»» ««

A titokzatos cápabőr

Tudomány

Már régebben rájöttek, hogy a cápák bőrének van köze a gyorsaságukhoz, ám kiderült, hogy más tulajdonsága is egyedülálló.

A világ sok pontján örvendenek nagy népszerűségnek a cápás merülések, néhány helyen pedig egészen közel lehet kerülni ezekhez az izgalmas ragadozókhoz. A Bahamák vizeiben többen többféle cápás merültetést végeznek, az egyik lehetőség az, amikor hozzájuk is lehet érni. A profi búvárvezető a cápa orrának masszírozásával hozza olyan nyugodt állapotba a cápát, ami után a vendégek is végigsimíthatják a testüket, egészen új élményeket szerezve.


A cápák bőrének tapintása nagyon érdekes. A farok irányában egészen sima, míg ellenkező irányban simítva érdes, csiszolópapírhoz hasonló érzésre emlékeztet. Ez a különleges bőr teszi lehetővé a gyors mozgást a vízben, és a sportszergyártók is innen merítették az ötletet vadonatúj, az egész testet fedő úszóruhák megalkotásakor, amelyek fantasztikus világcsúcsokhoz segítették a legjobbakat.

Ám a University of Florida kutatói másik sajátossága miatt kezdtek el erőteljesen foglalkozni a cápák bőrének kutatásával. Egyszerűen az keltette fel az érdeklődésüket, hogy azon nem tapadnak meg kórokozók, és mikroszkóp alatt megvizsgálva a bőrt úgy döntöttek, megpróbálják azt műanyaggal lemásolni. A hasonló méretű gyémántmintázattal ellátott lapokon pedig valóban nem telepedtek meg a baktériumok, így ha ilyen kerül a hajók testére, sokkal ritkábban kellene azt tisztítani.

Innen már csak egy lépés volt az, hogy az egészségügyben is megpróbálják kihasználni ezt a különleges tulajdonságú mintázatot. A Sharklet nevet kapott anyag fontos jelentőséget kaphat a jövőben. A baktériumoknak ugyanis csak egy részét sikerül elpusztítani- noha csak töredékük éli túl a beavatkozást, ezek értelemszerűen a legellenállóbbak. Ezért jött az ötlet, hogy megfordítva a gondolatmenetet, már eleve a megtelepedést próbálják meggátolni. Két, megegyező alapanyagú műanyag lapon tenyésztettek baktériumot, az egyik felülete sima volt, míg a másik Sharklet mintájú. Nagy meglepetésre utóbbin elenyésző számú baktériumtelepet találtak a sima laphoz képest, pedig a két lap anyaga közt kémiai szempontból semmilyen különbség nem volt. Olyan gyakran érintett tárgyakon, mint a kórházi kilincsek, ágykeretek, sok baktérium telepedhet meg, ám ez a minta új távlatokat nyithat az egészségügyben éppen úgy, mint más területeken.

[ A cbsnews.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Thistlegorm Wreck

Egypt, Red Sea

10/17 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.4) nehéz körülmények
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés