»» ««

Hurghadai olajszennyezés

Vörös-tenger

Nem csak a Mexikói-öbölben okozott mostanában riadalmat a kéretlenül megjelent fekete arany.

Pár napja kellemetlen meglepetésként ért néhányakat az, hogy olajszennyezés bukkant fel Hurghada néhány partszakaszán. Az első felmérések szerint egy 20 kilométeres szakaszon láttak olajos foltokat szállodáknál és a nyílt tengeren is. Egyetlen cég sem adott jelzést a hatóságoknak arról, hogy náluk történt volna szivárgás, így az olaj akadály nélkül terjedt tovább, elérve a védelem alatt álló korallzátonyokat is.

Hurghadától északra több forrása is lehetett az olajszennyezésnek, akár egy tanker, akár egy nyílt tengeri olajplatform szóba jöhetett. A legutolsó hírek szerint utóbbin történt a baj. A kormányzat részéről az olajiparért és a környezetvédelemért felelős illetékesek értékelték a helyzetet, a Vörös-tengeri térség kormányzójával együtt. Megszólalt Amr Ali a HEPCA részéről is, aki szerint hiába mondják azt az érintett cégek, hogy minden kárt megtérítenek, lépéseket kell tenni, hogy ilyen esetek egyáltalán ne is fordulhassanak elő a jövőben. Ehhez akár jogi eszközöket is fel kell használni.

Bár a szennyezés nem mérhető a Mexikói-öbölben történt katasztrófához, mégis figyelmeztető jel, hiszen a part és a korallzátonyok közelében történt az eset. Az egyiptomi szabályozás pedig minden bizonnyal nem a legszigorúbb az ilyen tevékenységeket folytató cégekre vonatkozóan a világon, tehát a veszély állandóan fennáll hasonló vagy akár nagyobb mértékű szennyezésre.

Pár nap múlva kaptuk az újabb információkat, ezúttal a HEPCA tájékoztatott hírlevelében abból, hogy a szennyezés 90 százalékát már sikerült eltávolítani az érintett partszakaszokról. A búvárbázisok szerint pedig a zátonyokon egyelőre nem érhető tetten semmilyen komolyabb kár. A Hurghadától 50 tengeri mérföldre északra eső olajkúton már megszüntették a szivárgást, a leginkább érintett terület az El Gounával szemben levő szigetvilág volt, és annak különleges élővilága a mangrovékkal és tengeri füves területekkel.

[ Petroleum Africa, All Voices, The Age, HEPCA ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 32. Rambo 2010 júl 01. 18:46  
Sziasztok! Most jöttem meg Hurghada-ról és semmi bajt nem láttunk. Igaz, hogy csak két napot voltam kint vizen, de sem a Giftunon, sem a város partjain nem volt szennyezett a tenger. Hála Istennek.
 31. Balage 2010 jún 23. 07:24  
Hát ez durva.........
 30. gonger 2010 jún 22. 21:59  
 29. elche 2010 jún 22. 21:34  
 28. hopposztkopp 2010 jún 22. 20:31  
Mikor gyerek voltam megjósolták, hogy a kőolaj egyszercsak elfogy. Most mondjam azt, hogy alig várom? Bár szegény nagyapám sem érte már meg, hogy hal van a Sajóban. (Igaz most jutott ebből a szántóföldre is és a Decatlonban ingyen volt a hami.) Már csak hab a tortán, hogy itt  három benzinkutat is elöntött és ha a trutymó fejött akkor a benzin sem maradt a lufikban!
Lement az árral, de most tényleg van olajos hal is a Fekete tenger deltájában. Az meg mit érdekel minket. Nem ott búvárkodunk.

Mikor kérdezem a román pecást, hogy... Á, dehogy az nem erre jött, Nem is láttunk ilyet, az felúszott a Tiszán! Mert az olaj könnyebb a víznél. Persze most csak gonoszkodtam...
A további 27 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Cannon Reef (Sha´ab Bagul, Little Italy)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés