»» ««

Búvárutazások a Karib-tengeren

Külföld

A változatos lehetőségeket kínáló térség felkereséséhez kínálunk néhány tippet.

Mivel épp a karib-tengeri csúcsszezonban járunk, egy rövid kis kedvcsinálóval hívnánk fel a figyelmet néhány, búvárok körében ismernek számító úticélra, és áttekintjük, milyen lehetőségei vannak az egyéni utazóknak. (További részletek iránt érdeklődőknek pedig ajánljuk országadatbázisunkat is.)

Aruba
A 32 kilométer hosszú sziget a Kis Antillák csoportjához tartozik a Karib-tenger déli részén, alig 27 kilométerre északra Venezuela partjaitól. Az MS Antilla nevű, második világháborús német teherhajó roncs a part közelében nyugszik, ahol saját kapitánya süllyesztette el, megakadályozva így azt, hogy a hollandok kezére kerüljünk. A roncsot nagyon megrongálták a viharok, a beúszás is veszélyes, de ezzel együtt is nagyon érdekes merülőhely, dús élővilággal. A változatos korallok ideális élőhelyet kínálnak a császárhalaknak, sügéreknek és csattogóhalaknak, pillangóhalak rejtőznek a tűzkorallok közt, míg a korallsügérek a lila gorgóniák rejtekében bujkálnak. Még a rutinos búvárok is találnak itt új dolgokat a sokadik merülésen is.

Bahama-szigetek
Az ország legnagyobb szigete, Andros mellett van az Ocean Blue Hole nevű merülőhely. Ez egy hatalmas mészkű üreg, ami egy mélyebben levő barlang beomlása után keletkezett. Átmérője meghaladja az 50 métert, és egészen különleges merülési környezetet kínál, számos aláhajlással, párkánnyal. A Blue Ocean Hole-t belakták az élőlények is, sekélyebben korallok és kisebb halak élnek, a nagyvadakat mélyebben lehet megtalálni.

Cozumel
A mexikói Yucatan-félszigettől keletre eső Cozumel szigetét sok búvárkodással kapcsolatos kiadvány ajánlja, mint egyfajta búvárparadicsomot. Igaz, itt többnyire áramlásos merülésekre felkészülni, a komolyabb drift merüléseket pedig inkább csak tapasztaltabbnak ajánlják. A népszerűsége miatt néhol leharcoltabb merülőhelyek közül ki lehet emelni a Santa Rosa Reef Wallt, ami alig 15 méteren kezdődik, maximális mélysége viszont messze túl van a kedvtelési búvárok limitjén. Az élővilág által benépesített, változatos felszínű falon sok nagy szivacs és lágykorall teszi látványossá a merülést.

Little Cayman
A Kajmán-szigeteket elsősorban a nagyszerű látótávolság miatt szokták emlegetni, ami az 50 métert is elérheti. A falak közül közül a Bloody Bay Marine Parkot a világ egyik legjobb merülőhelyének tartják. A víz alatt levő aláhajlások alig 5-6 méteren kezdődnek, és több ezer méteres mélységig folytatódnak. A kisebb üregekkel tarkított, kilométer hosszúságú fal a Karib-tenger legmélyebb pontja mellett van. A dús korallos élővilágot és a szivacsok erdejét számtalan halfaj és egyéb élőlény népesíti be, többek között teknősök is.

Utazási információk

Amikor szóba kerül, mikor a legjobb utazni, a kézenfekvő válasz az hogy a Karib-térség egész évben kellemes, mert kiváló látótávolság és meleg víz van minden évszakban. Ám azt érdemes észben tartani, hogy a nyár végétől kezdődik a hurrikánszezon, tehát aki ilyenkor utazna, inkább a délre eső szigeteket (pl. Bonaire, Aruba) válassza.

Amikor valaki szeretne egy olcsóbb búvártúrát megszervezni magának a Karib-térségbe, időnként hosszadalmas és fárasztó folyamatra kell számítania, hiszen össze kell egyeztetni a repülést a szállásfoglalással és a merülés megszervezésével. Természetesen ez nem lehetetlen, de akinek kevesebb benne a rutinja, jó ideig intézkedhet, amíg minden összeáll. Éppen ezért nagyon népszerűnek számítanak a csomagban árusított szolgáltatások (akár repülés, szállás és merülés egyben, akár másféle kombinációban). Az utazó dolgát nagyban leegyszerűsíti ez, ráadásul manapság a komoly igény miatt olyan változatos ezeknek a kínálata, hogy hiába "csomagot" vesz, mégis az utazó vagy egy csoport egyedi igényeihez igazítható. A költségeket szem előtt tartók számára jó tudni, hogy gyakran kapnak kedvezőbb árat a csomagot választók, mint akik mindent külön foglalnak le.

A repülés egyértelműen az Egyesült Államokból a legolcsóbb. Sok városból indulnak gépek a Karib-térségbe, számos úticélra, tehát az utazónak érdemes minél több légitársaság árait összehasonlítani, ha a legolcsóbb jegyre vadászik. Európából több légitársaság kínál turistaosztályra kedvező árú repjegyeket, nagyjából 1000 euro körüli összegért, és pár helyre (pl. Mexikó, Dominikai Köztársaság) charterek is mennek. Az egyes karib-tengeri szigetekre jellemzően azon országok indítanak járatokat, amelyekhez történelmük miatt kötődnek, így például KLM járatokkal kereshető fel Aruba, Curacao vagy Bonaire, az Air France azoknak lehet jó, akik mondjuk Guadeloupe-ra utaznak, és így tovább. Mivel a társaságok átszállási lehetőséget kínálnak, gyakorlatilag Budapestről hasonló áron lehet utazni, mint mondjuk Londonból. Szerencsével 200,000 forint körül megúszható a retúrjegy ára bizonyos időszakokban.

A Karib-térségben gyakorlatilag mindenféle szálláskategória megtalálható. Az all-inclusive resortoktól a kisebb, barátságosabb vendégházakon és butik hoteleken át egészen az olcsóbb hostelekig minden megtalálható, csak az utazó igényeihez és anyagi lehetőségeihez kell igazítani választást. Gyakorlatilag minden úticélon létezik csúcsszezon és olcsóbb időszak, általában télen és kora tavasszal magasabb az árak, míg az ugyanúgy kellemes egyéb időszakokban (feltéve, hogy nem zavar be egy hurrikán) kedvezőbb áron nyaralhatnak azok, akik szeretnének spórolni.

Ha valaki kiindulópontot keres, érdemes először szétnézni a népszerűbb úticélok kínálatában. Az egyik népszerű, és búvárok számára sok lehetőséget kínáló úticél például a Cozumeltől 70 kilométerre levő mexikói Cancun városa, ahol számos hotel várja az utazókat, minden árkategóriában.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés