»» ««

Brit barlangi csúcs

Külföld

Négy kilométernyi összefüggő víz alatti utat járt be merülései során két búvár.

Az Egyesült Királyság és Írország (Brit-szigetek) területén található leghosszabb barlangrendszer feltárása komoly feladatot jelent az Írországban élő lengyel Artur Kozlowski és a belga Jim Warny számára. Az egyedülállóan összetettnek nevezett barlangrendszer Írországban található Galwaytól délre. Összesen 45 merülést hajtottak itt végre, amíg bejárták a 4 kilométernyi járatot.

A tervezés éveken át tartott, és több alkalommal esős időszakban hajtották végre a merüléseket, hogy a víz alatt a követhessék az áramlatok által mutatott utat. Kozlowski rutinos barlangi búvár, aki a Brit-szigeteken végrehajtott legmélyebb barlangi merülést abszolválta két évvel ezelőtt, amikor 103 méterre ereszkedett a Pollatoomary barlangban. A mostani merüléssorozatban 27 és 62 méteres mélységet ért el Kozlowsky és Warny.

A most teljesen feltárt rendszert már a nyolcvanas évek óta rendszeresen merülik a barlangi búvárok, és Martyn Farr nevéhez fűződött itt a leghosszabb (245 méteres) és legmélyebb (34 méteres) átúszás, majd a kilencvenes években több mint 3 kilométernyi járatot jártak be Kinvara körzetében. Artur Kozlowski pedig Farr tanítványa volt annak idején, az ő nyomdokain járva kereste fel ezeket az írországi barlangokat.

A lengyel és a belga búvár merülései során néhány folyót is keresztezett, amelyek bizonyos pontokon eltűnnek a föld mélyén majd valamivel odébb újból felbukkannak. Több alkalommal a helyben lakó emberektől kértek útmutatást az érdekesnek ígérkező helyekről, hiszen ők jobban ismerik például a víznyelőket. A legtöbb merülés a Polldeelin, Polltoophill, Pollaloughabo és Moran´s barlangok között zajlott, és a rögzített kötelek segítségével mérték a távolságokat. Az ilyen merüléseknél megszokott módon újralégzőket használtak a búvárok. A helyenként minimálisra csökkenő látótávolság is komoly kihívás elé állította a búvárokat. Néha pont azért merültek esős időben, mert jobban érzékelni lehetett a víz áramlásának irányát. A víz alatt csak magukra számíthattak a búvárok, akiknek mindenre fel kellett készülni, mert ilyen jellegű merüléseknél mentésre már nem lehet számítani.

[ Irish Times ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Cannon Reef (Sha´ab Bagul, Little Italy)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés