»» ««

Boot Show Düsseldorf szubjektív

Felszerelések
2/3. oldal


CCR (Closed Circuit Rebreather)
ruha 100kg felettAz újralégzők vonatkozásában több cég is képviseltette magát. Itt nem beszélhetünk hatalmas gyáróriásokról, mivel kisebb-nagyobb manufaktúrák alakítják a piacot. Úgy éreztem, mintha enyhén csökkennének az árak, bár a magyar keresetekhez viszonyítva ezek még mindig igen magas szinten állnak. Feltűnt egy eddig általam nem ismert új cég az Open Safety, tetszetős kis készülékkel képviseltették magukat. Dave Stark konstruktőrtől megtudhattuk, hogy egy manuális CCR készülékről van szó (mCCR), melynek operációs mélysége 80-100 méter. Kis méretei miatt jól szállítható, ám szerintem a súlyából még 30 százalékot legalább le kellene faragni- feltöltött súlya 19 kg. A készülék kialakításán, szerkezetén jól érzékelhető az angol stílus, az ember elsőre egyből az Inspiration készülékre gondol. Az alapok itt is a jól bevált Kiss újralégzőig nyúlnak vissza: letisztult és korszerű oxigén szenzor elhelyezések, masszív ház, jól elhelyezett visszajelző LED elektronika és viszonylag alacsony ár a készülék erénye. Dave-től megtudtuk, hogy alkatrészeket gyártanak több cégnek, beszállítói a német Submatixnak is. Aki ilyen készüléket szeretne, annak Skóciába kell utaznia a kiképzés miatt, még kevés Instructor jogosult tanfolyamok tartására. Idővel nyilván ez a helyzet is változik majd.

A következő felkeresett nagy tiszteletben álló barátunk, Thomas Oswald osztrák konstruktőr volt. Thomas Drager Dolphin készülékek átalakításával szerzett hírnevet a szakmában. Mivel a készülékek gyártásával az anyacég 6 éve már leállt, ezért így az alkatrész utánpótlás és az esetleges új készülék beszerzése már nem lehetséges, ezért ez az alternatíva csak a már készülékekkel rendelkezők esetében jöhet szóba. A félig zárt (SCR) rendszerű egyszerű hobby készülékekből zárt rendszerű (CCR) technikai felszereléseket varázsolt, mellyel a mélységi és idő tartomány drasztikusan kitolódott. Munkásságát annyira elismerik, hogy még a US NAVY is rendel tőle speciális alkatrészeket, fejlesztéseket.

A kiállításon szerepelt pár Inspiration CCR, és a Poseidon új félig zárt terméke. Mivel előbbi az egyik legrégebbi őskonstrukció, utóbbi pedig még nem kiforrott modell, ezért nézzük az egyéb újdonságokat. Számomra az egyik legnagyobb izgalmat a belga Revo cég okozta. Sokat olvastam a készülék típusairól, használhatóságáról, ám élőben még nem volt szerencsénk egymáshoz. A belgák egy tetszetős és masszív széles körűen variálható CCR fejlesztésben vannak éppen nyakig. Fénysebességgel igyekeznek utolérni a nagy hagyományokkal rendelkező angol, német, amerikai fejlesztőket. Az oktatóik létszáma is folyamatosan emelkedik. Mivel a készülék Európában készül, így a szállítás, és a vám problematikája is csökkenti a végtermék árát. A német "ANDI" képviselet (amerikai technikai búvároktatási rendszer) pavilonjában lehetett élőben is megcsodálni a technikát. Jól konfigurálható egyszerű ám masszív szerkezet, kompakt megjelenés jellemzi a sárga kis dögöt. A közelmúltban merültek vele először 200 méter alatti mélységben, így a technikai merülésekre vonatkozó szakmai alkalmasság megkérdőjelezhetetlen. Véleményem szerint a cég sikerre van ítélve, pláne ha az árképzését egy kicsit szerényebben szabná meg. A feltöltött önsúlyból itt is jótékony lenne legalább 5 kiló fogyókúra.

Felkerestük régi barátaimat a Submatix standon, a német újralégzőket gyártó cég már több mint 10 éve van a piacon. SCR (félig zárt), CCR(zárt), mCCR(manuális zárt), eCCR(elektronikusan vezérelt zárt) típusokat gyárt sport és technikai búvár felhasználóknak. Az eladási statisztikák alapján Európában magasan piacvezető német manufaktúra több oktatási rendszerben képez oktatókat is a készülékeire. Évente kb. 500 hallgatót képeznek Submatix készülékek használatára. A készülékek abszorbenssel, acélpalackkal, légző gázokkal feltöltött súlya 14 kg! Az egyik legkönnyebb készülék a világon. (Összehasonlítva az Inspiration 22-24 kg) Sokan nem tudják, hogy a Submatix az egyetlen készülék a világon, mely házilag, gyári "upgrade kit"-ek segítségével átalakítható CCRből SCR-be és fordítva, az mCCR könnyedén eCCR-be. Így a felhasználók pénztárcájuknak megfelelően vásárolhatnak készüléket, melyet a későbbiekben felturbózhatnak a kívánt szintre.

Uwe és Matthias cégvezetők örömmel mutatták be az SPX 42 névre keresztelt legújabb fejlesztésüket, mely véleményem szerint okos és esztétikus darab lett. Jól olvasható nagy elektronikus kijelző rendszer, beépített elektronikai vezérlő egység, technikai háttámla, oval ring wing, kényelmes hevederzet. Mint a cég magyarországi disztribútora, a kiállításon megállapodtam az igazgatókkal, hogy kimondottan a magyar piacra kínálják fel a közeljövőben, az oktatásra használt, ám felújított fődarabokkal, új szenzorokkal szerelt készülékeiket.

A Submatix CCR operációs mélysége 100 méter (általában a cégek nem adnak meg nagyobb mélységet). Gyakorlatban pedig ugyanúgy korlátlan, mint ahogy Cedric Verdier barlangban Megalodon újralégzővel merült már 260 métert, illetve az előbb említett Revo 200 méter alatt járt már. Ez a céloktól és a búvárok felkészültségétől függően bármi lehet. Egy erős tendencia megfigyelhető azonban a fotós, videós, barlangi, valamint a 75 méter alatti tartományban merülő búvárok körében. Mindenki átáll a CCR technikára! Könnyű súly, kezelhetőség, relatíve alacsony merülési költség és egyéb előnyök miatt.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 74. Edka 2010 feb 05. 12:31  
Van nekije védence is, annak meg ő a HőSE!
 73. Aladár 2010 feb 04. 19:00  
Általános....
 72. Luciferin 2010 feb 04. 17:40  
"alsegéd" én ilyet sohasem mondtam.
Kivételesen Garf megfogalmazásával értek egyet amit a 65-ös hsz-ben tett.
:-))
 71. Aladár 2010 feb 04. 16:29  
Többet nem offolhatok, pedig szeretnék. De tisztelem a háziakat, így a piszkos bakancsommal átmegyek az Általánba.
 70. Garfield33 2010 feb 04. 16:25  
Ali, most jól elijesztettél mindenkit...
A további 69 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Dirty Rock

Costa Rica, Pacific

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa mantarája nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés