»» ««

Veszélyes cápaetetés

Külföld

A ketreces merülések során néhány túraszervező állítólag megszegi a szabályokat.

A közelmúltban több olyan videó került fel a YouTube videomegosztóra, amelyek alapján feltételezhető, hogy a szervezők nem az előírásosan bonyolítják a ketreces merültetést: a cápák elkaphatják a csalit, és aztán nagy erővel nekimennek a turistákkal teli ketrecnek. Az engedélyezett, hogy etessék a ragadozókat, ám a Department of Enviromental Affairs szabályai szerint a kötél végén levő csalit vagy ki kell rántani a vízből ha közeledik a cápa, vagy pedig azonnal el kell azt engedni, ha megszerezte a húst. Ha nem így történik, a cápák saját magukat is képesek megsebesíteni, amikor nekimennek a hajónak, mint ahogy esetleg a viselkedésüket is megváltozhat az állatoknak.

Miután a média beszámolt ezekről a felvételekről, a Cape Times nyolc, a közelmúltban feltöltött, Gansbaai közelében készült videót nézett meg. Kettőn látszott, hogy a cápák könnyedén megszerezték a csalit és többször nekimentek a ketrecnek is, miközben a kötelet nem engedték el. Három felvételen a cápa megszerzi a csalit és elúszik. Egy másikon a cápa kiugrik a vízből, de nem tudja elkapni a csalit, és fogaival a ketrecen landol. A hivatal egyik tudósa, Mike Meyer szerint ilyen esetek előfordulnak, pedig el kellene engedni a kötelet, hogy a nagy fehér cápát ne húzzák be a ketrecbe vele. Most a túraszervezőket tömörítő szervezettel egyeztetnek a kérdésről. A környezetvédők azt szeretnék, ha lehetőség a cápák viselkedését nem változtatnák meg alapjaiban a ketreces, csalizós merülések. Pedig ez a fajta merültetés elvileg hozzájárulhatna a cápák védelméhez is, állítja Alison Kock, egy fokvárosi szakember.

[ capeargus.co.za ]

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Dél-Afrika-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. jokerke86 2010 dec 24. 11:26  
Asszem a sz@r belemfagyott volna. Es minek egyaltalan ketrec? Ha akarja szetszedi es ugyis megzabal, ha meg nem akarja akkor a kepek alapjan csak arra jo, hogy a capa megseruljon miatta.
 4. medve 2010 dec 24. 10:06  
aztán csodálkozik a sok paraszt, ha elkezdenek embert enni a cápák. sosem felejtem el azt a hülyegyereket kanadában, akinek a cimboráját felfalta egy grizli, pont akkor amikor mi is ott túráztunk. riportban mondta:"megettetük keksszel, majd amikor elfogyot és elbúcsúztunk tőle, egyszerűen kettéharapta gonosz módon a cimbit". ja b*meg, mert még nem lakott jól... ez ugyanaz a sztori, etetgetünk, etetgetünk, csakhogy a vadnak te speciel ugyanolyan kaja vagy, mint amivel tömöd, 'oszt ha nem lakott jól a bestia, akkor még tovább fog falatozni. le kéne már erről szokni...
 3. aron5 2010 dec 24. 09:53  
ja az más, akkor mégsem tojnék be :)
 2. Archi 2010 dec 24. 09:48  
Mondjuk ez a video pont a mexikói Guadalupe szigetnél történt.....

 1. aron5 2010 dec 24. 07:20  
ez azért igazi beszarós helyzet...

Merülőhelyek

Excalibur / Suzanna Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés