»» ««

A legek cápái

Tudomány
2/3. oldal


A legnagyobb

A legnagyobb
A valaha létezett legrettenetesebb húsevő tengeri ragadozó, a miocén/pliocén időszakban (23 millió évtől 1,6 millió évig) világszerte elterjedt óriásfogú cápa (Carcharocles megalodon), vagy közismertebb nevén, a Megalodon volt.
Az egykor élt, és testfelépítésében leginkább a mai nagy fehércápára (Carcharodon carcharias) emlékeztető szuperragadozó 14-18 méteres testhosszúsággal, és a becslések szerint 30-50 tonnás testtömeggel rendelkezett, meghaladva a ma élő legnagyobb hal, az érdescápa (Rhincodon typus) méretét. A kifejlett példányok álkapcsában tenyérnyi méretű, lapos, háromszög alakú, és finoman fűrészezett szélű fogak sorakoztak. A Megalodon kitátott szájában kényelmesen elfért volna egy felnőtt ember. A Megalodon hátúszója közel kettő méteres, a farokúszója pedig négy méter magas lehetett. Ez az óriási cápa a miocén kor melegvizes tengereiben a mainál nagyobb faj és egyedszámban élő cetfélékre vadászott. Kihalása a pleisztocén időszakban (1,6 millió évtől 25.000 évvel ez előttig) felgyorsult jelentős klímaromlásra, a világtenger átlaghőmérsékletének a csökkenésére, illetve a fennmaradt cetpopulációk életmódjának a megváltozására volt visszavezethető.

A legkisebb

A cápák világán belül nem csak óriások, hanem parányok is léteznek. A tüskéscápa-alakúak rendjébe (Squaliformes) tartoznak a méret szerinti legszélsőségesebb fajok. Amíg a legnagyobb squaloid cápa, a szubarktikus vizekben honos grönlandi cápa (Sominosus microcephalus) testhossza megközelítheti akár a hét métert is, a világtenger legkisebb cápája, a világító cápák családjába (Etmopteridae) sorolt törpe tüskéscápa (Euprotomicros bispinatus) hímjei maximum 22, a "nagy" nőstények pedig legfeljebb 27 centiméter hosszúak.

Ez a mélytengerek bathypelágikus zónájában, esetenként 1500 méternél is nagyobb mélységben élő cápafaj, igazi mélytengeri élőlényhez méltóan, a hasi oldalán biolumineszcens világítószervekkel rendelkezik.

A leggyorsabb

Az óceánok nyílt-térségének úszóbajnoka a röviduszonyú makó (Isurus oxyrinchus), nem csak a legsebesebb cápafaj, hanem a harmadik leggyorsabbnak ismert tengerlakó is egyben. Rövidtávon -a mérések szerint- képes elérni a 70-90 km/órás hihetetlen sebességet. (Az abszolút tengeri sebességrekorder a kékúszójú tonhal (Thunnus thynnus) a maga 110 km/óra maximális sebességével.) A makó elképesztő sebességének köszönhetően időnként képes akár hat méter magasra kivetni magát a vízből, amely teljesítményével kiérdemli az óceánok ugróbajnoka címet is.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 34. sytta 2010 már 03. 00:20  
Szerintem a legszebb a makó cápa,meg a róka cápa de az összes gyönyörű.
 33. Káplán 2010 jan 08. 12:39  
Az időjárás kicsit neheziti az időpont kiválasztását. Eléggé változékony arrafelé :)
 32. shark 2010 jan 08. 12:31  
Szívesen Veletek tartanék!
 31. Káplán 2010 jan 08. 12:16  
NY-DNY. Jártunk ott vitorlással. Tervezzük a visszatérést a Körrel búvárként és a horvát oldalt már le is rendeztük.
Hátha jön kék is.:)
 30. shark 2010 jan 08. 12:11  
Lehetséges, hogy Neked van igazad, bár nem mértem ki körzővel a térképen. Ha jól emlékszem, Lastovótól nem egész 30 NM-re van, déli irányban. Viszont biztos, hogy a horvát Adria halban leggazdagabb vidéke, ahol a murénákon kívül időnként barrakuda rajok is észlelhetők!
A további 29 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Panorama Reef

Egypt, Red Sea

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa mantarája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés