»» ««

Végzetes pánik

Külföld

Egy mély tóban bekövetkezett halálesetet vizsgáltak ki Angliában.

Flick by skittzitilbyA Wastwater nevű merülőhelyen életét vesztett búvár minden bizonnyal a felkavarodott aljzat miatt vesztette el tájékozódképességét. A halottkém vizsgálata legalábbis erre enged következtetni. A 40 esztendős férfi, Richard Wayne Rowbotham egy barátjával merült múlt év októberében a mélységéről ismert tóban. A tervük az volt, hogy 12 percet töltenek el a felszínre indulás előtt, de nem ereszkednek mélyebbre 60 méternél. A baj akkor következett be, amikor a tervezett idő letelésekor felkavarodott iszapba kerültek a búvárok. Társa jelzett a másik búvárnak, hogy ideje a felszínre indulni és el is kezdte az emelkedést a zavarossá vált vízben, ám szem elől tévesztette Rowbothamot.

A meghallgatás során a búvár azt vallotta, visszament a rossz látótávolságú mélységbe, de társát nem látta sehol, ezért arra gondolt, már a felszínre tart. David Roberts halottkém szerint valószínűleg a leromlott látótávolságban Rowbotham nem volt képes tájékozódni és pánikolni kezdett. A búvárok által elért maximális 64 méteres mélységben a használt sűrített levegőről tudjuk, hogy ilyen helyzetben már könnyen lehetnek olyan hatásai, amelyek miatt a búvár képtelen racionálisan dönteni. Az oxigénmérgezés miatt akár végzetes görcs is beállhatott, és kieshetett az áldozat szájából a reduktor. A felszínre érkező másik búvár látva, hogy társa a víz alatt maradt, riasztotta a hatóságokat, és végül a rendőrség búvárai találták meg a mélyben az élettelen búvárt.

A halottkém rámutatott, hogy a felkavart iszapban a tájékozódni képtelen búvár elvesztette ellenőrzését a helyzet felett, pánikolni kezdett, ami ebben a mélységben roppant veszélyes.
Az eseményekkel összefüggésben kiesett a reduktor a szájából, és a szerencsétlenül járt búvár megfulladt. A rendőrség által felkért szakértő megvizsgálta a felszerelést, ami jó állapotú és hibátlan volt, így biztosan nem lehetett okozója a tragédiának. A halottkém a fentiek ismeretében baleseti halált állapított meg.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 110. hopposztkopp 2010 jún 23. 21:30  
Hobby vagy tech? A különbség csupán annyi, hogy az "amatőr" (mint én is) úgy sejti, hogy mennyi ideig és milyen mélységre kb saccra pontosan elég az az aer. Kicsi dekó belefér. Merül boldog tudatlanságban, akkor is ha pontosan egy percig sem érdekli sem a használt technikája sem az élettani hatások. Merül és boldog.
 A tech. (csupán gondolom!) mindezt egészen pontosan tudja. Neki ez a boldogság. Meg a megvalósítható új kihívások. Ezért tanul és képzi magát. Bizonyít. Akár csak önmagának. Nem jobb vagy rosszabb egyik sem, csupán más a motíváció.
 
  A szó, hogy oktató - még a parton csak-csak. (fontos ember egy logós trikóval hangsúlyozza!) A vízben csupán búvár. Egyik olyan mint a másik. Ne mondjuk, hogy fekete és fehér. Legyen mindenki kék. (mint az ami iskolabuszon) Akkor majd mondhatjuk, hogy azért vannak világoskékek és sötétkékek. Így jó?
 109. Bunny 2010 jún 23. 10:08  
Ezt a témát már megmeccseltük a haladó nitrox tanfolyam fórumába, ott és a cikkben olvasható a véleményem.
 108. Akula 2010 jún 23. 10:05  
Nekem priviben elmondhatnad, hogy mi a kulonbseg szerinted a hobb(?) es a technikai buvar kozott.
Szerintem a gazvaltasos merulesek kornyeke (Advanced Nitrox). Sok szakirodalom is igy emlegeti.
Bizonyara komoly vitatema is lehet a DC-n.
Amit leirsz, kicsit erosnek tunik, mert eddig - ugy tunik szamomra - Csipkerozsika almot aludtal a temaban es most hirtelen felebredtel.
A celzas, hogy dekosat csak technikai buvar merulhet , enyhen szolva demagog felvezetes/felrevezetes.
Ez nem keves rendszer leminositeset jelenti reszedrol. Ennyi  rendszer  lenne  hogy is mondjam... pancser?
A dekompresszios merules oktatasa kiter az elettani hatasokra is. Melysege/reszletessege  talan nem egy kutato orvos szintje, de mindenkeppen kiter a szervezetben lezajlo folyamatokra.
(Mint ahogyan egy pilota is tudja, hogyan mukodik a repulogep, de pl., a turbina kiszamitasat nem tudja. De nem is kell). A feluletes vagy gyorsanfuto tanfolyamokat nem veszem figyelmbe.
Egy crossover tanfolyam felhasznalasa a dekompresszios merulesek elsajatitasara eleg futurisztikus otletnek tunik.
Erre is igaz: a feluletes vagy gyorsanfuto tanfolyamokat nem veszem figyelembe.



 107. Garfield33 2010 jún 22. 11:53  
Vagy ott voltál. De már a GH-ban vagyunk rég
 106. Bunny 2010 jún 22. 11:47  
Én azt hiszem ott voltam ezen a túrán, de sem elsodródás sem cakkozás nem rémlik. Vagy mégsem voltam ott.
Egyéb témarágcsa meg akkor GH, ez maradjon a cikkhez.
A további 105 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Neufeldersee

Austria (Österreich)

11/18 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) könnyű körülmények
max: 22m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés