»» ««

Vita a cápás merültetési engedélyek körül

Külföld

Dél-Afrika búvárkodásában nagy szerepe van a ketreces merültetésnek, amit igyekeznek szigorúan szabályozni.

From Flickr by Le Grand PortageMivel az üzlet jól pörög, sokan szeretnének maguknak szeletet kihasítani a tortából. Az engedélyek száma viszont véges. A környezetvédelmi minisztérium régiónként meghatározott számú engedélyt adna ki, Gansbaai 8, False Bay 3, Quoin Point 2, Mossel Bay 1 engedélyezett szolgáltatót vonultathat fel a következő szezontól. Az összesen 14 most engedélyt kapott búvárcég mellett 12 olyan is volt, akinek jelentkezését elutasították. Érdekesség, hogy az érdeklődőknek kicsivel több, mint a fele új vállalkozás. Most még fellebbezési szakaszban van az eljárás, annak lezártáig a döntés nem jogerős.

A név nélkül nyilatkozó szolgáltatók egy része attól tart, hogy ha nem kapnak engedélyt, akkor megrendül az anyagi helyzetük és dolgozókat kell elbocsátani. Nem tetszik nekik az, hogy tapasztalatlan új cégek végezhetnek cápás merültetést, veszélyeztetve a turisták testi épségét. Vannak akik úgy érzik, bizonyos döntések hátterében faji szempontok állnak, nem pedig szakmaiak. Elvileg pedig szigorú kritériumok alapján kaptak pontokat a jelentkezők, így értékelték a működésre vonatkozó terveiket, és azt, hogy mennyire felkészültek. A korábban működő, de most engedélyt nem kapó cégek jellemzően adminisztrációs okokból nem szereztek elég pontot, mert például dokumentumaik hiányoztak.

A hatóság részletesen meg is indokolta a határozatokat, eszerint például False Bay körzetében három cég kaphat engedélyt, ezek közül kettő régebben is itt működött, míg a legmagasabb pontot egy új vállalkozás kapta. Gansbaai-ban öt régi és három új jelentkező lett a versenyfutás nyertese. Volt, akinek adóhatósági dokumentuma hiányzott vagy a biztosításával volt gond. Mossel Bay-ben a régi cég felülkerekedett az új jelentkezővel szemben, mert utóbbi nem tudta igazolni hogy megfelelően képzett divemaster dolgozik náluk. A Quoin Rock Agulhas-ban teljesen új térség, eddig itt senki nem kapott engedélyt cápás merültetésre, így értelemszerűen két új vállalkozás dolgozhat majd. A fellebbezések elbírálásig az eddig engedéllyel rendelkező vállalkozások dolgozhatnak az üzletágban.

Egy független tanácsadó szerint viszont a környezetvédelmi minisztérium döntése több szempontból aggályos. Egyrészt úgy véli, hogy kizárólag az agrár- és halászati minisztériumnak van jogköre engedélyek kiadására. Mivel szerinte így ezek az engedélyek "illegálisak", egy baleset esetén a biztosító megtagadhatja a kártérítés kifizetését. Másrészt pedig új, semmilyen múlttal nem rendelkező cégek is engedélyt kaptak most ebben a meglehetősen rizikós üzletágban, ahol nem kellene teret engedni komolytalan vállalkozásoknak.

A döntés kapcsán megszólalt az egyik új cég képviselője is. Az Innoflex Ltd kizárólag fekete afrikai származású tulajdonosok kezében van, és nagyon büszkék rá, hogy saját erejükből, tiszta eszközökkel pályáztak sikeresen. Mind az öt tulajdonos Gansbaai mellett nőtt fel, és úgy érzik, történelmet írtak. Természetesen az olyan régi motorosok, mint Kim "Sharklady" Maclean is elégedettek voltak, amennyiben megkapták az áhított engedélyt az új szezonra.

[ IOL ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Dél-Afrika-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Vaageli Faru Thila

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés