»» ««

Az óceán szerkezete II.

Tudomány
1/2. oldal

Tenger enciklopédiája sorozatunkban haladunk tovább, a kontinentális lejtő és az abisszális síkság következik a sorban.

A kontinentális lejtő

A kontinentális lejtő
A szárazföld folytatását jelentő self, valamint az óceáni kéreg vékony üledékréteggel borított abisszális síkságai közötti átmenetet a kontinentális lejtő alkotja. A legtöbb olyan metszetrajzon, amely az óceáni medenceszerkezetet ábrázolja, a kontinentális lejtőt igen meredek struktúraként szokták feltüntetni. Noha a lejtőszögek mértékében adódhatnak eltérések, valójában a kontinentális lejtők átlagos dőlésszöge csak 2-5 fok között ingadozik. A kontinentális lejtők fontos szerepet játszanak az igen mély, abisszikus medenceterületekre történő üledékszállításban. Szerkezetüket tekintve, az óceáni medencéket négy különböző lejtőtípus határolja. A lejtő köznapi fogalmának leginkább megfelelő, igen nagy dőlésszöggel rendelkező letörések elsősorban a biogén eredetű, kiterjedt karbonátpadok környékére jellemzőek. A karbonátpadok korallzátonyok, illetve elhalt mészkiválasztó és mészvázú élőlények maradványaiból keletkező struktúrák, amelyek általában ott jönnek létre, ahol a kontinentális lejtő a vetődések miatt különösen meredek. A karbonátpadok anyaga tömör, és a korai cementáció miatt igen stabil. E sajátos szerkezeti tulajdonságoknak köszönhetően, a karbonátpados lejtők a legmeredekebbek, az összes ismert lejtőtípus között. Dőlésszögük meghaladhatja a 10 fokot, sőt, esetenként elérheti a rendkívül meredek 45 fokos lejtést is. Ilyen meredek, karbonátpados kontinentális lejtő struktúra jellemzi például a Vörös-tenger északi, és középső partvidékét.

A második típusba a még szintén meredeknek számító, általában 5 és 10 fok közötti dőlésszöggel rendelkező, és vastag üledék összletből álló olyan lejtők tartoznak, amelyek a nagy folyódelták, illetve a poláris gleccserek vidékét jellemzik. Ez a lejtőtípus gyakorinak számít az aktív kontinentális peremek mentén is, és mivel a rajta felhalmozódó, nagy víztartalmú, laza kötésű vastag üledéktömeg igen instabil, gyakran alakulnak ki területükön az ún. zagyárak. A lejtő felső szintjén tereplépcsők képződnek, a leroskadt üledéktömeg (slump) pedig a lejtő talapzatáig szánkázhat. Egy-egy földrengés, vagy vulkánkitörés alakalmával akár egy nagyváros területének megfelelő üledéktömeg csúszhat lavinaszerűen lefelé. Időnként, az egyre vastagabbra hízó üledék nyomásától szintén megindulhat a lejtő instabil anyaga. Ezek a hatalmas vízalatti zagyárak mindent magukkal ragadva, akár 50-70 km/h sebességgel hömpölyögnek lefelé, gyakran kifutva még az abisszális síkság területére is.

A harmadik típusba azokat a lejtőket soroljuk, amelyek felszínét igen változatos hosszúságú és mély csatornák, kanyonok jellemzik. A self kemény, sziklás falába mélyedő, általában V alakú kanyonok több száz méter mélyek is lehetnek. Keletkezésük a legnagyobb valószínűség szerint, olyan ősi folyóvizekre vezethetők vissza, amelyek egykor, alacsony tengerszint mellett, a korabeli szárazföldön, illetve partvidéken vájták ki a medrüket. A lejtőn kisebb és kevésbé mély barázdák is azonosíthatóak. A keletkezésük még nem pontosan tisztázott, de valószínűleg összefüggésben áll a lejtőcsuszamlásokkal. A negyedik típust a nagy folyódelták előtérségében található lejtők alkotják. A delta előtt egy nagy, és igen mély U alakú árok képződik, amely mélyen bevágódik a folyam által a lejtőre hordott finomszemcsés, iszapos üledékbe, és így kanyarog tovább a nagy mélységek felé. Az üledékbe vájt árok esetenként rendkívül mély lehet, mint például a Kanada atlanti partvidékén található Laurencia-hordalékkúp 800 méter mély árka.

A kontinentális lejtő a self határán, nagyjából 200 méteres vízmélységben kezdődik, és az óceáni medencék abisszális síkságainál ér véget, 3-5000 méter közötti mélységben. A lejtőalj üledék összetétele, mind a szemcseméret, mind pedig az üledéket alkotó ásványi anyagok szempontjából igen heterogén képet mutat. A homokos, durvakavicsos összlet keveredik a mélyvízi agyagos üledékekkel. A biogén eredetű karbonátos ásványok pedig a tengeri erózió, illetve a folyóvizek által behordott, szárazföldről származó folyami iszappal, illetve más kontinentális, gyakran vulkáni eredetű ásványokkal keverednek. Esetenként rendkívül nagy sziklatömbök is beágyazódnak a lejtőtalp üledékébe. Ez a furcsa keveredés elsősorban a zagyárak tevékenységére vezethető vissza. Ezt a vegyes összetételű üledéktípust turbiditnek nevezzük. A lejtőtalp előtt helyenként, az abisszális síkság peremén a turbiditből lapos, alacsony, hullámfodor-szerű buckák képződnek. A buckák rendszere arra utal, hogy az üledéket az abisszikus mélység néhány területén, roppant erejű mélytengeri áramlatok mozgatják.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Káplán 2010 feb 20. 13:26  
Lágykorall 3-6.000 m mélyen. Hihetetlen természet.

Merülőhelyek

Perije Zvezda / Toll Csillag

Croatia (Hrvatska)

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés