»» ««

Merülés védett roncsnál

Külföld

A hétköznapi látogatók számára tiltott helynek számító roncsoknál szeretnének lehetőséget adni a búvárkodásra.

(C) Coronation wreck projectTöbb oka is lehet annak, hogy egy-egy roncsot védelem alá helyeznek a hatóságok. Az Egyesült Királyság védett roncsainál a merüléshez az English Heritage adhatott engedélyt, de néha hetekbe vagy hónapokba került, amíg pozitív döntés született. A Plymouth közelében 1691-ben elsüllyedt HMS Coronation is ilyen státuszú roncs az 56 közül, ám búvárok egy csoportjának sikerült elérni, hogy itt más szabályok lépjenek életbe. A Coronation Wreck Project az English Heritage támogatásával lehetőséget ad a hozzájuk csatlakozó búvároknak a legális merülésre. Ehhez elég felvenni a kapcsolatot az engedély birtokosával, Mark Pearce-szel, és így egy hét múlva már merülhetnek is a roncsnál a vendégek.

A HMS Coronation 90 ágyús hadihajó volt, ami 1685-ben épült. Egy viharban süllyedt el, 600 ember életét követelve. Azt nem lehet tudni, hogy kihajózás közben történt-e a tragédia, vagy épp a vihar elől próbált menedéket keresni a kikötőben a hajó. A mai látogató számára az a döntő Pearce szerint, hogy különleges szép helyről van szó, ráadásul sekélysége miatt kezdő búvároknak is ajánlható. Hosszú évekig volt elzárva az érdeklődők elől a mostantól könnyebben felkereshető roncs, akik a brit történelem fontos emlékhelyénél merülhetnek. Pearce szerint a búvárok többsége felelősséggel gondolkodó és a roncsot tiszteletben tartó ember. Az idén már 350 búvár merült az új projekt keretén belül, és semmiféle rongálást vagy lopást nem tapasztalt senki.

A két darabba tört roncs parthoz közeli része 8-12 méteres mélységben nyugszik, 59 ágyú és 3 horgony található itt. A másik fele a hajónak 18 méteren van, további 14 ágyú és 3 horgony látható ezen a ponton. A legnagyobb ágyú majdnem négy méter hosszú és tömegét három és fél tonnára becsülik. A roncsról származó további tárgyakat is feltárnak, az amatőr búvárok a régészekkel együtt dolgozva keresnek leleteket a homok alatt. Abban bíznak, hogy talán sikerül olyan bizonyítékra bukkanni, ami többet árul el a hajó történetéről. A szakemberek egy szabályos túraútvonalat is kijelöltek a víz alatt, a búvárok vízhatlan tájékoztatót vihetnek magukkal, amelyben fel van tüntetve az ágyúk, horgonyok és ágyúgolyók helye. A merülés előtti eligazítást is a roncsot jól ismerők tartják meg a búvároknak. Ez az új megoldás talán több érdekes roncsot megnyithat az érdeklődő kedvtelési búvárok előtt, akik jó szándékkal keresnek fel fontos emlékhelyeket.

A Coronation Wreck Project honlapja: www.coronationwreck.co.uk

[ DIVE ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyesült Királyság-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Lighthouse

Egypt, Red Sea

11/21 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcsikóhal legalább 1.5m-es hal nagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés