»» ««

Tengeri tehenekért kampányol a Greenpeace Okinawán

Környezetvédelem

Erőszakmentes polgári engedetlenségi mozgalom tiltakozik az amerikai légitámaszpont megépítése ellen Japánban. Okinawa szigete mellett az Amerikai Egyesült Államok haditengerészete egy légi bázist akar építeni az egyik korallzátonyra.

A tervezett beruházás komolyan veszélyeztetné a környéken honos tengeri tehén populációt. A zátony annak a területnek a közepén fekszik, amelyet az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) javaslatára jelöltek ki, hogy megóvják a japán dugong populációt. Az itt található állatok az utolsók ebből a fajból Japánban, ehhez a populációhoz becslések szerint csak mintegy 20-100 egyed tartozik.

Az eddig használt Futemna légibázis áthelyezése mostanra elodázhatatlanná vált, mert mára teljes egészében városi övezet veszi körül. A költöztetéssel kapcsolatban azonban csak látszólagos volt az egyetértés a japán kormány és az amerikai védelmi minisztérium között. Az amerikaiak nagy nyomást gyakorolnak Japánra a légitámaszpont helyben maradásáért. "Nem szándékozunk vitát nyitni arról, hová vigyék ezeket a tengeri állatokat, de a 21. században egyszerűen nem építhetnek egy korallzátony tetejére se lakóházat, se légi bázist, se Disneylandet." - nyilatkozta a helyszínen Kalovits Judit a Greenpeace Magyarország korábbi szóvivője.

Mióta 1996-ban aláírták a leszállóhely építéséről szóló megállapodást, a helyi lakosság folyamatosan tiltakozik a légitámaszpont megépítése ellen. Egészen 2004 szeptemberéig semmilyen munkát nem tudtak elvégezni, mert a lakosság folyamatosan megakadályozta az építkezést. A helyi polgári engedetlenségi mozgalom erőszakmentes akciója november közepe óta ismét teljesen lehetetlenné teszi a beruházást. A helyiek minden áldott nap kimentek kajakokkal és más vízi járművekkel a korallzátonyt őrizni.

A helyi lakosság még 1997-ben szavazott, és nagy többségük, közel 80%-uk a légitámaszpont megépítése ellen foglalt állást. A polgármestert a központi kormányzat kényszerítette a bázis megépítésére, így ő le is mondott, amint megkezdődtek a munkálatok. A japán kormányzat milliókat pumpált a helyi fejlesztésekbe, hogy ezzel is megnyerjék az ügynek a lakosságot, de ennek sem volt sok sikere. A rendőrség és a parti őrség bevitte és letartóztatta az aktivistákat, majd ítéletet hozott távoltartásukra. A kormányzat a tiltakozó akció politikai visszhangjait mindenáron el akarja kerülni.

A Greenpeace zászlóshajója, a Rainbow Warrior II. kedden érkezett a helyszínre és a következő két hétben ott kampányol, e ritka tengeri emlősök megmentéséért. "A helyiek ellenállása eddig hatásosnak bizonyult, ezért nem akarjuk, hogy a helyzet elmérgesedjen, de az eddig elért eredményeket minden áron meg kell őriznünk." - mondta a helyszínen tartózkodó Kalovits Judit. A világhálón keresztül mindenki részt vehet a japán partoknál élő dugongok megmentésében. A http://greenpeace.or.jp/dugong/ internetes címen többek között online petíció is található. A Greenpeace aktivistái minden egyes aláíró nevében elhelyeznek egy zöld szalagot az Okinawánál állomásozó Rainbow Warrior II.-n. Már több mint ezer ilyen szalag színesíti a hajó fedélzetét.

[ greenpeace.hu ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Drljanda / Kompkikötő

Croatia (Hrvatska)

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés