»» ««

2011 is a cápák éve

Környezetvédelem

Lassacskán úgy tűnik, a világ minden pontján témát jelent a cápák védelme- összeállításunk is ezt igazolja.

Az Egyesült Államokban egyre szigorodnak a cápahalászat feltételei. Az ezzel foglalkozók többsége Dél-Kaliforniában már fel is hagyott a cápák halászatával, mert számtalan előírás van az engedélyezett időszakra, felszerelésre, területre, és nagyok a pénzbüntetések is. A közhangulat pedig úgy változott, hogy a korábbihoz képest töredékére csökkent rókacápa-fogást sem sikerül eladni, mert ma már az Egyesült Államokban cápát enni nem szokás. Az egyik halász végül el is ajándékozta a cápák húsát egy nonprofit szervezetnek, de természetesen ő és társai nem elégedettek a jelenlegi helyzettel. Elsősorban az zavarja őket, hogy miközben nekik számtalan szabálynak kell megfelelni, az országba áramlik be külföldről a hal, olyan helyekről, ahol alig törődnek a környezetvédelemmel, így ezrével fogják a cápákat is, amelyeknek csak az uszonyát vágják le.

Ezt igazolja az a hír, miszerint Peruban döbbenetes mennyiségben foglaltak le cápauszonyt illetve csikóhalakat is. A cápauszonyokról tudjuk, hogy Ázsiában keresett ételek, de a szárított csikóhalakért is sok pénzt adnak azok, akik hisznek a "gyógyerejében". A Lima melletti raktárban lefoglalt illegális szállítmányt Japánba akarták küldeni. A 200,000 dollár értékű rakományban több ezer cápauszony mellett nagyjából 25,000(!) csikóhalra bukkantak a vámosok. A raktár egy kínai személy birtokában volt. A rendőrségi vizsgálat még folyik, mert ezeknek az állatoknak a fogása és exportja 2004 óta tilos.

Máshol is felismerték a cápák védelmének fontosságát. A Bahamákon a Pierre-Yves Cousteau támogatását is élvező szervezetek úgy számolják, hogy évente 78 millió dollárt hoznak a cápáért lelkesedő turisták az országba, ám ez a pénz elvész, ha nem lesz mit nézniük. A számítások természetesen hozzávetőlegesek, mégis rámutatnak arra, hogy a cápahalászatból származó azonnali, de egyszeri bevételek helyett itt hosszú távú, folyamatos üzletről van szó. A túlhalászat miatt már sok helyről eltűntek a cápák, így felértékelődik azoknak a pontoknak a vonzereje, ahol még bőven van ezekből a ragadozókból. A Bahamák az egyik ilyen szerencsés helyzetben levő ország, de a kereskedelmi célú cápahalászat teljes tiltását még mindig nem sikerült megvalósítani, legutóbb tavaly okozott botrányt egy cég, aki ilyenbe akart belevágni.

Palauban viszont már 2009 óta teljes védelmet élveznek a cápák, tilos mindenféle cápahalászati tevékenység. Régebben több tucat külföldi halászhajó dolgozott Palau vizeken, méghozzá a barbár uszonyozást űzve. Egy kilencvenes években idetelepült külföldi állt a cápák védelméért harcolók élére, miután számos alkalommal találkozott a tengeren uszonyokkal megrakott hajókkal, a víz alatt pedig mind kevesebb cápát lehetett látni. A szárazföldjeit tekintve aprócska Palau számára kulcsfontosságú a turizmusból származó bevétel, így sikerült meggyőzni az illetékeseket. Noha a szerény anyagi lehetőségek miatt csak egy hajó járőrözik az országhoz tartozó, Franciaország területéhez hasonló nagyságú vizeken, az illegálisan dolgozó halászhajók vették az üzenetet, és már csak elvétve bukkannak fel.

[ signonsandiego.com, laht.com, tribune242.com, canada.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. sealoo 2011 jan 12. 11:59  
Tetszik és örülök, h foglalkoztok ezzel e témával is. Elképesztő barbárságnak tartom a cápák uszonyinak "leskalpolását" csak azért, hogy leves legyen belőle, a többit meg viszi a víz...

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés