»» ««

Sammy újra szabad

Környezetvédelem

Dubai akváriumának egyik híressége volt a fiatal cetcápa, akit a közelmúltban szabadon engedtek.

by hykuSammy, a cetcápa 18 hónapot töltött az akváriumban, ám most újból övé a teljes tenger. A dubai Atlantis Hotel Aquarium látogatói talán hiányolni fogják az óriási halat, ám a fogva tartása miatti felháborodás után nagyon pozitív üzenete van a lépésnek. A négy méter hosszú, még fejlődésben levő cetcápa szabadon engedéséért ugyanis egész sor környezetvédő aktivista lobbizott, köztük a Baywatch szőke szépsége, Pamela Anderson is.

A hotel egy állásfoglalást juttatott el a Khaleej Times számára, amiben azt írják, hogy hónapok óta tervezték, milyen módon lehet biztonságosan a tengerbe juttatni az állatot. Természetesen Sammy messze nem volt egyedül az akváriumban: a 2008 augusztusában fogságba esett állat 65,000 hallal, rájával és egyéb élőlénnyel osztozott a számára bizonyosan szűkös helyen, a másfél milliárd dolláros hotel legnagyobb látványosságaként.

A cetcápa, ami jelenlegi ismereteink szerint a legnagyobb élő hal, az IUCN listája szerint a veszélyeztetett fajok közé tartozik. Az emberre ártalmatlan óriások akár 14 méter hosszúra is megnőhetnének 100 éves élettartamuk alatt, ám gyakran esnek áldozatul a halászoknak. A hotel szakemberei szerint a túlélési esélyek javítása érdekében kellett várni a szabadon engedéssel, hiszen fel kellett készíteni a cetcápát arra, hogy újból a természetes közegébe kerül. Egy floridai kutatóintézettel közösen meg is jelölték az állatot, így nyomon tudják követni mozgását, tehát Sammy nem tűnik el véglegesen a szemek elől, sőt, segíthet is abban, hogy többet tudjunk a cetcápákról.

Noha az akváriumok a világon igyekeznek egyre nagyobb élőlényeket bemutatni látványosságként, cetcápából még mindig kevés van fogságban. Természetesen ezt ők aligha bánják, főleg azért, mert az akvárium sem garantálja a hosszú életet: a híres Georgia Aquariumban hat hónap leforgása két fiatal hím is elpusztult, vélhetően fertőzés következtében. Nyilván Ralph és Norton halála is felerősítette azokat a hangokat, amelyek a cetcápák fogva tartása ellen szóltak.

[ A Khaleej Times nyomán ]



Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. elche 2010 már 22. 20:35  
Most már azt is vitatják, tényleg a tengerbe vitték-e, legalábbis életben: mert senki nem lehetett jelen az akvárium emberein kívül, egyetlen felvételt sem tettek közzé...
 5. Luciferin 2010 már 22. 20:29  
Én például csüngnék a szavain... (is)... :-)))
 4. Mirci 2010 már 22. 20:02  
Azé képzelem, mikor Pamela Anderson kampányol, és tudományos alapossággal magyarázza Samy szabadon engedésének fontosságát ;-)))
 3. jankozsu 2010 már 22. 10:33  
Ez annyira romantikus! Közben mennyi irracionalitas van a világban.
Hajrá Sammy!
Még sok minden vár rád. Jó és rossz is. Reméljük az előbbi nyer.
 2. elche 2010 már 21. 10:18  
Azért valld be, egyszer azért még szívesen úsznál vele.:) Persze nem akváriumban...:)
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Um El Faroud Wreck

Malta

3/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés