»» ««

Vége a tengeri népszámlálásnak

Tudomány

Sok eddig nem ismert életformát azonosítottak a világ minden tájáról a tíz éven át tartó tengeri népszámlálásban.

A tengeri népszámlálás tíz éve alatt több mint 80 ország 2700-nál több kutatója töltött több mint 9000 napot a tengeren az 540-et meghaladó számú expedíció keretében. A munkatársak ezenkívül megszámlálhatatlan órát töltöttek az eredmények feldolgozásával a laboratóriumokban és archívumokban. Ezek alapján egyebek közt a világ tengereinek állapotát feltáró három könyv és több térkép született.

A kutatások a tengerek élővilágának számos érdekességét tárták fel. A kutatók véleménye szerint a tengerekben és az óceánokban összesen egymillió magasabb létforma honos, de teljes tudományossággal csak alig 250 ezret írtak le. Emellett közel egymilliárd mikrobaféle is él a sós vizekben. Még a tengerek és óceánok kevésbé sűrűn lakott vidékein is négyezer állatfaj van otthon. A tíz évet felölelő népszámlálás során a kutatók a sarkvidéktől a trópusokig átfésülték a sós vizeket. Az óceánok sokféleségét 120 000 faj majdnem 30 millió megfigyelése bizonyítja. E fajokat a Census a globális tengeri élet adatbázisába -Ocean Biogeographic Information System (OBIS)- rendszerezte.

Az élővilág 12 százaléka tartozik a halakhoz, ezzel épphogy csak megelőzik az egysejtűek és az algák csoportját. Utóbbiak 10 százalékát teszik ki a "népességnek". A sokszínűség mellett újdonság volt a tudósok számára, hogy számos faj a korábban gondoltnál sokkal több helyen fordul elő. Az már korábban is ismert volt, hogy a bálnák életük során sokat vándorolnak, de azt eddig nem lehetett tudni, hogy a viperahalak a világ tengereinek 25 százalékában előfordulnak. Nagy vándorlónak bizonyult a kékúszójú tonhal is, egy 15 kilogrammos példányt nyomon követve a tudósok azzal szembesültek, hogy a hal mindössze 600 nap alatt háromszor szelte át a Csendes-óceánt. Azt még vizsgálni kell, hogy a fajok miként alkalmazkodnak a különböző létfeltételekhez. Szintén újdonsággal szolgált, hogy az egyes térségek mélytengeri vízi élete a feltételezettnél szorosabb kapcsolatban áll egymással.

A kutatási eredmények szerint rávilágítanak arra, hogy a tengeri élet sokfélesége sokkal nagyobb a korábban véltnél. Az eltérő jellegzetességek ellenére az összes tengerre és óceánra igaz, hogy a túlzott halászat, a szennyezés és a vízhőmérséklet emelkedése fenyegeti a vízi életet- noha térségenként más hangsúllyal. Tíz évnyi kutatás ellenére a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerek és óceánok javarésze még mindig felfedezetlen. "A vizek egyszerűen túl nagyok, tíz év után is csak pillanatképeink vannak arról, hogy mi van a tengerekben"- mondta az egyik kutató.

[ Hír24, Origo nyomán ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Cod Hole

Australia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés