»» ««

A legnehezebb döntés

Külföld

Sorsára hagyta társát egy barlangi búvár, miután hosszas próbálkozás után sem tudta kiszabadítani.

A barlangi búvárkodás veszélyeivel valószínűleg minden józan gondolkodású búvár tisztában van. Általában többszörös túlbiztosítással vágnak neki a zárt téri merüléseknek a felkészült búvárok, de ez önmagában még mindig csak csökkenti a kockázatokat, teljesen kizárni a váratlanul fellépő, megoldhatatlan veszélyhelyzeteket képtelenség.

Mint ahogy a rövidre fogott külföldi beszámolók esetén előfordul, a mostani esetről sem rendelkezünk alapos, részletes esetleírással. Nem tudjuk, pontosan milyen céllal, milyen háttérrel, milyen felszereléssel vágott bele a merülésbe a két búvár. A tragikus végkifejlet miatt viszont így is röviden ismertetjük az Ausztráliában történt eset eddig ismertté vált tényeit.

A lap beszámolója szerint az ország déli részéntalálható a Kilsby sinkhole nevű, jól ismert barlangi merülőhely, ahol nem ez volt az első emberéletet követelő baleset. Az 52 esztendős férfi a mélységben gabalyodott bele egy kábelbe a déli órákban, ám mellette volt merülőtársa, aki megpróbálta kiszabadítani őt. Ahogy teltek a percek, úgy csökkent a rendelkezésre álló levegő, és végül a másik búvárnak élete egyik legnehezebb döntését kellett meghoznia: a felszínre indult maradék levegőjével, hogy legalább a saját életét megmentse.

A rendőrség részéről nyilatkozó Tony Scott szerint régebben több baleset is volt ezen a helyen, de ahogy fejlődött a technika és egyre óvatosabban merültek a búvárok, az utóbbi 30 évben csak egy emberéletet követelt a Kilsby sinkhole. A vize kristálytiszta és 40 méter mély, ám sok zug és kisebb üreg teszi veszélyessé. A barlang magánterületen van, és a tulajdonos az ausztrál barlangi búvárok szövetségére bízta annak fenntartását. A hatvanas években bekövetkezett első halálesetet több másik követte, ekkor léptetett életbe új, szigorúbb szabályokat a szövetség és a rendőrség.

A rendőrök a baleset után először kihallgatták a túlélőt, hogy beszámolója alapján nyomára akadjanak társának. Természetesen a búvár teljesen összetört, amiért ilyen körülmények között vesztette el barátját, akit épp a barlangi búvárkodás kapcsán ismert meg. Az áldozatot némi keresés után 37 méteres mélységben találták meg a rendőrség búvárai, és a halottkém jelentésére várnak, hogy kiderüljön, mi is történt pontosan. A rendőrség szóvivője csak annyit mondott, hogy minden bizonnyal valami probléma történt a mélységben, de nem bocsátkozik spekulációkba.

[ A theage.com.au nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 68. Bunny 2010 már 17. 14:12  
Rajtam biztosan nincs, arról, hogy a kötélzet többi részén mi van kérdezz olyanokat, akik jég alá merülést szerveznek, ők értenek hozzá.
 67. Káplán 2010 már 17. 10:39  
Jég alá merülésnél sem használsz lezárható karabinert?
 66. istvanv 2010 már 16. 19:29  
(nem azonos a barlangi búvárral)ez jóóó! Köszönöm az alapos választ ( Nyúlnak is), nem kell karabínert selejteznem. Csak olyan tipusom van amit szemléltettél mint alkalmas eszközt. Persze van az "alkalmatlan" fajtából is de ezeket csak a felszíni vontatott bójánál ill. a csónakon használom ezután.
 65. Thomasbuvar 2010 már 16. 19:14  
Ez és ez tipikusan olyan kialakítású karabiner, ami azonnal nyílik, mikor valami nekifeszül a zárszerkezetének. Lehet ez például egy vezető kötél. Ha a kötél átmérője közelít a karabiner öblének átmérőjéhez, ráadásul terhelés alatt van, bizony meglehetősen nehéz kiszabadítani még szárazon, nyugodt körülmények között is. Na mármost ha a barlangba merészkedő búvár (nem azonos a barlangi búvárral) egyes felszerelési tárgyait (lámpa, oldalpalack stb.) ilyen karabinerrel rögzíti magához, bizony előfordulhat, hogy akaratán kívül "megfog" egy kötelet. Ha a felszerelési tárgy acél kulcskarikával, vagy akár műanyag kábelkötegelővel van rögzítve a karabinerhez, bizony vágó szerszám nélkül (sokszor még azzal sem) a bajba került búvár nem tud szabadulni. Ha a társa odafér mellé, akkor talán segíthet, de a rutintalan, csapdába került búvár, szorult helyzetében elkezd vergődni, kapálózni, pillanatok alatt felkeveri az üledéket és megszűnik a látótávolság és a társ már nem tudja megállapítani mi történt, mi akadt be, hogyan tudna segíteni. Gyakorlatilag semmit nem lát, ha nem gyakorolt eleget "vakon", nem kapott megfelelő képzést az adott vészhelyzet felfogására, elhárítására, szinte biztos hogy nem tud segíteni.
Amennyiben a karabiner és a felszerelési tárgy között eltéphető a rögzítés (vékony 0,1-es kötél, vagy gumi, esetleg "O" gyűrű), akkor ilyen esetben sincs túl nagy baj, hisz viszonylag egyszerűen meg tud szabadulni a beakadt búvár.

A barlangi búvárok olyan karabinereket használnak, amelyeknél szinte kizárt az ilyen típusú automatikus beakadás, illetve az előbb említett eltéphető rögzítési móddal használják azokat.
 64. Bunny 2010 már 16. 19:04  
hegymászó karabíner pl. fotósoknál igen népszerű a gép rögzítésére. Ha egy olyan beakad, hát szívás, ezért a búvárkodásnál használt karabínereknél alapfeltétel, hogy egyrészt ne lehessen lezárni, másrészt terhelés alatt is oldható legyen, ami a hegymászó karabíner vagy a szokásos műanyag karabínereknél nem valósul meg.
imho.
A további 63 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Shark Point

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés