»» ««

Mondjuk a Zenobia...

Utazási élmények
2/2. oldal

Kamionok a Zenobián

Ha már a tengerpartra készülnénk, nyilván elgondolkodnánk rajta, lehet-e errefelé decemberben merülni. Miután írnánk pár búvárbázisnak, kiderülne, hogy nyitva vannak, hiszen a merüléshez kifogástalan, 21-22 fokos víz van még ebben a hónapban is. Tegyük fel, kiválasztjuk az egyiket, a Viking Diverst, ami a szigeten átlagos árakat és korrekt szolgáltatásokat kínál, így például háztól házig fuvaroz. Mint a görög bázisokon megforduló búvárok időnként megtapasztalják, néha esetlegesnek tűnik a szervezés, ám közben minden működik, hoznak és visznek, merültetnek annak rendje és módja szerint, és ami kell, bérelhető vagy megvehető. Egyébként egy önjáró búvárnak saját cuccal az a lényeg csak, hogy adjanak palackot és lökjék be a vízbe a megfelelő helyen, a többit már megoldja. Végülis vannak itt merülőhelyek, átlagos élővilágú zátonyok, pár szebb üreg, még roncs is akad.

Az utóbbiak közül válasszuk a legjobbnak ígérkezőt, tehát a célpontunk legyen mondjuk a Zenobia. Erről az óriási kompról rengetegen áradoznak, hiszen 178 méter hosszú, a rakományát jelentő kamionok még mindig ott vannak a fedélzethez rögzítve, és 16-42 méter között merülhető. Ráadásul Larnakától alig 7-8 perc hajóútra van- úgy fest, pont jó helyen sikerült volna kikötni, ha mondjuk tényleg elutazunk Ciprusra. Gyakorlatilag a bázisok által szervezett utak nagyobbik része a Zenobiát célozza, itt mindenki ezt akarja merülni, akár minden nap, ezért "véletlenül" ez a legdrágább túra is, a rövidke távolság ellenére. Novembertől ugyan már lehetnek esős napok, talán a látótávolság is kisebb (a még mindig tűrhető 15-20 méter), de amíg a víz 20 fok felett van (sőt, december elején is akár 23 fokos!), addig a körülmények kellemesnek mondhatóak, és kisebb a forgalom a roncsnál. Persze jut itt hely mindenkinek. Egy merülésen végig se szokták úszni a hajótestet, elindulnak az orrtól, és onnan jutnak el a mentőcsónakokig. Pár nagyobb, jól bejárható térbe be is lehet kukkantani, míg a technikai búvárok a szó szoros értelmében véve mélyre juthatnak el a tengerben is, a roncsban is (a beúszás nem az átlagos kedvtelési búvárnak való, már többen fizettek az életükkel a vakmerőségükért). A második merülésen jöhet a hajócsavar, és akkor szoktak több időt tölteni a kamionoknál is. Átlagbúvár már 30 méteres maximális mélységgel is megelégedhet, annyi itt a néznivaló.

Irány a hajócsavar

Mivel a merülési profil olyan, hogy folyamatosan 15-16 méter alatt van a búvár, érdemes nagyobb palackot kérni, és azt esetleg egy EAN30 nitrox keverékkel megtöltetni- korrekt bázison ez sem okoz gondot. Ha valahol van értelme ennek, akkor ez az a hely, mert míg a nitroxos búvár még mindig nyugodtan nézelődik a felső részen, 20 méter környékén, más búvárok számolgatják, elég levegőjük lesz-e a 10-12 perces dekóhoz. Másnap aztán lehet újra jönni, további apró részleteket felfedezni, bosszankodni, hogy a vakunk nem elég ahhoz, hogy bevillantson egy egész kamiont. Ha benézünk a szélvédőt vesztett vezetőfülkékbe, felfedezhetjük az üléseket, a kezelőszerveket. Az ember könnyen legyinthet a többi merülőhelyre, az öreg kontinens egyik legismertebb roncsát merülheti meg, ami ahhoz képest, hogy már a legelső útján elsüllyedt még 1980-ban, a ciprusi búvárkodás ékkövévé vált, és a helyiek élnek is az ölükbe pottyant lehetőséggel. Időnként ami az egyik embernek katasztrófa, a másiknak főnyeremény. (Az internetes források szerint állítólag a biztosítási pénzt soha nem kérte senki, pedig a ballaszttartályokat vezérlő számítógép hibája miatt elsüllyedt vadonatúj hajó és rakománya sokat érhetett.) Ha kis szerencsénk is lenne, akár lehetne a merülésvezetőnk egy Szpirosz nevű remek fickó, aki hobbiból merül, mert egyébként tájékozott és nagyon intelligens hivatásos katona, aki sok dolgot mesélhetne Ciprusról, a roncsról, a búvárkodásról.

Mire eddig eljut az ember a téli kiruccanás tervezgetésében, szinte már teljesen beleszeret az ötletbe. Jó áron, még mindig nagyon jó időjárás mellett, ám a zsúfoltságot kerülve vakációzhat, és jut mindenből egy kicsi. (Roncsból nem is olyan kicsi...) Talán október vége, november eleje a leginkább nyerő, de még egy hónappal később is ki lehet fogni végig napos hetet. Meglehet, nem Ciprus a legszebb, legkarakteresebb nyaralóhely a Földközi-tengerben, de télen az egyik (ha nem a) legjobb, tehát bőven lehet az utazásra, új helyre vágyó, de korlátozott anyagi lehetőségű búvárok potenciális célpontja, akár hosszú hétvégére is. Ami pedig a legszebb az egészben, az az, hogy a fenti elképzelt nyaralás meg is valósulhat, pont úgy, ahogy fentebb megírtam. Tudom, mert alig pár napja ebben volt részem... Most pedig nézek ki az ablakon, és látom, ahogy nagy pelyhekben hullik a hó. Nem nehéz ihletet meríteni a következő út tervezgetéséhez, csak találjak még egy ilyen jó kis úticélt.

GR

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Ciprus-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. elche 2011 már 05. 09:40  
Igen, van drágább Zenobiás merülés is, az volt a legkomolyabb, ahol egy hetes, némi tech előképzettséggel rendelkező búvároknak 10 merüléses csomagot kínáltak, különféle behatolásos merülésekkel. Én is láttam búvárokat, akik négy napot akartak merülni, mindet a Zenobiánál.
(Az élővilág néhol Görögországban is érdekes.) Persze a Zenobiánál is volt barakuda, nagy sügér, halak, murénák, de azért nem trópusi színkavalkád, ezt csak úgy megjegyeztem, hogy ne legyenek illúziói az embernek...
Hőhatár nem volt, fenn 24 fok, 32-n 22 volt, szóval nagy különbségeket nem tapasztaltunk. Jó volt a víz még decemberben is.
 3. pygmy 2011 már 05. 08:38  
Igen, pont ez volt a bajom. Később találtam pár bázist árakkal, de elég nagy a szórás, 22 és 40 között:) A Zenobiára meg láttam bőven 100 EUR felett a két merüléses napot... Mindegy, ezt úgyis le kell levelezni.
Ööö, mondjuk egy görög merüléshez képest azért csak jobb az élővilág, nem?
Vannak merülőhelyek bőven, ezek is mennek vagy tucatnyi helyre. Mondjuk üregből az épp elég:)
Hőhatár? Ti télen voltatok...
 2. elche 2011 már 04. 15:30  
Persze, publikus. Valamiért arrafelé nem szeretnek a weblapra árat írni, én is csak így tudtam infókat szerezni. Megkerestem a levelezésünket, 79 euro van 2 merüléses túra áraként, de mivel két napot is voltam velük, emlékeim szerint valahol 70-75-re jött ki egy nap, és több merülésnél nyilván ez olcsóbb is. A Zenobiánál a program valahogy úgy alakult, hogy 8 körül vettek fel, 10 és 12 óra körül volt a két merülés, nagyjából du. 2-3-ra voltunk az apartmannál. A bázis Larnacától 15 percre van, a roncs a kikötőtől szintén, szóval kicsik a távolságok, a transzferek. Vannak más merülőhelyek, láttam róluk videót is, állítólag szépek, de nyilván a fényjátékos üreg akkor az igazi, ha tiszta a víz, ez meg télen nem mindig jön össze. Az élővilág azért nem vörös-tengeri, szóval inkább a roncsokért meg az üregekért, amforákért érdemes víz alá menni, aztán ha még jön is valami (a Zenobián néha teknős úszkál például), az tiszta mázli.
 1. pygmy 2011 már 04. 12:22  
Nem hangzik rosszul.
Néztem a bázis oldalát, árakról nem találtam infót. Publikus? Mondjuk csomagban merülve, napokon keresztül...
Hoznak-visznek, írtad, és látom is. Napi két merüléssel ez kb. mennyi idő? A többiekre (nem merülőkre gondolván)
A Zenobián kívül is merültek még, meg lehet tölteni akár egy egész hetet jó merülésekkel?

Merülőhelyek

Local, Temple

Egypt, Red Sea

4/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés