»» ««

Mikrobák falták fel az olajfoltot

Tudomány

Egy újonnan felfedezett mikrobafaj tüntette el a BP olajkútjából kifolyt, óriási kiterjedésű víz alatti olajfoltot a Mexikói-öbölben.

Ezt közölte a Terry Hazen kutató vezette amerikai tudóscsapat a Science magazinban. A Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársai szerint a mikrobákat stimulálta, felélénkítette a tengerbe ömlő olaj. A sötét és hideg, mélyvízi életkörülményekhez alkalmazkodott, úgynevezett proteobaktériumok a vártnál gyorsabban és oly módon bontották le a kőolajat, hogy közben nem ritkították meg jelentősen a víz oxigén-telítettségét, ahogy azt a legtöbb olajfaló baktérium szokta.

A kutatók akkor fedezték fel az új mikrobát, amikor a több millió hordónyi olaj víz alatti eloszlását tanulmányozták a térségben, miután felrobbant a Deepwater Horizon fúrótorony. Az eredmények több száz, 17 mélytengeri helyszínről begyűjtött minta elemzésén alapulnak. A mintákat május 25. és június 2. között nyerték ki. Kiderült, hogy az olajoszlopban domináló mikroba új fajt képvisel, mely szoros rokoni kapcsolatban áll az Oceanospirillaceae család tagjaival. A csapat a szivárgás megfékezése után is végzett megfigyeléseket. "Az utóbbi három hétben egyáltalán nem észleltük már ezt a szennyezést"- közölte az amerikai kutató.

[ nepszava.hu ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. Vanek 2010 sze 18. 22:33  
Lassan ideje lenne felrobbantani egy fúrótornyot, nehogy kihaljanak ezek a hasznos kis mikrobik...
 13. Rolandusz 2010 sze 08. 11:57  
Hát igen, én is némi kétkedéssel olvastam a hírt, legalábbis ami a felfalt mennyiségeket illeti... És persze ki tudja, mennyit fizetett a BP a tudósoknak? Nem akarok összeesküvés elméleteket gyártani, de a BP már bizonyított ez ügyben (lásd. hamisított képek botrány).

Jut eszembe, a BP nem akar nekem is fizetni egy két milkát? Szívesen írok valami pozitívat róluk... :-)

Pozitív...
 12. Rolandusz 2010 sze 08. 11:53  
Az a Roland... :-) Szia Stefi! Szia Kati!
 11. Káplán 2010 sze 07. 20:18  
A bacik a hunyok. Miert vartak eddig a zabalassal ? Amugy logikai alapokon: eddig mit zabaltak a kis gernyok? Ha nincs a BP, akkor elpusztultak volna? Akkor most a BP tulajdonkeppen megvedett egy fajt a kipusztulastol ? Hoho, marketing ....
Atomot nekik.....
 10. hopposztkopp 2010 sze 07. 16:58  
A mai napig nem eszem a burgonyát. Mert még mindig érzem a matador ízét a számban! (DDT) Bár ezek a dolgok idestova ötven éve történtek, azért v.mi módon élénken élnek bennem. Nekünk még kötelező volt bogárgyűjteményt csinálni és tavasszal száz cserebogarat begyűjteni. Akinek még éltek a bogarai az nem kapott pirospontot. A lányoknak is ua.úgy. Nincs az a kövér gyerek aki meg ne kóstolna egy csokis pirított cserebogarat!☻
A további 9 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Baron Gautsch wreck

Croatia (Hrvatska)

3/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés