»» ««

A Földközi-tenger

Tudomány
5/5. oldal


Albumhoz klikk a képre.
Ha már a Szicíliai-szoros környékén időzünk, feltétlenül érdemes megemlíteni, hogy itt lehet a legnagyobb eséllyel találkozni a hatalmas ördögrájákkal (Mobulidae) is.
A nyílt-tengeri tonhalfélék (Thunnidae) legfontosabb faja, a halászatilag rendkívül értékes, de sajnos, lassan már a kihalás széléig lehalászott kékúszójú tonhal (Thunnus thynnus). A szintén nyíltvízi tüskésmakréla-félék (Carangidae) közül említésre méltó az Adrián sem ritka, méretes sárgafarkú fattyúmakréla (Seriola dumerili), vagy a földközi-tengeri fattyúmakréla (Trachurus mediterraneus). A fűrészessügér-félék (Serranidae) családjának legnagyobb képviselője, a barna fűrészessügér (Epinephelus marginatus) amelynek mérte elérheti az 1,5 métert, súlya pedig a 20 kilogrammot. Az Adrián gyakran találkozhatunk a család legkisebb tagjával, az élénk kék hasfoltjáról jól felismerhető betűs sügérrel (Serranus scriba). Az atlanti faunaelemet reprezentálják a különböző tőkehal-félék (Gadidae). Különösen a hajóroncsok belsejében gyakoriak a nagy rajokat alkotó francia tőkehalak (Trispoterus luscus). Endemikus tőkehalféle a hasadékokban rejtőzködő, igen félénk villás tőkehal (Phycis phycis), de szintén a családot képviseli a leginkább az éttermekből ismert hek (Merluccius merluccius) is.

A murénafélék családját (Murenidae) két faj reprezentálja a mediterrán vizekben, közülük a közönséges muréna, (Murena helena) az Adrián is honos. A sziklazátonyok környékén hatalmas rajokat alkot a barna korallsügér (Chromis chromis) amely a trópusi korallsügérek családjának (Chromidae) egyetlen földközi-tengeri faja. A dubrincsfélék családjához (Sparidae) tartozó fajok akár csak példálózó felsorolása is meghaladja e fejezet kereteit. Leggyakoribb mediterrán képviselőik a kétsávos kecskedurbincs (Diplodus vulgaris), az abroncsos durbincs (Diplodus sargus), a fekete durbincs (Oblada melanura), valamint az étkezési csemegehalnak minősülő aranydurbincs (Sparus auratus). Változatos és színpompás fajok jellemzik az ajakoshal-félék családját (Labridae). E családhoz tartozik a Földközi-tenger legszínpompásabb hala, a pávahal (Thalassoma pavo), vagy az egyik leggyakoribb ajakoshal-féle, a szivárványhal (Coris julis) is. A parti öv további gyakori halcsaládjait alkotják -a teljesség igénye nélkül-, a nyálkáshal-félék (Blennidae), a gébfélék (Gobidae), a tengeri pérek (Mugilidae) a tengeri márnák (Mullidae), a morgóhal-félék (Triglidae), és a mérgező skorpióhal-félék (Scorpenidae) A trópusi papagájhalakat (Scaridae)egyetlen faj, a földközi-tengeri papagájhal (Sparisoma cretense), míg a szintén trópusi íjhal-félék családját (Balistidae), az európai íjhal (Balistes carolinensis) képviseli.

A Szuezi-csatorna megnyitását, illetve az 1950-es években, az Iszmailija térségében lévő sós mocsarak lecsapolását követően, megindult az indo-pacifikus fajok bevándorlása a Földközi-tenger keleti medencéjébe. Napjainkig 54 vörös-tengeri halfaj, -köztük a feketefoltos szirticápa (Carcharhinus melanopterus)- , és több tucatnyi alsóbbrendű állatfaj vándorolt be a mediterrán vizekbe.

Azzal együtt, hogy a Földközi-tengerben előforduló fajok a világtenger összes fajának csak az 5%-át alkotják, vannak olyan csoportok, amelyek fajszáma igen jelentősnek tekinthető a mediterránumban. Így például az összes szivacs (Porifera) 10%-a, a tengeri gyűrűsférgek (Annelida) szintén 10%-a, míg a tapogatókoszorúsok (Tentaculata) 54%-a él a Földközi-tengerben. A gerinctelen élővilág szintén igen változatos. A virágállatok osztályából (Anthozoa) kiemelendők a sokszínű legyezőkorallok (Gorgonaria), és a lágykorallok (Alcyonaria). A rendkívül dekoratív színeváltó szarukorall (Paramuricea clavata), vagy például a sárga legyezőkorall (Eunicella cavolinii) földközi-tengeri endemikus fajok. Ugyancsak bennszülött korall faj a Madreporaria rendhez tartozó magányos kőkorall-féle, a bibircskorall (Balanophyllia europaea). Kevesen tudják, hogy a Földközi-tengerben is él egy, a trópusi madreporákhoz hasonlóan, potenciális szirtképzésre alkalmas telepes kőkorall faj, a pázsitkorall (Cladocera cespitosa). A puhatestűek (Mollusca) rendkívül alakgazdag csoportjának bemutatása cikkünk keretei között, reménytelen feladat. A búvárok által közismert közönséges polip (Octopus vulgaris) és tintahal (Sepia officinalis) mellett említsük meg a Földközi-tenger legnagyobb csiga-féléit (Gastropoda), a 40 centiméteres hosszúságot is elérő csomós tritonkürt csigát (Charonia lampas) vagy a hasonló méretű hordócsigát (Tonna galea). Végül, cáfolandó a búvárok körében közkeletű vélekedést, amely szerint a Földközi-tengereben nem élnek nagy testű élőlények, említsük meg a Tirrén-tengerben honos, akár 25 méter hosszúra is megnövő közönséges barázdásbálnák (Balneoptera physalus) viszonylag nagyobb csoportját, valamint a nyugat- mediterrán térségben előforduló óriás ámbráscet (Physeter macrocephalus) populációt.

Dr. Elter Tamás, PADI Instructor
Marine Life Oceanográfiai Központ
www.marinelife.hu

Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4 5

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. Mirci 2010 ápr 17. 13:21  
Átlag 25 ezer évente szárad ki, ha jól számolok.
Úgy emlékszem, az utolsó feltöltődés úgy 10-12 ezer éve történt, szóval még várnod kell egy kicsit.
Az is említésre méltó, hogy a Fekete tenger kb. 7-8 ezer éve keletkezett (szinte tegnap), sokan ebből származtatják az özönvíz történeteket.
 6. Garfield33 2010 ápr 17. 12:27  
Húú, ez jó kis cikk, így a szombati ebéd előtt.

Az meg nem baj, ha közeledik Afrika, leaglább nem kell drága repjegyet venni Egyiptomba, mert nehetünk kocsival is...
 5. Bunny 2010 ápr 17. 11:30  
Viszont ha kiszáradna, kiderülne ott volt-e atlantis vagy sem. És könnyű lenne a roncsokat felfedezni, aztán ha újra van benne víz már megvannak a GPS koordináták :)
 4. shark 2010 ápr 17. 10:03  
A számítások szerint, ha ma záródna el a Gibraltári-szoros, és teljesen megszűnne a Földközi-tenger vízutánpótlása, kb. 1000 évre lenne csak szükség a víztömeg teljes elpárolgásához. A folyamoknak a mediterrán medencébe ömlő vize, ezt a vízveszteséget nem tudná kompenzálni. Noha egyes geológusok véleménye szerint, a messinai sókrízis idején a teljes medenceterület kiszáradt, e hipotézisnek ellentmondanak a mindmáig fennmaradt Thethys-reliktumfajok. Valószínű, hogy a mélyebb keleti medenceterületen fennmaradtak kisebb, vízzel töltött sóstavak. Ezek táplálásában, illetve sóháztartásának fenntartásában játszhatott szerepet például az ősi Nílus. A miocén végi elzáródás-kiszáradás-feltöltődési folyamat, a Glomar Challanger furásmagjaiból vett minták szerint, mintegy 40-szer ismétlődött meg, nem egészen egymillió év alatt.
 3. pygmy 2010 ápr 17. 08:23  
nem is feltölt, csak pótol, ami elpárolog...
igen, Afrika egyre közelebb, alattunk is arabok laknak:)
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Abu Galawa

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés