»» ««

Otthonom, Alabama

Egyéb

A világhírű búvárfilmes, Mike deGruy kedvenc helye még most is annak az államnak a partszakasza, ahol felnőtt.

Ma már sokan ismerhetik Mike deGruy, a többek között Emmy-díjjal is kitüntetett amerikai víz alatt operatőr nevét (csak néhány cím: Deep Blue, Amazon Abyss, Expedition Pacific Abyss), de amikor 12 évesen, saját búvárfelszerelésének megvásárlása után izgatottan kezdett bele a YMCA rendszerű tanfolyamba, még nyilván ő sem tudhatta, a búvárkodás a hivatásává válik. Az alabamai Mobile városában felnőtt fiú első merüléseit is itt tette meg, az Alabama Point híd alatt. A sorsa ekkor dőlt el, megfogalmazása szerint azt érezte, mintha megtanult volna repülni. Azóta sok különleges helyre jutott el a tengerek mélyén, mégis a Mexikói-öböl maradt a legkedvesebb a számára.

Éppen ezért amikor meglátta az első felvételeket a Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófájáról, a gyomra görcsbe rándult, és feltette magának a kérdést: hogyan hagyhattuk mi, emberek, hogy ez megtörténhessen? Döbbenetes volt számára azt látni, hogy senki nem tudja a megoldást és hetekig hiába próbálkoztak az olaj ömlésének megfékezésével. Minderről egy Mobile városban tartott előadás során beszélt, ahol természetesen a víz alatti filmezésről is mesélt. A Newtsuit, különlegesen mély merülésekre használt eszközről is szót ejtett. A Newtsuit úgy fest, mint a Michelin-ember, és minden szempontból önálló szerkezet, a benne levő búvár maga irányíthatja: a lábujjainál levő érzékelővel előre, a sarkánál levővel hátra mozgatást lehet elindítani, ha csak az egyik lábát használja a búvár, akkor pedig forog. "Olyan, mint a legjobb videojáték, csak ebben tényleg benne vagy", fogalmazott.

Visszatérve a Mexikói-öbölhöz, deGruy kiemelte, mennyi különös és izgalmas dolog van itt a víz a mélyén. Vannak például extra nagy sótartalmú vízrétegek, amelyek nem keverednek a normál tengervízzel, így víz alatti tavakra emlékeztető helyek alakultak ki, partvonallal, öblökkel. Többek között ezek ismeretében érthetetlen a számára, hogy nem volt olyan merülő eszköz a térségben, ami embereket vihetett volna a Deepwater Horizon kitörésének helyszínére. A mélytengeri korallok például különösen nagy veszélyben lehetnek, ha olaj lepi be őket, de ezt csak akkor lehet tudni, ha valaki lemegy a mélységbe is megnézi ezeket. Mike deGruy is ezt tervezi a közeljövőben, a saját szemével akarja felmérni a katasztrófa hatásait.

[ blog.al.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Nelivaru Haa

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelynagy rája mantarája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés