwatec jeladók kezelésére egyaránt, 21-100% oxigéntartalmű nitrox gázt kezel, amelyről bármikor válthatunk levegőre és vissza. 300bar palacknyomást is képes kezelni, 100 óra vagy 99 merülésnyi memóriája van 4mp. mintavételezés mellett, az adatok pedig vezeték nélkül, infravörös kapcsolattal letölthetőek róla.
A használt adaptív algoritmus 0.5mp mintavételezéssel méri a nyomás és hőmérséklet adatokat, neve ZH L8 ADT MB. Haldane algoritmuson alapul, de figyelembe veszi a dekompresszió kalkulálásakor a víz hőmérsékletét és a levegőfogyasztásunkat így teljesen egyénre szabott megállókat kapunk. Emelett kikapcsolható módon számol úgynevezett mikrobuborékokkal is, és extra nem kötelező megállókat javasol azok figyelembevételével.
Az adaptív algoritmusa figyelembe veszi, hogy merülés elején a vér még gyorsan kering a szervezetben, ám a végére még meleg vízben is áthül a szervezet, így csökken (akár 83%-kal is!) a keringés, így hosszabb megállókra lehet szükség egy hosszú, hidegvizes merülés esetén. Szintén figyelembe veszi a terhelést, hiszen alacsony izomigénybevételnél normális nitrogén elnyelődés terhelés alatt akár 750%-kal is nőhet, ami miatt több kiürülési időre van szükség. Képes mélységfüggő módon emelkedési sebességet kezelni, és ennek megfelelően eltérő módon csipog, ha túl gyoran emelkedünk. Egyénre szabható a háttérmegvilágítás ideje, és automatikusan alkalmazkodik a magassági merülésekhez 0-4000m között 5 szintben.
A komputerben az elemcserét csak a gyártó képes elvégezni, amire a használat módjától függően 3-7 évente lehet szükség, a jeladóban viszont magunk is könnyedén cserélhetünk elemet. A komputer esetén az elemcsere során a gyárban egyébként egy teljeskörű tesztet hajtanak végre, ha szükséges cserélik pl. az érzékelőket, és 3 tesztmerülést is végeznek vele, tehát egy generál átvizsgálás is történik.

SEAWATCH Búváráruház
1194 BUDAPEST, Vas Gereben utca 4-6.
Telefon: +36 1 283 87 01 , Fax: +36 1 266 40 26
Hétfőtől - Péntekig: 10 - 19 óráig
Szombat, Vasárnap: 9 - 18 óráig

A cikk a Seawatch búváráruház támogatásával készült.

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Merülőhelyek

Dolphin Reef

Israel, Eilat

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 13m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés