»» ««

Szabadon a nagy fehérrel

Külföld

Sokat vitáznak arról, hogy a ketrec nélküli merülés ezekkel a nagytestű cápákkal biztonságos-e.

A napokban egy nagy fehér támadásának áldozata lett Kaliforniában egy fiatal bodyboardos, és ugyanekkor indult el Amos Nachoum egy búvárcsoporttal Mexikóba, hogy ugyanennek a cápafajnak az egyedeivel búvárkodjanak, méghozzá nem rácsok mögött. Nachoum a hajó fedélzetén értesült a tragikus támadásról, és arról beszélt, hogy elszomorítja a baleset híre mellett a médiahisztéria is. Ám arról nem adnak hírt, hogy az ő általa szervezett túrák milyen békés találkozásokról szólnak.

A Baja Californiától nyugatra található Guadalupe rendszeres találkozóhelye a nagy fehér cápáknak, amik ezen a környéken fókákra vadásznak. A cápák vonzereje miatt többen szerveznek búvártúrát ide, de ezek a vállalkozások mind ketrecekben eresztik vízbe a búvárokat. Apró különbségek ugyan vannak a merülések bonyolításában, de olyan teljesen szabad merülési lehetőség, mint amit Nachoum kínál, csak egyetlen van. A 2002 óta itt dolgozó Patric Douglas nemes egyszerűséggel őrültségnek tartja ezt, mert véleménye szerint elég lenne egyetlen baleset, és Mexikó elzárja ezt a szigetet a turisták elől. Mindez azzal a következménnyel is járhat, hogy a területet eddig saját érdekükben is megfigyelő búvárcégek nem járhatnak ide, és szabad út nyílik a gyenge felügyeletet kihasználó orvhalászoknak.

Minden bizonnyal a nagy fehér cápának rosszabb a híre, mint amennyire veszélyes az emberekre. Úgy tartják, a támadások többsége azon a tévedésen alapul, hogy a felszínen levő úszók és szörfösök hasonlítanak a fókákra. Amos Nachoum pont erre hivatkozik, amikor azt mondja, a készülékes búvárok teljes biztonságban vannak, amennyiben nyugodtak és a körülmények is megfelelőek, azaz csak kevés cápa van a körzetben és azok nem mutatnak agresszivitást. Szervezőként ő dönt arról, mikor lehet elhagyni a ketrecet és mely búvároknak. Úgy véli, az idényben eddig vele merülő 20 vendég "a búvárkodás Mount Everestjét" ismerhette meg. A búvárok itt, a rendkívül tiszta vízben nagy élménynek lehetnek részesei, de a cápák viselkedését nehéz kiszámítani: bármelyik pillanatban szem elől lehet őket veszteni és ugyanolyan váratlanul bukkanhatnak fel hátulról. A ketreceket jellemzően csak a bravúros képekre vágyó fotósok hagyhatják el a többi szervező túráin, a többi búvárnak benn kell maradnia, vagy kartávolságra merészkedhetnek csak ki. Vannak, akik szerint Nachoum már veszélyesen kitolta a limiteket, amivel előnybe kerülhet a piacon. ő viszont állítja, túráin lehet a legjobban megtapasztalni, túlzás az a misztikum és félelem, ami ezeket a különleges ragadozókat övezi.

[ petethomasoutdoors.com nyomán ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. Garfield33 2010 nov 06. 19:35  
Nos, ez nem egészen így van. Én akartam, csak nem engedtek   :-)
 3. raindrop 2010 nov 06. 00:15  
valóban érdekes ez, mégiscsak egy csúcsragadozóról van szó. egy szárazföldi szafarin kevés embernek (mondhatnánk senkinek sem) jut eszébe kiszállni a kocsiból, ha meglát egy oroszlánt, hogy eldicsekedjen, sétálgatott vele/mellette.
 2. jokerke86 2010 nov 03. 22:12  
Az a ketrec eleg gyengecskenek nez ki, szerintm ha nagyon ki akarna bontani akkor sikerulne egy ekkora dognek.
 1. Bunny 2010 nov 03. 11:23  
Hát igen, elég nehéz dolog ez. Ugye a tigris sem veszélytelen mégis ketrec nélkül találkoztak vele sokat tavaly az elphinestone-on és szerveznek rá túrákat máshol etetéssel karöltve, az oceanic se házicica mégis nap mint nap merülnek vele rengetegen a vörösön, a fehércápa se hiszem, hogy őrültebb lenne a többinél. Másfelől pedig megértem azoknak az álláspontját, akik azt mondják, egyszer legyen balhé és mindenki bukja a bizniszt plusz még a felügyelet is megszűnhet amit most a búvárcégek végeznek.

Merülőhelyek

Coriolanus wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 0-4m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés