»» ««

Ki kicsoda Egyiptomban

Vörös-tenger

Az Equalizer magazin cikke nyomán áttekintjük, milyen szervezetek kaptak szerepet az egyiptomi búvárkodás szabályozásában.

A Chamber of Diving and Watersports (CDWS) kormányzati felhatalmazással rendelkező szervezet, ami a búvárüzletág színvonalának magas szinten tartásáért felel. Hozzájuk lehet fordulni például olyan esetekben, ha valaki úgy ítéli meg, a búvárbázis ahol merült felelőtlenül járt el. 2007-ben jött létre a CDWS, amit az idegenforgalmi minisztérium alapított, és 2008 óta számít a búvár- és vízisport tevékenység első számú ellenőrzőjének, így például csak az a búvárbázis vagy szafarihajó kaphat működési engedélyt, ami CDWS tag. A CDWS az European Underwater Federation (EUF) szabályait tartja iránymutatónak, és az EUF valamaint a WSTC által elismert búvárrendszereket ismeri el. Jelenleg 315 búvárközpont és 157 szafarihajó CDWS-tag. A munkát vállaló oktatóknak és merülésvezetőknek is a CDWS által kiadott kártyával kell rendelkezniük.

A Hurghada Enviromental Protection and Conservation Association (HEPCA) nem kormányzati szervezet, ami elsősorban a tenger élővilágának megóvásáért dolgozik. 1992-ben alapította 12 tag, elsősorban a bójás kikötési rendszer kialakításának szándékával, ami nagyban hozzájárul a korallzátonyok és roncsok védelméhez. (A horgonyok ugyanis óriási károkat okoztak.) Még ma is rendszeresen dolgoznak a HEPCA búvárai a kikötési pontok telepítésén és karbantartásán. A HEPCA magánemberek és cégek támogatását is élvezve valósítja meg céljait. Bár nincs semmilyen ellenőrzési-szabályozási jogköre, a HEPCA rendszeresen tesz javaslatokat a kormányzatnak, mivel lehet többet tenni a Vörös-tenger védelméért.

Az egyiptomi parti őrség a haditengerészethez tartozik, és 105 hajója rendszeresen járőrözik a tengeren, például csempészekre vadászva. Ám a búvárkodás szabályozásában is részt kaptak, tehát a hajók kifutási engedélyét a parti őrség adja meg a minden szabályt betartóknak. A parti őrségnek kell leadni az utaslistát az útlevélszámokkal például, ami az országban teljesen szokásos rutinfeladat a hajók számára. A parti őrség közbeléphet akkor is, amikor például törvénybe ütköző tevékenységet, például cápahalászatot észlel.

Az Egyptian Enviromental Affairs Agency (EEAA) a környezetvédelemért felelős hivatalos hatóság. Az EEAA közvetlenül a kormánynak és az elnöknek számol be. ők készítik a nemzeti akcióterveket, valamint meghatározzák az új beruházásokra vonatkozó környezetvédelmi előírásokat. Az EEAA menedzseli a védett területeket, nemzeti parkokat is. Járőröznek, felméréseket végeznek és kutatnak egyaránt az érintett helyeken. A hatóság emberei közbeléphetnek, ha tiltott tevékenységet észlelnek, például halászatot a védett zónákban, az élővilágban okozott bármilyen kárt, vagy vízszennyezést.

A Red Sea Association of Diving and Watersports (RSADW) és a South Sinai Association for Diving and Marine Activities (SSDM) nem kormányzati szervezetek. Az SSDM-et 1998-ben alapították, és azóta képviseli a helyi bázisok és búvárok érdekeit, de a környezet védelméért is tesznek, például a Ras Mohammed nemzeti parkban kialakított kikötési rendszerrel. Az RSADW nevéhez pedig 2004-ben az első egyiptomi mesterséges zátony projekt, a Hebat Allah elsüllyesztése fűződik. A két szervezet szorosan együttműködik.

[ Az Equalizer magazin nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Quita El Banna

Sudan

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés