»» ««

Vulkáni tóban kutatnak kincs után

Külföld

Mexikói régészek egyre több olyan nyomra bukkannak, amely elvezetheti őket egy több száz millió dollár értékű spanyol eredetű kincshez.

From Flickr by nik_aichhornReményeik szerint az Ibériai-félszigetről Közép-Amerikába szökött egyik köztársaságpárti túlélő segítségével előbb-utóbb akár az egész történetet rekonstruálhatják.

A hét centiméter átmérőjű óraszámlapot még november 20-án találták meg a Mexikói Nemzeti Antropológia és Történeti Intézet víz alatti régészeti osztályának búvárai a Nevado de Toluca vulkán krátertavában, 4200 méterrel a tengerszint felett. Az órához több használati tárgy is tartozott, köztük egy medál és különböző dobozok, amelyeken ugyanaz a név, a madridi Monte de Piedad bank cégére állt. Ezeket fél évszázada, ugyanabban a tóban találták meg a mexikói Hombres Rana csapat tagjai, de az értékes leletek eleddig magángyűjtemények részét képezték.

E tárgyak kivétel nélkül egy spanyol republikánushoz tartoztak, aki még 1939-ben vitte magával a kincseket, hogy ezzel is segítse a Franco uralma elől elmenekült emigránsok boldogulását a távoli közép-amerikai országban. A történetre sokáig a feledés homálya borult, de több évtizeddel az első leletek megtalálása után Roberto Junco vezetésével régészek egy csoportja megmászta a Nevado de Toluca vulkánt, majd leereszkedett a Naptóba, ahol egy számlap került elő. Junco két évvel ezelőtt találkozott a Hombres Rana csoport egyik tagjával, aki fényképeket mutatott az ötven évvel ezelőtti felfedezésekről, mindazon tárgyakról, amelyek állítólag a "spanyol kincshez" tartoztak.

1939-ben, Francisco Franco köztársaságpártiak felett aratott győzelme után egy franciaországi kikötőből a Vita spanyol menekültekkel megrakodva hajózott ki, fedélzetén 120 dobozzal, összesen 300 millió dollárnyi kincs értékben. Ezt állítólag Indalecio Prieto spanyol szocialista politikus gyűjtötte össze, aki jó viszonyt ápolt Mexikó akkori elnökével, Lazaro Cardenasszal.

Flor Trejo történész szerint a spanyolok leszedték az aranyat az órákról, majd minden más alkatrészt a tűzhányó mélyére hajítottak. Junco olyan kutatókat idéz, akik szerint a mexikói központi bank vette meg a beolvasztott aranyakat, a történész azonban figyelmeztetett, hogy írásos források híján könnyen a spekuláció csapdájába eshetünk. Junco egyben reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb sikerül olyan túlélőket is felkutatni, akik tudtak a hajórakományról; s bár a történész szerint a nyomozás évekbe telhet, annak "mihamarabb a végére kell járni".

[ Múlt-kor ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Ulysses Wreck

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa delfin teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés