»» ««

Halálos cápatámadás Ausztráliában

Külföld

Egy kagylókat gyűjtő búvárt ragadott el két nagy fehér cápa, az áldozat valószínűleg nem élte túl a támadást.

A búvár Dél-Ausztráliában a Coffin Bay közelében merült alá, hogy ehető kagylókat gyűjtsön, amik elég keresett és drága árucikknak számítanak. A támadás a késő délutáni órákban történt, amikor a felszínre emelkedve adta ki a búvár a zsákmányt, és a hajó kapitányának szeme láttára támadta meg a férfit a két nagy fehér. A szakértők szerint egy a tízmillióhoz az esélye egy ilyen támadásnak, állítólag Dél-Ausztráliában még soha nem volt ilyen jellegű összehangolt nagy fehér támadás, mert ezek az állatok inkább magányosan vadásznak. Ha fel is bukkan egy másik állat, akkor ő már csak utólag csatlakozik a támadóhoz. Utoljára Nyugat-Ausztráliában történt hasonló, még 2004-ben.


Az áldozat kifejezetten rutinos búvárnak számított. A 49 esztendős Peter Clarkson szerette a tengert, a merülést, a munkáját, ám a cápáktól tartott. Volt is oka rá, ebben a térségben már több támadás fordult elő, sőt, ő maga is találkozott nagy fehérrel a vízben korábban. Clarkson barátainak arról mesélt, hogy a tengerfenéken teljes biztonságban érzi magát, de a felszínen lebegve annál jobban fél a cápák támadásától. Éppen emiatt szorgalmazta a hasonló munkát végzők körében a cápariasztó készülékek vagy cápaketrecek használatát. Neki magának is volt riasztó eszköze, aminek a korábbi esetben megmenekülését tulajdonította, azt viszont még nem lehet tudni, hogy most is viselte-e ezt az elektromos riasztót. Ebben az iparágban mindenesetre a legtöbb búvár számol azzal a kockázattal, amit a cápák jelentenek, ám a jó kereseti lehetőség sokakat csábít.

Az tény, hogy idén februárban a környéken ketreces cápás merültetést végző vállalkozások a korábbinál több ragadozót látnak, naponta akár nyolc is felbukkan a túrák során, tavaly általában egyet láttak egy kihajózás során. Ez a jelenség aggasztotta a búvárokat. A közkedvelt Peter Clarkson tragédiája megrázta ismerőseit, barátait, munkatársait, a támadást a hajóról átélő kapitány is sokkos állapotba került.

[ couriermail.com.au nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Middle Reef

Egypt, Red Sea

3/7 db alapján:érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoknagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés