»» ««

Csatornabúvár: Roncsvadászok

A búvárkodásról

Új sorozatunkban a televízióban futó sorozatokról igyekszünk alaposabb ismertetőt nyújtani.

Ha csak egy címet látunk a műsorújságban, még nem biztos, hogy tudjuk is, mire számítsunk. Ezért néhány műsort illetve sorozatot veszünk górcső alá, kedvcsinálóként.

A Roncsvadászok kanadai dokumentumfilm-sorozat, eredeti címe Dreamwrecks. Jelenleg a Spektrum csatornán lehet elcsípni az epizódokat, régebben a Viasat History-n láthattuk, meglehetősen félrevezető Álomtörők cím alatt. (Vajon miért nem maradtak egyszerűen az eredeti Álomroncsok címnél magyarul is?) 2006-ban kezdte el a stáb a munkát, tehát aránylag aktuális sorozatról van szó, a hivatalos honlap szerint 26 epizód készült. A házigazda Cathy Salisbury búvárfotós, hozzá csatlakozott a festőként, búvárként is rutinos Dominique Serafini, aki annak idején Jacques-Yves Cousteau csapatát is erősítette. A kamerákat Mike és Warren Fletcher kezelte, akiket sok filmben láthattunk már.

A nagyjából fél órás epizódok általában egy-egy, jellemzően karib-tengeri úticélra, és annak egy érdekesebb roncsára fókuszálnak. Általában kitérnek a roncsok történetére, a merülőhelyek érdekességeire. A filmek felépítése miatt sok idő marad a víz alá került hajókra, jó alaposan be tudják mutatni a roncsokat. A képi világ talán nem olyan professzionális, mint mondjuk az erősebb BBC sorozatokban megszoktuk, és kicsit túl sokat mutatják a roncson úszkáló búvárokat is, de alapvetően rendben van a látvány. Valószínűleg pont az a sorozat legnagyobb erénye, ami a gyengéje is: nem extrém, szinte senki által nem látogatható hajóroncsokat választanak témaként, hanem jellemzően sportbúvárok körében is kedvelt helyeket. Talán a tengerentúlon, ahol a Karib-tenger népszerű úticéljai, mint Roatan vagy a Kajmán-szigetek olyan hétköznapi helyek mint számunkra Egyiptom, nem annyira izgalmasak ezek a filmek, de itt, Európában rácsodálkozunk ezekre a lehetőségekre. Bátran ajánlható a film azoknak, akik szívesen ismerkednek az amerikai kontinens legvonzóbb meleg vizes merülőhelyeivel. Akik a szélsőséges kalandokra vevők, talán kicsit egysíkúnak fogják találni a némileg egy kaptafára készült epizódokat.

Jelenleg a Roncsvadászok epizódjait hétvégente lehet elcsípni a Spektrum csatorna műsorán, ha valaki egy kis virtuális roncsmerülésre vágyik. Érdemes szétnézni a Dreamwrecks honlapon is, ha valaki Cathy vagy Dominique munkáival szeretne alaposabban megismerkedni.


Dreamwrecks (Roncsvadászok ill. Álomtörők)
2006, Arcadia Entertainment (Kanada)
26 epizód
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Bluff Point

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés