»» ««

A legnagyobb

Utazási élmények
1/2. oldal

Merülések az európai országokhoz tartozó tengeri nemzeti parkok legnagyobbikában.

Lanzarote és Graciosa közt
Nem véletlen a kicsit körülményes megfogalmazás: a La Graciosa természetvédelmi terület ugyan spanyol jogilag, de a Kanári-szigetekhez tartozik, így a Szaharától nyugatra található. A szigetcsoport legészakibb részén van maga La Graciosa sziget, illetve néhány kisebb, nem lakott szigetecske, mint a Montana Clara vagy az Allegranza. Az egész terület (700 négyzetkilométer) védelem alá tartozik, tehát szigorúan ellenőrzött a halászat vagy a búvárkodás is, és még ezen a területen belül is van egy kisebb zóna, ahol gyakorlatilag minden tilos.

Aki La Graciosa környékén szeretne merülni, annak a legpraktikusabb Lanzarotéra elutazni. Mi már jártunk ezen a különleges, vulkanikus eredetű szigeten, így a látnivalók többségét ismertük. Sőt, már merültünk is, nem is rosszakat. De a nemzeti parktól mégiscsak többet, vagy legalábbis kicsivel mást vár az ember, hiszen a Kanári-szigetek körül több védett rész is van, és például a gran canariai Arinaga halbősége kifejezetten meggyőző. Szóval a logika azt diktálta, a nagyobb az egyben még látványosabb is lesz- ez járt a fejemben az út megtervezésekor. Hirtelen jött a lanzarotei lehetőség, a nyomott árú útban repjegy és egy heti szállás volt, és némi kutatás után ráakadtam egy bázisra, akik Graciosán dolgoztak. Felvettem a kapcsolatott a vezetővel, és a kitűzött napon egy fél órányi kompozás után meg is érkeztünk a kis sziget központjába, Caleta del Sebóba.

Sügér az üregben
Ez a kis település messze áll a sodró lendületű nyaralóhelyektől. Kicsit álmos és nagyon békés hangulatú hely, ahol feltűnt, milyen sok a terepjáró. Amikor aztán kiderült, hogy a kikötő környékén vannak egyedül aszfaltozott részek, máshol igencsak vadregényes körülmények várják az utazót, már érthetővé vált ez. Nem hiszem, hogy az itt levő pár étterem vagy apartman tulajdonosa meggazdagodna a turistákból, mindenesetre van hol enni, aludni, sőt, még bevásárolni is, ha valaki több napra érkezik- mint ahogy mi is tettük. Aki jön, az inkább gyalogtúrázni jön, vagy kerékpárt bérel, ilyenre több helyen is van lehetőség.

Aki viszont merülni akar, annak egy lehetősége van, a Centro de Buceo Archipielago Chinijo felkeresése. (Szó ami szó, néha nagyon megadják a módját az elnevezéseikkel a spanyolok, nem olyan szerény bázisneveket választanak, hogy Gyíkhal DC...) Elias Cruz jól ismeri ezt a természetvédelmi területet, és nagy rutinja van az adminisztrációban is. Minden nap, a merülések előtt el kell juttatnia a rendőrségre az itt merülő búvárok adatait, útlevél- és biztosításmásolatait. Ezzel együtt is, a bázis helyzete kiváltságos, mert fél éves engedélyük van a merültetésre, amit aztán meghosszabbíthatnak, míg a többi bázis csak egyedi engedélyt kaphat, amit 15 nappal előre kell kérvényezni. Nem csoda, ha inkább senki nem is merül itt, van úgyis bőven más hely Lanzarotén. Mindenesetre a bázison nem élnek vissza a helyzettel, nagyon szép és jól felszerelt épülete van, öltözővel, melegvizes zuhannyal, a hajó pedig nagy, gyors és kényelmes.

A december jó hónap azért, mert nem számít csúcsszezonnak, kevés a turista is. Viszont hátránya, hogy az időjárás nem mindig ideális. Persze csak kanári-szigeteki értelemben, mert a napi 18-24 fok így is megvan, csak éppen néha szél is van, esetleg eső. Ez utóbbi erre nem túl gyakori, most azonban volt belőle egy kevés. Mindezek elsősorban ott voltak tetten érhetők, hogy a látás 10-15 méteres volt a víz alatt, de az óceán 20-21 fokos vize teljesen elfogadható volt így decemberben.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. lazuwa 2010 feb 04. 02:50  
Halihó búvártárs!
Ha tudtam volna, szívesen merültem volna egyet veled. Most érkeztem vissza Lanzarotteről mint külföldi vendégmunkás:) Ha mégis valaki még arra vetődne szeretném a figyelmetekbe ajánlani az AQUATIS búvárbázist Costa Teguise-ben. A sziget közepén elhelyezkedő kis településről könnyű megközelíteni a merülőhelyeket akár délen vagy északon akartok csobbanni. A sok bázis közül ezt azért emelném ki, mert jó a levegőjük és mert ők mennek mindenhová és ismerik a legjobb helyeket, emellett La Graciozán is biztosítanak merülést (és legális:) és mindenféle egyéb kirándulással is szolgálnak a szárazabb érdeklődőknek:) .. az időjárásról ..hát igen..február végén rajzanak a tüskés ráják északon, aki ilyet akar látni, szeptembertől decemberig tintahalak, polipok sokaságát és szép méretes tonhal vagy makréla csapatokat is el lehet csípni. Jó merülést!

Merülőhelyek

Middle Reef

Egypt, Red Sea

3/7 db alapján:érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoknagy rája teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés