»» ««

Cápakutatás Írországban, Ausztráliában

Tudomány

Sokat beszélünk ezekről a ragadozókról, de még sok dolgot nem tudunk róluk.

A nyestcápafélék egyike, a Mustelus asterias akár egy méteresre és 20 kilósra is megnőhet, és nyaranta ezek az állatok nagy számban bukkannak fel Írország keleti partszakaszán. Ám ezek a cápák a sziget legkevésbé ismert életmódú cápái. A University College Dublin kutatói ezért szeretnék őket jobban megismerni. Dr Edward Farrell az utóbbi négy évet arra szánta, hogy tanulmányozza őket. A PhD projekt keretén belül sikerült többet megtudni a növekedésükről, szaporodásukról.

Ezekről a cápákról korábban úgy hitték, hogy nagyobb ütemben képesek szaporodni, tehát nem annyira veszélyeztetettek. Ám a négy éves kutatás eredményei szerint az ír vizekben élő állatok a korábban vélthez képest fele olyan gyorsan növekednek, és a Földközi-tenger térségben megfigyelt éves szaporodási ütemmel szemben csak két évente hoznak világra utódokat. Farrell szerint aggasztó, hogy a megfigyelések szerint a hímek csak 4-5, a nőstények pedig csak 6 évesen szaporodnak először. A vemhesség 12 hónapig tart, és ezután egy éven át a nőstények nem szaporodnak, így lesz két éves a ciklus. Ezzel az alacsony reprodukciós rátával a nagyobb mérvű kereskedelmi célú halászat komolyan veszélyeztetné ezeket a cápákat. Más hasonló cápafajokkal, mint a Squalus acanthias már történt hasonló az elmúlt évtizedekben, és azok gyakorlatilag el is tűntek Európa vizeiből. A Mustelus asterias nem tipikus fogás az ír halászok számára, ám a franciák évi 2640 tonnányi fognak ki belőlük. A mostani új ismeretek híján nem lehetett szabályokat hozni a védelmük érdekében. Más területeken le is csökkent ezeknek a cápáknak a száma, ám Írország partjainál több van előlük, egyelőre még pontosan nem tisztázott okokból. Ami tény, az az, hogy most még ezekben a vizekben akár együtt is lehet úszni ezekkel az ártalmatlan, elsősorban rákokkal és kagylókkal táplálkozó állatokkal.

Ausztráliában az utóbbi 20 év legnagyobb kutatási programját indítják be, hogy végre pontos képet lehessen kapni a cápák állományáról. A tervek szerint Cairns térségében 3000 cápát fognak be hogy megjelölhessék őket, majd újra szabadon engedik az állatokat. Sok cápát fognak ki fogyasztási céllal, ám tudni kellene, hogy a halászat mekkora károkat okoz az állományban, mert ezeknek az állatoknak fontos szerepe van az élővilágban, mondta el Dr Andrew Tobin. A program több, mint 20 fajt érint, többek között szirtcápákat illetve pörölycápákat is megjelölnek majd. Más, különleges fajokat is szeretnének vizsgálni, mint például a gitárcápa. A Fisheries Research and Development Corporation szóvivője, Peter Horvat elmondta, 20 év óta a legnagyobb ilyen jellegű programról van szó, amit a szervezet finanszíroz. Természetesen a queenslandi hatóságok is együttműködnek a megvalósítás során. A halászok számára szintén díj van kitűzve, ezzel is ösztönzik őket hogy tegyenek jelentést minden megjelölt cápa kifogása esetén.

[ cairns.com.au , UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Safaga Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyegyéb tengeri emlős teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés