»» ««

Túl közeli cápaportré

Külföld

Sokan úgy tartják, egy kamera hatásos fegyver lehet- ám valószínűleg nem arra gondolnak, ahogy egy amerikai búvár használta.

Az Egyesült Államok északkeleti részén található Maine államban merült víz alá a 30 esztendős Scott MacNichol, amikor egy baljós árnyat vett észre maga felett körözni: egy heringcápa lepte meg váratlanul. Nagyjából 10 méteres mélységben volt és éppen a tengerfenéken kutatott és filmezett, amikor felbukkant két és fél méteres ragadozó. Állítása szerint egyből arra gondolt, ez cápa nem lazacot keresett, mert ott nem volt se hal, se másféle eledel. A búvár viszont felkeltette az érdeklődését, kétszer megkerülte, majd a kamera felé indult.

A már 17 éve búvárkodó férfi elmondta, hogy látott már több alkalommal heringre és makrélára vadászó cápát, de ez volt az első, amivel merülés közben találkozott, ráadásul még közel is ment hozzá. A búvárnak sikerült a géppel távol tartani magától, és a szokásos módon elsősorban szeretteire gondolt a veszélyes szituációban, három éves kisfia jutott eszébe. Miután sikerrel megúszta a kalandot, pár napig esze ágában sem volt vízbe menni, de utána újból merült ugyanazon a helyen, és cápának nyomát sem látta.

A férfi a Cooke Aquaculture megbízásából volt a víz mélyén, és a számukra kellett felvételeket készíteni. Jellemzően a lazactelepeken belül maradnak, de most ki is úszott onnan, amikor jött a cápa és meg kellett védenie magát. A felszínen őt váró hajóról is azt látták, a ragadozó teljesen szokatlan módon erőszakos volt. Egy órán át várakoztak a hajó fedélzetén, aztán egy másik búvár merült alá. 15 perce volt lenn, amikor a kapitány és a többiek újból meglátták a cápát, és a hajó ütögetésével jeleztek a lenn levő búvárnak, hogy veszélyben van. ő késlekedés nélkül emelkedett fel, és szintén nem esett baja. A hajón tartózkodó főnök, Chris Heinig szerint a heringcápa nem támad emberre, és valószínűleg most is inkább a kamera érdekelte. Megzavarhatta az ezüst színű tok, vagy akár az elektronika is. Két évtizedes tapasztalattal a háta mögött teljesen szokatlannak nevezte a cápa viselkedését, legutoljára hat éve történt hasonló incidensük egy nagy fehérrel, ami szintén szerencsésen végződött.

A környékbeli cápaszakértők szerint az eset érdekes, de nem szabad túlságosan mélyre menő következtetéseket levonni. A veszélyesnek tartott nagy fehér cápák például nagyon ritkán jutnak el egészen északra, Maine partjaihoz, mert inkább Cape Cod környékén vannak, ahol több ezer fóka él. A nem túl gyakori jelenlét egyik bizonyítéka viszont elég erős, ugyanis egy 20 láb hosszú nagy fehért még északabbra, Kanadában fogtak ki 1988-ban. Mindenesetre az USA északkeleti részén 1936 óta nem volt halálos cápatámadás, tehát ilyesmitől félni több, mint alaptalan. A Maine állam vizeiben előforduló kék-, óriás-, makó-, homoki tigris- vagy rókacápák többségével több, mint 20 mérföldre a partvonaltól szoktak találkozni- a mostani eset kivételesnek számít. Hogy most miért bukkant ott fel ez a példány, nem lehet tudni, de akár a szokatlanul meleg nyár is állhat a hátterében.

[ A Bangor Daily News nyomán ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. shark 2010 nov 01. 19:21  
Az állat makacs érdeklődését a fémtok, illetve a kamera működtetése által kiváltott mikorimpulzusok mellett, a hajó oldalának ütemes ütögetése is fenntarthatta. Tapasztalati tény, hogy a hajó oldalának döngetése - az így keletkező nagy frekvenciás hang illetve lökéshullámok miatt - néhány heringcápa-féle, többek között a nagy fehér számára  az állat kíváncsiságát felkeltő/fenntartó ingerforrás. Tehát nem a legjobb jelzőeszköz, ha elsősorban azt szeretnénk elérni, hogy távozzon a túlontúl érdeklődő cápa. A heringcápa - annak ellenére, hogy az emberre nézve a potenciálisan veszélyes fajok közé sorolják- a nagy fehérhez vagy a röviduszonyú makóhoz képest, inoffenzív faj. Persze, ha provokálják, agresszívvé válhat. Az egyik világrekordernek minősűlő, 20 láb hosszú ( 6 méter 20 cm ) kanadai nagy fehért -helyesen-, 1983-ban, a Prince Edward szigetnél fogták ki.

Merülőhelyek

Zabargad wreck

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés