»» ««

Hínárveszély Kaliforniában

Környezetvédelem

A Channel-szigetek körüli védett területet fenyegeti egy behurcolt faj inváziója.

(C) NOAAAz Ázsiából származó hínár, a Sargassum horneri első példányát ez évben fedezte fel egy hobbibúvár a védett területen, és a tudósok most a búvárok és hajósok segítségét kéri. A terjeszkedés megállításához ugyanis tudni kellene, pontosan hol is van még belőlük. Az övezetért felelős testület ezért a Santa Barbara egyetem egyik tudósát hívta segítségül, hogy megismerjék a pillanatnyi helyzetet. A kép nem túl rozsás, ugyanis már több helyen elszaparodott az állam partvonala mentén ez a faj, és a Catalina-sziget környékén is megjelent. A gyors terjedés azért riasztó, mert 2003-ban találtak először ilyen növényt Long Beach Harbor mellett. A helyszín miatt azt gyanítják, hajók hozták magukkal a növényt Kaliforniába.

A gondot az okozza, hogy az új hínár a természetes kelp erdők konkurense lehet, és ha azok esnek áldozatul a terjeszkedésnek, az a világhírű merülőhely vonzerejét is erősen le fogja csökkenteni. A Sargassum egyik rokona a hatvanas évek végén jelent meg, és alaposan dokumentálták, mivel jár a terjeszkedése. A sűrűn növő hínár alatt egyrészt nincs elegendő fény, másrészt csökkenti a víz áramlását is, növekszik az üledék vastagsága.

Mivel a búvárok találkoznak először ezzel a növénnyel, ezért számítanak rájuk. A legelső bizonyítékot is egy víz alatti fotó jelentette, ami Anacapa mellett készült. A tudósok ezért mindenhová tájékoztató plakátokat küldenek, amik segítenek a faj beaozonsításában. A búvároktól pedig lehetőleg képpel dokumentált beszámolókat várnak, amelyekben a pontos helyszínt is megjelölik, akár GPS koordinátákkal. A hajósokat pedig arra kérik, alaposabban tisztítsák a hajókat, így talán lassíthatják a terjedést.

A Sargassum horneri a különböző fejlődési szakaszaiban meglehetősen eltérően néz ki, és egészen két méteres magasságig is megnőhet. Valószínűleg már túl késő megállítani az elterjedést, mert roppant gyorsan szaporodó fajról van szó, de talán a mostani terjeszkedés vizsgálata segíthet abban, hogy a jövőben megjelenő invazív fajokkal fel lehessen venni a harcot. A mostani akció célja ezért inkább már csak a megfigyelés, tanulás, új módszerek kifejlesztése lehet.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Amerikai Egyesült Államok-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. medve 2010 jan 15. 16:45  
hát tudod, minden szinten írtjuk a környezetünket... kár, hogy más fajokat is magunkkal rántunk.
 1. shark 2010 jan 15. 12:07  
Hasonló, igen súlyos probléma a Földközi-tengerben is létezik. A tiszafalevél-moszat ( Caulerpa taxifolis ) eredetileg az Indiai-óceánban honos faj, amelyet nagy előszeretettel tartanak tengeri akváriumokban. 1984-ben, a Monacói Oceanográfiai Intézet és Múzeum egyik akváriumából véletlenül került a Földközi-tenger vizébe. A rendkívül agresszívan terjeszkedő moszat, különösen a mediterrán medence nyugati térségében, több helyen kezdi kiszorítani a kiterjedt víz alatti mezőket, és egy speciális élőhelyet alkotó neptunfüvet ( Posidonia oceanica ). Ez utóbbi, a békaszőlő-félék családjába tartozó virágos növény, amely endemikus faj, és egykor a szárazföldről telepedett vissza a tengerbe, rendkívül fontos szerepet játszik a Földközi-tenger ökológiai egyensúlyában. A tiszafalevél-moszat agresszív terjeszkedése emiatt súlyos veszélyekkel jár. Az 1940-es évek végén, hajófenékre tapadt petecsomók formájában jutott a Fekete-tenger vizébe egy, a Csendes-óceán észak-nyugati területén honos ragadozó puhatestű, az öblöscsiga ( Rapana venosa ). Nem lévén itt természetes ellensége ( a Fekete-tenger csökkentsós vizében nem élnek tengeri csillagok ) hihetetlenül elszaporodott, és komolyan tizedeli az osztriga illetve feketekagyló telepeket. Az ún. invazív fajok egyre több, az ökológiai egyensúlyt veszélyeztető problémát okoznak világszerte.

Merülőhelyek

El Bells

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés